Sinds een jaar of tien ben ik één van de liefhebbers die ervaringen deelt, duiven bekijk en laat bekijken in de vriendengroep in Wijchen. Een gezellige groep duivenmelkers die bijeen zijn gebracht door Pieter Guelen en Ad van Heijst. In deze groep zit een geweldenaar die al 90 jaar duiven heeft. Hij heeft zijn sporen verdiend en heeft andere liefhebbers aan de top geholpen met zijn geweldige duiven. Ik heb het over Jan Ernest uit het fondmekka van weleer Steenbergen. In dit West Brabantse dorp begon het allemaal met Jan Aarden, was Antoon en Luci van der Wegen een enorm begrip en natuurlijk Jan Ernest. Het mooie is op 95-jarige leeftijd is deze liefhebber nog steeds actief.

Proloog
Dat ik een stukje plaats over Jan Ernest staat al jaren op mijn lijst. De reden is niet alleen dat we samen in het groepje duivenliefhebbers zitten, maar ook zijn stam duiven … zijn duivenras. Veel liefhebbers hebben hun stam van fondduiven opgebouwd met Jan’s duiven. De Belgische topper Desmeyter heeft veel duiven ingebracht van Jan Ernest. Dat bracht hem samen met zijn compagnon veel successen. Toen ik in 2018 een stukje schreef over de Nationale Overwinning van Jacky de Bruine uit het Zeeuwse Nieuwerkerk, kwam de naam Jan Ernest ook weer naar voren. De duif van Jacky is gekweekt door Walter van der Meulen, maar herbergt veel van het soort van Jan Ernest. Toen een paar winters later een stukje ging schrijven over de Barcelona-toppers Jacky de Bruine en Walter van der Meulen bleek de stam van Walter van der Meulen voor het overgrootste deel gebaseerd te zijn op het ras Jan Ernest. Walter won afgelopen seizoen zelf de 1e nationaal Barcelona en het jaar ervoor Pieter Goeree met een duif via de moeder ook weer van Walter kwam met dus veel bloed van de duiven van Jan Ernest.
Jan heeft ook iets gemeen met mijn opa. Hij hield net als mijn opa in de Tweede Wereldoorlog duiven, terwijl dat ten strengste verboden was. Er stond de doodstraf op. U als lezer snapt wel waarom dat was.
Pieter Guelen schreef een stukje over het ras Jan Ernest en ik mocht het van hem publiceren op Het Marathonduivenjournaal …

Ontstaan van het ras Jan Ernest, door Pieter Guelen (1)
Jan Ernest is op 4-jarige leeftijd gestart met postduiven en heeft er de rest van zijn leven tot nu toe op 95 jarige leeftijd nooit zonder gezeten. Ook niet tijdens de 2e Wereld Oorlog. In die eerste periode speelde hij het hele programma en was zeker nog geen specifieke fondspeler. Pas in 1965 is hij definitief overgestapt naar de fond. Na zijn huwelijk met Lena in 1955 is hij op de Stadshillen in Steenbergen gaan wonen. Daar woont hij nu nog steeds.
Vanaf 1960 is hij aan de opbouw van zijn stam begonnen en dat zijn ook de jaren dat zijn basisduiven zijn geboren. Omdat hij met deze duiven is blijven door kweken, kunnen we gerust zeggen de stam Jan Ernest.
Wat waren de eerste duiven van de stam Jan Ernest? We beginnen met ‘Het Oud Bont’. In 1961 kreeg Jan Ernest een paar eieren van zijn achterbuurmannen, Janus van der Wegen en zijn zonen Antoon en Jac. Deze eitjes werden gelegd door ‘de Dax duivin’ (H59-179376, 1e Nat.Dax 1964). Zij kwam uit het basiskoppel van Van der Wegen: ‘Het Oud Doffertje’ (H58-314753) met ‘de Van Meer duivin’ (H55-497392).
Uit een van deze eieren kwam een duivinnetje dat tegen een doffer van Jan Dingemans uit Bergen op Zoom werd gezet en hieruit ontsproot ‘het Oud Bont’ (H61-144098), die o.a. de 9e nationaal St. Vincent speelde.
De volgende stamduivin is ‘De Blauwe Witpen 832’. Haar vader is de H66-249862, een blauwe doffer die werd gekweekt uit een nazaat van ‘het Oud Bont’ met een duivin van Jan de Weerd uit Steenbergen … de man van de beroemde ‘131’. De duivin van Jan de Weerd kwam vermoedelijk uit ‘de Kaai Doffer’, waar ook het soort van Wim Muller uit Goes (v/h Wilhelminadorp) van afstamt. De moeder van de De Weerd-duivin is een dochter van ‘Het Blauwke van Daan de Ron. Deze topduif won de 10e, 17e, 20e en 22e Nationaal St. Vincent en de 16e en 17e Nationaal Dax.

… wordt vervolgd …