De laatste weken heeft u (opnieuw) kennis kunnen maken met IJsbrand Kaptein uit Akersloot. Hij werd Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Hij presteerde echter nog veel meer met zijn duiven. Hij had drie duiven bij de eerste 30 van nationaal St. Vincent middaglossing. Hij pakte de 9e en 10e nationaal Dax. En haalde prachtige kampioenschappen binnen bij de ZLU. Zo werd IJsbrand Kaptein o.a. Kampioen van de Super Prestige en werd hij Keizer van de Grote Fond. Daarom was het hoog tijd om nader kennis te maken met deze grote kampioen, die in het verleden ook nog eens kampioen Ochtenlossing werd van de Marathon Noord.
De Stamopbouw
Vanaf 1982 werden de eerste stappen naar de grote fond gezet. De eerste echte marathonduiven kwamen van de Gebr. van Zelderen. De stam is opgebouwd door telkens de beste duiven op de kweek te zetten. Vanaf 1987 zijn er duiven gekocht bij Wim Muller. Deze inbreng versterkte de stam, omdat de nakweek beter werd. Jos en IJsbrand haalden tweemaal 10 jongen uit de kwekers. In 1990 werden nog eens 4 late duivinnen bij Wim Muller gehaald. Daar zat de beste kweekduivin bij die de mannen hebben gehad. Ze was o.a. moeder van twee duiven die een 2e nationaal wonnen en een winnaar van een 4e nationaal. Samen met een doffer van Flip Hoogervorst gaf ze toppers. Later zijn de Brügemann-duiven erbij gekomen. Dat was vanaf 1995. Er zijn ook nog eens 20 duiven gehaald van regio-genoot Win Grapendaal. Daar zaten twee goede duiven bij. In 2001 kwam van Brügemann de 190 topkweker. Ze werd moeder van de Asduif Narbonne, de Asduif Marseille, Irun-duif (1e duif Irun van Noord Holland). Ze is ook grootmoeder Barcelona-koppel. Dit koppel vloog zelf geweldig op Barcelona en gaf ook toppers als nazaten voor deze Koninginnevlucht. De laatste ‘nieuwe’ duiven komen van Jan Roelofs, Cees vd Laan en Gerrit Veerman.
Het seizoen en verzorging
Het seizoen start IJs met 90 vliegkoppels inclusief jaarlingen. Hij speelt alle marathonvluchten, ochtend- en middaglossing. Hij maakte op St. Vincent middaglossing dit jaar een prachtige uitslag: 23e, 26e en 30e nationaal tegen bijna 3.000 duiven en 9 prijzen van de 11 gezette duiven. IJsbrand won ook de 9e en 10e nationaal Dax dit seizoen. In de winter worden de duiven na het scheiden vastgehouden. Ieder jaar worden de duiven rond 15 maart gekoppeld (de verjaardag van de moeder van IJsbrand). Alle koppels brengen 1 jong groot. De marathonvluchten worden op het nest gespeeld. Neststanden zijn niet zo belangrijk. Op veel standen heeft IJsbrand vroege prijzen gepakt. Als het weer goed is, gaan de duiven mee op de vluchten. 2017 was even wennen zonder invliegduiven. Omdat IJsbrand niet genoeg chipringen had, is naar alternatieven gezocht. Zo zijn de duiven viermaal ingekorfd met het karretje van Zaanstreek Noord. Daarna zijn de duiven op de midweekse vluchten van Noord en Zuid Holland gespeeld. De duiven zitten in hokken met een goed klimaat. Daarom zijn ze nooit ziek. Kuren is zelden nodig. Als ze verschillende opleervluchten hebben gehad, krijgen ze voor de veiligheid een geelkuur van Hans van der Sluis. Verder krijgen de duiven niets in het seizoen. Behalve de verplichte enting en in de winter een paratyphuskuur en een wormkuur. De duiven worden ook niet gecontroleerd door een dierenarts. De vorm komt vanzelf als ze in het ritme zijn gekomen. De duiven krijgen voer van Mariman. Dit wordt in het seizoen aangevuld met voer van Matador en Beijers (Koopman). Daarbij komt een beetje snoepzaad (echt niet veel) en wat P40.
De hokken
De gedachte achter de hokken bij IJsbrand zijn op zich al een boeiend verhaal. In het slot van deze alinea kun je lezen wat zo bijzonder bij de afzonderlijke hokken van de man uit Akersloot. Op het erf van IJsbrand staat 9 meter op de schuur, 6 meter tuinhok voor de schuur. Onder in de schuur is 4 meter afgetimmerd voor de jongen. Achter de schuur staat nog een jonge duivenhok van een meter of 5 en drie meter kweekhok. In elk hok zitten roosters. Onder roosters ligt een dikke laag korrels en dat wordt 3 of 4 keer per jaar schoongemaakt. De broedhokken en de schapjes worden elke dag wel één of twee maal schoongemaakt. De hokken zien er schoon en fris uit en het ademt een goed duivenklimaat. Al is ieder hok anders. Als je nu een hok zou bouwen hoe zou je het maken? IJsbrand: ‘Op de schuur zijn de hokken zoals het oude hok van Brügemann was. In de tuin staat het hok wat van Cees vd Laan is nagemaakt (met een kippennok). Het jonge hok achter de schuur is zoals het hok van Jan Roelofs met weinig verluchting. Op alle hokken zitten goede duiven en alle hokken is een goed klimaat. Dus wat het beste is … weet ik niet, al ben ik wel gek op het punthokje op de schuur. Mensen vinden dat geen duivenhok, maar ook daar komen de duiven super op. Ik noem het vaak gekscherend … het slechtste duivenhok van Nederland.’
Kampioenschappen in de ZLU
In de ZLU stond onze kampioen uit Akersloot bij veel Kampioenschappen in de top 10. In de WESM (West Europe Super Marathon) werd IJsbrand 6e, In de Nationale Marathon 10e, ZLU Fondkampioen 2e, Pyreneeëncup 4e. En werd hij ook nog eens 1e bij de Super Prestige en 1e bij het kampioenschap Keizer Grote Fond. Wat een geweldige erelijst! Bij elk kampioenschap bij de eerste 10. Ik weet niet of er in de historie van de ZLU iemand ooit op alle kampioenschappen bij de eerste 10 is geëindigd. En ook nog in twee van deze kampioenschappen als eerste eindigen. Dan heb je toch een geweldig seizoen doorgemaakt. Zoals u zal weten tellen de prachtige prestaties op de middaglossing hierin niet mee. IJsbrand … je mag apetrots zijn!
Tot Slot
IJsbrand is een gedreven duivenmelker. Hij vindt de duivensport een prachtsport … vooral als het goed gaat! Hij is trots op zijn duiven en de prestaties die zij elke keer weer leveren. IJsbrand houdt ook van gezelligheid onderling. Vooral onder de marathonliefhebbers. Tijmen Zoetebroek, zijn 18-jarige buurjongen, doet de duivenadministratie en beheert zijn website. Hij verzorgt ook een hokje. Deze jonge duivenmelker loopt al 10 jaar bij IJs. Verder heeft de kampioen uit Akersloot een goede duivenvriend in Martijn de Groot. Verder ruilt hij af en toe een duifje met Jan Roelofs. En werkt hij de laatste jaren prettig samen met de bekende Volendamse duivenliefhebber Gerrit Veerman. IJsbrand, gefeliciteerd met het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000. En natuurlijk met de titel Keizer Grote Fond en de Super Prestige van de ZLU. Cor en ik hebben een gezellige middag bij je gehad. We gaan elkaar nog regelmatig zien … bij leven en welzijn. Tijmen en IJsbrand … bedankt en tot de volgende keer !!!
Recente reacties