Bergerac 2022 werd dit jaar een pittige vlucht. De duiven werden na de buien gelost om 13.30 uur op vrijdagmiddag. Toch hoorde ik van verschillende liefhebbers dat niet iedere duif zonder regen huiswaarts is gekeerd. Verder was het sowieso niet makkelijk voor de duiven. In Zuid Nederland vielen de eerste duiven in de vroege ochtend. Deze duiven hadden een afstand van onder de 800 km. ‘Boven de rivieren’ was de snelste duif van Ineke en Adrie van der Rhee uit Alblasserdam. Net als vorige week komt de winnaar uit dit dorp uit Zuid Holland. En voor Ineke is het de tweede overwinning in sector 2 op Bergerac. Drie jaar terug had zij samen met Adrie ook al de snelste van Noord en Zuid Holland. Een prachtige prestatie!

Het seizoen
De duiven worden ingespeeld op weduwschap en voor de verschillende marathonvluchten gekoppeld. De ene keer gaan de duiven op eieren mee en de andere keer op een jong van 4 of 5 dagen. Het aantal vliegduiven bestaat uit 32 koppels. Voor de kweek hebben Ineke en Adrie 12 koppels. De duiven worden half januari gekoppeld en enkel uit de beste vliegers halen ze jongen. Ze brengen dan ook maar één jong groot. De winnende duif heeft dus maar één jong grootgebracht in het voorseizoen. De duiven gaan voor de belangrijke vluchten in de vereniging een paar keer mee op de africhtingen vanaf Duffel en Roye. Daarna gaan ze 1 of 2 maal mee op vluchten met 2 nachten mand. Verder worden ze gekorfd in Hank of korte vlucht in vereniging.
Het voer wat gegeven wordt is VTB 22, VTB 92, Petit France Speciaal van Mariman. Verder staat er in periodes van de week superdieet, snoepzaad en Energie op het menu. Ineke: ‘Hiervan maken we zelf een mengeling. Bijproducten geven we enkel pinda’s en tarwekiemolie. Ter controle krijgen de duiven voor het seizoen enkel een keeluitstrijkje, mestonderzoek en de verplichte enting. Indien nodig worden de duiven nog een keer gecontroleerd. De duiven krijgen in de winter een kuur van 10 dagen met Parastop. Verder zit er 3 to 4 dagen in de week knoflook en uien in het water. Als de vluchten beginnen krijgen alle duiven een Belga Magix op gestoken. Dit wordt om de 4 of 5 weken herhaald. Verder krijgen de duiven een dag voor het inkorven en bij thuiskomst Belgasol in het water. We geven de duiven verder geen medicatie als het niet nodig is.’

De Beleving
Ineke: ‘We beleven de duiven sport samen met plezier. De laatste 3 jaar iets minder door al het commentaar en kritiek van sommige liefhebbers. Vooral op sociaal media. Onze dochters, schoonzoons en Olivia en Puk zijn best betrokken bij de duiven als ze er zijn. In onze vakantie doet een mede-lid de duiven en Adrie bij hem. Het bezig zijn met de duiven is enorm leuk, al vraagt dit wel wat meer energie. Maar vooral de vluchten en dat ze goed naar huis komen is fantastisch. Vooral dit jaar daar het seizoen best zwaar is.
Lieke had al geweldig gepresteerd de laatste seizoenen. Ik wilde haar niet meer spelen, maar Adrie zei: Ze gaat nog 1 KEER mee.
Ook nog een stommigheidje na de overwinning van ‘Lieke’. We waren vergeten onze dochter in Singapore een berichtje te sturen van de overwinning. Ze reageerde zelf op wat er op Facebook stond over de 1e nationaal.
Ik zou de verschillende liefhebbers willen meegeven meer te genieten van onze mooie sport en probeer minder commentaar op bepaalde onderwerpen te hebben. Blijf vertrouwen hebben in je duiven en systeem als het wat minder gaat.

Een greep uit de resultaten van de laatste jaren

  • 1e nationaal Pau 2014 met ‘Olivia
  • ‘10e nationaal Pau 2015 met ‘Puk Evita’
  • 1e nationaal Bergerac 2019 S2 met ‘Little Puk’
  • 10e nationaal Bergerac 2020 S2 met ‘Jorbac’
  • 14e nationaal Bordeaux 2021 met ‘Lieke’
  • 10e nationaal Bergerac 2021 met ‘Lieke’
  • 15e nationaal Bergerac 2021 met ‘Zeriela’
  • 1e nationaal Bergerac 2022 met ‘Lieke’

Tot Slot
Als u op ‘Google’ intoetst ‘Ineke van der Rhee Alblasserdam duiven’ dan vindt u nog veel meer informatie over de marathonduiven van Ineke en Adrie … waaronder verschillende verslagen op Het Marathonduivenjournaal.
Ineke en Adrie, wederom van Harte Gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Een herhaling na drie jaar. Geniet er nog lang van na. Succes op Perpignan!