Eind oktober wordt jaarlijks de feestmiddag van onze prachtige Marathon Noord-competitie gehouden. Op de feestmiddag van Marathon Noord staan sinds 2002 twee eretrapjes voor het podium voor nummers 1, 2 en 3. Eén voor de eerste drie van de Middaglossing en 1, 2, en 3 voor de Ochtendlossing. Voor 2002 bevatte de competitie alleen een competitie voor de Middaglossing. Sinds 2002 heeft nog nooit iemand zowel op het ereschavot van de Middaglossing als voor de Ochtendlossing gestaan in hetzelfde jaar. Ben en Ronald van Holland uit Ede schrijven dit jaar geschiedenis … Zij hebben geflikt … 3e op de Ochtendlossing van 266 deelnemers en 1e op de Middaglossing van 433 deelnemers. In één woord GEWELDIG! Na het winnen van de auto bij Marathon Noord in 2014 nu deze superprestatie. Eigenlijk kunnen dat alleen de topmelkers! Waarom? Als je op elke plaats op teletekst hebt gestaan met je duiven en op sommige plaatsen meerdere keren … je kan een auto winnen in een competitie met honderden deelnemers, dan kun je ook op twee eretrappen tegelijk staan in één seizoen. Ben en Ronald … het is geweldig! Ik ben niet het type om snel stil te vallen, maar toen dit nieuws naar me toe kwam was ik het wel … Het is prachtig!

Vooraf
Ben is een fervent fietser. Sinds zijn (vroeg-) pensioen heeft hij daar extra tijd voor. Hij maakt tochten van vele tientallen kilometers. Vanuit Ede naar Millingen of Balgoy of Ewijk en naar het westen naar Woerden of Nederhorst ter Berg. Met onregelmatige regelmaat doet hij ook Veenendaal aan. Gewoon gezellig een duivenpraatje, een praatje over het leven en de lekkere eitjes van zijn zwager en zus komen dan mee naar het Kostverloren. Gewoon omdat Ben weet dat Jaco een eitje op brood of bij de nasi lekker vindt. Ik heb een tijdje twee leerlingen voor bijles in Ede gehad. Eentje aan het eind van de middag en eentje aan het begin van de avond. En dan even tussendoor bij Ben bijpraten over de duiven, een happie eten en Grada bakte met regelmaat heerlijke pannenkoeken voor haar kleindochter en voor Jaco. U, als lezer begrijpt, dat deze mensen in mijn hart zitten. Niet vanwege de pannenkoeken (ook lekker) maar vanwege de ongedwongen gezelligheid en het leuke praatje. Ik zeg niet dat ik net zo blij als de familie van Holland was met deze prestaties, maar wel heel blij … de gunfactor is in deze maximaal! Dit maakt duivensport leuk!

De liefhebbers
Ben speelt samen met zijn zoon Ronald, die zelf nauwelijks tijd heeft voor duiven vanwege zijn werk. Ben is inmiddels met pensioen en neemt de taak van zijn zoon erbij. Ronald heeft bij zijn eigen huis ook nog een hok, waar op de naam van Ronalds vrouw wordt gespeeld. De naam Ben van Holland zingt al tientallen jaren rond in de Gelderse Vallei rondom Ede en omgeving. Een liefhebber die elk jaar verschillende keren vroege duiven pakt. Een echte liefhebber die kan genieten van zijn duiven en eveneens kan genieten van ‘het melken’ met duivenliefhebbers onder elkaar. Een man met een geweldige stam duiven, waar we later in dit verhaal op terugkomen. Kortom een man met een geweldige staat van dienst. Ben had al duiven met zijn vader en broer Wim. Hij is zeg maar ‘tussen de duiven’ geboren. Toen hij in 1976 samen met zijn vrouw op hun huidige adres, aan de Hakselseweg, ging wonen, werd er ook hier met duiven gestart. De eerste duiven kwamen van Ale van den Bosch uit Veenendaal. In het begin werd er op alle vluchten mee gedaan en vanaf 1989 is de overstap naar de fond gedaan, waarbij tot een paar jaar terug de dagfond er ook nog bij werd gedaan. De dagfondduiven zijn inmiddels in het vlieghok verdwenen, zodat de Grote Fondduiven meer ruimte hebben. In 2000 werden Ben en Ronald nog Kampioen Oude Duiven van de GOU, maar ook 1e Algemeen Kampioen bij de Jonge Duiven. Een prestatie waar Ben met recht nog apetrots op is.

Felicitaties van het bestuur Marathon Noord afgelopen nazomer

De stamopbouw
Bij de koppeling is het basisprincipe: Goed x Goed. Het overgrote deel van de fondstam van Ben en Ronald van Holland bestaat uit duiven van Jac. Steketee. Vanaf 1989 komt Ben al bij deze Zeeuw, die hem uit de beste duiven nazaten heeft gegeven. Nu loopt er bijvoorbeeld een zoon uit ‘De Marseille’ van Jac. in Ede. In de loop der jaren heeft Ben de nodige duiven in deze ingeteelde stam gekruist. Ze heeft hij van Sam de Jong een oude kweker gehad, waar hij nog verschillende jongen heeft gekweekt. Verder is er inbreng van Jan Polder (ook veel Steketee-duiven), Gerard van Tuijl, Leo Rompelaar en een goede duivin van Wout van de Hoek. Sinds ongeveer 5 jaar duiven van Bennie Homma, 3 goede duiven van. Ben zit niet stil, want sinds 2014 doet hij samenkweek met Jan Hendriksen uit Lunteren (nu Ederveen). Jan had 2 duivinnen nodig. Ben gaf hem 2 duivinnen en sindsdien doen ze samenkweek. Verder zijn er door de ziekte en uiteindelijke overlijden van Leo Rompelaar extra duiven naar Ede gekomen. Dit komt omdat Ben de duiven van Leo tijdens zijn ziekte heeft verzorgd. De duiven zijn naar Ede gebracht. In de hoop dat als Leo beter zou worden. Hij zou zo weer verder kunnen gaan met zijn duiven. Helaas heeft dat niet mogen gebeuren. De duifkampioen over 3 jaar in de Marathon Noord is vernoemd naar Leo. Ben, mogen we zeggen dat de samenkweek met Jan Hendriksen en de inbreng van de duiven van Leo Rompelaar de laatste jaren jouw duivenstam die toch al prima is een verbetering hebben gebracht? Ben: ‘Dit kun je zo wel stellen. Ik ben heel blij met de duiven van Leo en de samenkweek met Jan Hendriksen.’

De Leo, duifkampioen over 2015-2017 Marathon Noord

Marathon Noord
Zoals in de inleiding gezegd hebben Ben en Ronald een superjaar gehad in de Marathon Noord. Ze behoren dit jaar bij de ‘grootverdieners’. De volgende kampioenschappen werden binnen gehengeld: 1e Middaglossing Marathon Noord, Duifkampioen Middaglossing over 3 jaar Marathon Noord en 3e Ochtendlossing Marathon Noord. Vooral de combinatie van 1e Middaglossing en 3e Ochtendlossing is heel bijzonder. Sinds 2002, de start van de competitie van de Ochtendlossing, is het nog niet gelukt dat een liefhebber bij beide disciplines op het podium zijn geëindigd. De volgende duiven kregen dit voor elkaar (voor SMN staat de prijs bij Stichting Marathon Noord):
13-1810954: 4e St. Vincent SMN (7e nationaal tegen 3.093 duiven), 2e Dax SMN (4e nationaal tegen 2.573 duiven), 248e Bergerac SMN, 1e Duifkampioen over 3 jaar (2015-2017) van Marathon Noord met onder ander in de eerdere jaren de 197e nationaal St. Vincent tegen 3.278 duiven, 129e nationaal Cahors tegen 5.028 duiven en de 129e nationaal Albi tegen 3.814 duiven. Deze doffer (‘De Leo’) komt uit een samenkweek met Leo Rompelaar in 2013. De vader is van Ben en Ronald en is overwegend een Steketee-duif. Hijzelf komt uit ‘Zoon Marseille’ van Jac. Steketee met ‘Het Supertje 985’,  die o.a. de 23e nationaal Mont de Marsan won tegen 7.425 duiven. De moeder van ‘Leo’ komt van Leo Rompelaar uit het Oude Hein Oostenrijk-soort en andere Aarden-lijnen via Jaap Mazee uit Ens. De vader van deze moeder is een Zoon Orhana (1e nationaal Bergerac bij Jaap) met een Kouters-duivin (Zoon Lima maal Dochter Marseille).

Ouders Leo

14-1772155 is mede-winnaar van de titel op de middaglossing. Deze doffer (‘De Jan’) won de 40e Bergerac SMN (177e nationaal tegen 6.219 duiven). Hij komt uit een doffer van Jan Hendriksen. Deze doffer komt rechtstreeks van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal en won bij Jan de 7e nationaal Cahors. Hij is een zoon van de wereldberoemde Carteus Giant, die ook vader is van de 3e nationaal Narbonne, 7e nationaal Perigueux, 15e nationaal St. Vincent, 11e nationaal Brive, 14e nationaal Cahors, enz enz en ook grootvader van o.a. 4e nationaal St. Vincent, 18e nationaal St. Vincent enz enz. De moeder van ‘de Jan’ is een goede kweekster van Ben en Ronald. Zij komt uit ‘Zoon Marseille’ (daar is deze doffer weer) met een duivin van Grad Roeffen en zn (uit ‘De Blinde’).

De Jan … eerste duif Bergerac

… wordt vervolgd …