Hoe verzorgen gerenommeerde duivenliefhebbers hun duiven tijdens de ruiperiode. Namens Het Marathonduivenjournaal heb ik enkele liefhebbers een vragenlijst voorgehouden om te kijken wat hun visie is. Uit ervaring weet ik dat de meeste liefhebbers het simpel houden en dat is over het algemeen ook goed, maar meestal hebben liefhebbers ook weleens goede tip, die we zelf over het hoofd hebben gezien. Dit keer is het de beurt aan Harry Kalter uit IJsselmuiden. Enkele jaren terug won Harry Nationaal Pau. Verder is hij al tientallen jaren een geweldige speler op de marathonvluchten met een ochtendlossing. Hoe pakt hij het aan in de ruiperiode? …

De duiven vooraf controleren door een dierenarts vind ik niet nodig. Ze moeten op het oog gezond zijn en goed aanvoelen. Een kuur krijgen ze dan ook niet vooraf.
Ze krijgen wel een goede ruimengeling en dan geen andere zaden extra. Wel krijgen ze vitamines en (natuurlijke) bijproducten, die de rui ondersteunen.

Verduisteren in het voorjaar heb ik de laatste paar jaar wel gedaan. En vanaf de langste dag licht ik bij. Dit doe ik t/m de laatste ZLU-vlucht, maar bijlichten doe ik met de rui niet. Daar heb ik ook geen ervaring mee en ik denk dat je ze zoveel mogelijk hun gang moet laten gaan, omdat er in het vliegseizoen al meer dan genoeg van ze wordt  gevergd. De rui verloopt verder prima.

Niet te vroeg stoppen met minder voeren op het eind van de rui om de laatste pennen goed te laten uitgroeien werkt goed, is mijn ervaring. Dan krijgen ze pas de wintermengeling.

Als de rui begint en de laatste nesten geruimd zijn, sluit ik de bakken. Die worden dan afgeschermd en komen er schapjes aan te hangen.
Scheiden doe ik ze dan niet. Dat gebeurd  pas weer eind januari of februari. Verder laat ik ze zo veel mogelijk los en kunnen ze ongedwongen vliegen. Ook na en in de winter. Ik denk dat dat een van de belangrijkste dingen is en dan worden ze ook niet te dik.

Elke week krijgen ze daarnaast de mogelijkheid in bad te gaan en voeg ik zo nu en dan badzout toe.

Harry, bedankt voor je bijdrage over de rui. Het is simpel en doeltreffend!!!