We zijn al weer aanbeland bij deel 3 van de reportage over het seizoen 2020 van Herman Koopman uit Almere. Hij werd o.a. Marathon Kampioen van de Afdeling 7 Midden Nederland. Grote kampioenen komen uit dit werkgebied. Als je van deze afdeling Marathonkampioen wordt, dan moet je over een sterke stam duiven beschikken.
We hebben het in de eerdere delen over de liefhebber, zijn hokken, zijn eerste marathonduiven, de seizoensopbouw en een paar topvliegers gehad. Verder heeft u uitslagen en kampioenschappen kunnen lezen. Als u alle informatie op u in laat werken, dan snapt u dat we hier te maken hebben met een hele goede liefhebber met een zeer sterke stam met duiven. Nu kunt u in deel 3 verder lezen over zijn plannen en ziet u wat uitslagen uit het recente verleden.
Het afgelopen en toekomstige seizoen
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Herman: ‘Door het selecteren en spelen van de duiven, kom ik ieder jaar een stukje verder. Dit komt doordat je meer duiven krijgt waarvan je weet dat ze het kunnen. De aankoop in 2015 van de drie doffers van Arjan Beens en de ‘Inteelt Witbuik’ heeft me op een hoger niveau gebracht.’ Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Herman: ‘Verliezen van goede duiven. Zo ben ik in dit nieuwe seizoen de 35e Nat Agen en mijn tweede duif van Barcelona 2020 kwijt geraakt. Dat is altijd jammer.
De vorm moet nog komen. Mijn hokken zijn tamelijk vochtig dus een redelijke zomer is wel gewenst.’ Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Herman: ‘Erg tevreden, maar kan altijd beter en daar ga ik ieder jaar voor.’ Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt? Herman: ‘Op iedere vlucht voorin de Nationale uitslagen staan en op de meeste vluchten een goed prijspercentage.’ Welke doelen heb je afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? Herman: ‘Een vaasje bij de ZLU!’ Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Herman: ‘Als rode draad loopt door mijn stam de duiven, waar ik in de begin jaren mee gestart ben. Enkele nazaten daarvan zitten nog steeds op mijn kweekhok. Bijvoorbeeld Laura 67. Zij gaf o.a. 10e Nationaal Agen ZLU en de 12e Nationaal St. Vincent ZLU. Ze is moeder en grootmoeder van diverse goede duiven. Zij is gekweekt uit een super vliegduivinnetje. Zij kwam uit een duif van Sam de Jong maal een Inteelt-duif uit mijn eerste Jellema koppel. De vader komt uit Kleinzoon Superkweker Erik Aldus via Jan Doppenberg en soort van Van Tuyl/Ernest.
Het Blauw Moedertje van 2014 ben ik jaren kwijt geweest. Ze zat in 2018 weer op mijn hok en heb haar in 2019 nog gespeeld op Agen en in 2020 op Barcelona. Ik heb haar dit jaar toch maar op de kweek gehouden. Ze komt uit 50 % oude Jellema lijn maal 25% Superkweker en 25% halfzus 1e nationaal Narbonne. Ze Kweekte in 2019 ‘Per’, de 2e nationale jaarling van Rieu Minervois.
Op het kweekhok zitten ook twee jongen uit “De Jellema doffer” van de Gebroeders Holleman. Verder zitten daar zoals gezegd de drie doffers van Arjan Beens en kinderen uit hen, ‘De Inteelt Witbuik’, en twee ingeteelde kinderen van de 1e nationaal Perigueux.
Als bewezen kweekduivin is toch wel boven komen drijven ‘De Inteelt Witbuik’ van 2016. Deze duivin is afkomstig van Peter Oele. Zij komt uit een inteelt product van de Witbuik van Batenburg v.d. Merwe en ‘De Rambo’ van Peter zelf. Deze duif is ondertussen, ondanks dat ze nog jong is, al moeder van diverse toppers: o.a. 1e Nationaal ,13e Nationaal, 35e Nationaal, 10e NPO enz. Samen met de 14-542 en 14-383 van Arjan Beens geeft ze altijd prachtige jongen. En nog belangrijker … ze geeft ieder jaar wel een toppertje!’
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Herman: ‘ZLU bokaaltjes winnen en voor de middaglossingen met St. Vincent, Dax en Bergerac vroege duiven draaien.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Herman: ‘Ik ga hier geen duiven noemen, want dat loopt meestal slecht af. Dat heb ik in het verleden ondervonden. Uiteraard heb ik er een paar in mijn hoofd. En als de prestaties uit het verleden een garantie zijn, dan kunnen de meesten wel zien aan de prestaties op de foto’s welke duiven het in zich hebben om nogmaals te schitteren.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Herman: ‘Hoofzakelijk eerder opstaan (helaas). Ik ga het toch weer proberen als ik het volhoud om vanaf 14 dagen voor St.Vincent de eerste duiven om 5:00 uur in de ochtend te laten trainen. Dit vond ik hiervoor niet zo belangrijk, ook omdat het ‘s morgens erg koud is en ik bang ben dat het meer kwaad dan goed doet! Ook ga ik ze dan wat later in de avond laten vliegen. Ik ben benieuwd of ik hier nog een verschil kan maken. Maar vraag me dan wel af, waar ik dan mee bezig ben want dan ben je dus van ‘s ochtends 5 tot ‘s avonds 22:30 uur bezig met duiven en wil ik dat??’
Uitslagen uit het recente verleden voor 2020
- 1e Nat Perigueux
- 6e Nat St. Vincent
- 8e Nat St. Vincent
- 9e Nat Orange
- 10e Nat Tarbes
- 10e Nat Agen jrl ZLU
- 12e Nat St. Vincent ZLU
- 13e Nat St. Vincent
- 30e Nat Cahors
- 31e Nat Perigueux
- 34e Nat St. Vincent ZLU
- 35e Nat Agen ZLU
- 35e en 37e Nat Marseille
- 37e Nat Albi
- 37e Nat St. Vincent
Verder in de afdeling 7, zonder dubbelingen:
- 2e NPO Bergerac
- 3e NPO Bergerac
- 3e NPO Bergerac
- 5e NPO St. Vincent
- 6e NPO Perigueux
- 8e NPO Bergerac
- 9e NPO Perigueux
- 10e NPO Bergerac
… wordt vervolgd …
Recente reacties