Binnen ‘de marathonduivenwereld’ van het Noordelijk deel van Nederland staan verschillende kampioenschappen hoog op het wensenlijstje van de liefhebbers uit het Noordelijke deel van Nederland. Hierbij horen de Kampioenschappen bij de Marathon Noord. Middaglossing of Ochtendlossing … deze titels geven aanzien. Iedere lezer weet inmiddels dat voor het Kampioenschap van de Marathon Noord de eerste gedraaide duif van de twee bovenste van de inkorflijst telt. Voor de middaglossing zijn dat de vluchten St. Vincent, Dax (Bergerac 1 in het jaar 2020) en Bergerac. Degene die afgelopen jaar hierin het beste scoorde, was de sympathieke topper uit Vinkeveen, Harry Hendriks. Hij draaide op de middaglossing een heel stabiel seizoen met veel kopprijzen. Een waardig kampioen, zoals het niet anders kan binnen de Marathon Noord-competitie.

Het seizoen
In 2020 is Harry gestart met 60 vliegduiven (incl. de jaarlingen). Daarnaast heeft hij 8 kweekkoppels om zijn stam sterk te houden.
Eind maart zijn de duiven gekoppeld. De duiven hebben een koppel jongen groot gebracht.  Harry heeft de duiven in de corona-periode zelf afgericht tot Oss en toen konden ze met de afdeling mee. Harry: ‘Ik heb de duiven niet verduisterd. Wél heb ik één hok bijgelicht. Ik zie geen verschil met het hok wat ik niet bijlicht. Mijn duiven ruien nooit snel. Op de laatste Bergerac hadden de duiven nog 7 of 8 oude pennen. Op de laatste vlucht zijn ze zowel op eieren als op jongen ingemand.’ Verduisteren en/of bijlichten is voor Harry’s duiven geen noodzaak om in half augustus nog te pieken.
In het begin van het vliegseizoen zijn de duiven dus eerst zelf afgericht en daarna met de afdelingsvluchten in de vereniging. Ze zijn ook weleens doordeweeks ingemand bij de fondclub bij de vereniging van Zaanstreek Noord.
De duiven krijgen voer van het merk Havens. Normaal is dat de standaardmengeling. In het marathonseizoen wordt dit aangevuld met een vetrijke mengeling. Dit wordt aangevuld met pinda’s  en snoepzaad (alleen de laatste drie dagen voor inkorving). De duiven worden maandelijks gecontroleerd door de dierenarts bij Stefan Göbel en Hans van der Sluis. Alleen op hun advies wordt er medisch ingegrepen. In maart hebben de duiven zodoende een geelkuur gehad. De duiven krijgen elke week een dag Endosol en de dag erna Probac 1000. Na de vlucht krijgen ze Belgasol. Op deze manier hoopt Harry de duiven gezond en dus schoon te houden. Elke dag krijgen ze vers grit met vitaminen.

Beste duiven
Dit jaar heeft Harry op de ZLU niet alle vluchten gespeeld. Toch had hij drie knappe prestatieduiven op deze vluchten:
‘De 632’ van 2017 won de 173e nationaal Pau tegen 4.255 duiven. De vader van deze doffer komt uit het soort wat Harry in de loop der jaren heeft opgebouwd met een duivin uit de 4e nationaal St. Vincent van Tim Hage, De Bonte Princess. De moeder van ‘de 632’ is van het soort van Tim Hage. Zij is een halfzus van de 25e nationaal Marseille en de 5e Beste Asduif Agen.
‘De 571’ van 2018 won de 168e nationaal Perpignan tegen 3.354 duiven. De vader van deze doffer was bij Harry een topdoffer. Hij werd 22e Beste ZLU-duif van Nederland en 8e Beste Marathonduif bij de Fondspiegel. De moeder van deze duif is ook moeder van de 25e nationaal Marsille en 5e Beste Asduif Agen. Zij is van het soort van Tim Hage.
‘De 523’ van 2018 won de 177e nationaal Perpignan tegen 3.354 duiven. De vader van deze duivin komt ook van Tim Hage en de moeder van deze duif komt uit het soort van Verweij-de Haan (Zoon Stetkweker, zoon Betuwekoppel, met Dochter Mike).

Het uitzicht bij de hokken

De Beleving
In het seizoen beleeft Harry de duivensport intens. Voor het werk (5 uur) gaan de duiven los. Daarna naar het werk en dan ’s avonds weer een aantal uur bij de duiven. Harry: ‘Na het seizoen ben ik het ook zat en dan ben ik blij dat het afgelopen is. Naast mijn pittige baan is het een paar maanden goed vol te houden, maar dan moet het ook makkelijker worden.’
Liefhebbers waar Harry’s mee optrekt, zijn Comb. Baas-Berg en Verweij-de Haan. Sparren en elkaar een beetje opjutten.

… wordt vervolgd …