Mijn duivenvriend Harold Zwiers uit Den Ham heeft bij de Marathon Noord de Supercup gewonnen! Hieronder staat het laatste deel van de trilogie over deze overwinning. In de eerste twee delen kwamen al verschillende onder werpen voorbij: de liefhebber, de kweekmethode, de stamduiven, het systeem, de duifkampioen van de middaglossing e.d.
Dit deel gaat onder andere over de duiven die de Supercup hebben binnen gehaald en de terugblik naar 2018 en de visie voor 2019. Lees gerust verder …
Alle supercup-winnaars
De Jonge Deugniet is de topper op de Middaglossing. Hij is eerder in het verhaal (bij het kopje Duifkampioen Middaglossing) al uitgebreid behandeld. ‘De 255’ en ‘De 256’ van 2015 komen uit een doffer, die door het leven gaat als ‘Son Yaika’. Zijn vader (‘Red Thunder’, zoon ‘Rooie Japie’) won drie prijzen bij de eerste 40 in groot verband tegen gemiddeld bijna 3.000 duiven. Zijn moeder is ‘Yaika’ en won de 19e Internationaal Barcelona. De moeder van ‘de 255’ en ‘de 256’ komt van Jelle Jellema. Haar vader komt uit een halfbroer van ‘Romee’ met ‘Julia’, die o.a. de 9e nationaal St. Vincent won.
‘De 278’ van 2012 komt uit een zoon van ‘De Deugniet’ met ‘Zilverstar’ met een dochter van ‘Het Boerinneke’ van de Gebr. Löwik uit Almelo. Zij wint een 1e van Limoges in de VNCC bij de broers uit Almelo. Haar vader wint de 1e van Dax van de VNCC. Deze doffer is een belangrijke stamduif van de bekende broers uit Twente.
De laatste duif die een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinning van de Supercup is ‘Het Veens Blauwtje’. Deze blauwe duivin van 2014 is gekweekt bij vader en zoon (Gerrit en Jaco) van Nieuwamerongen uit Veenendaal. Haar vader is de beroemde ‘Carteus Giant’ (Van Wanroy maal Carteus). Hij is onder andere vader van de 3e nationaal Narbonne (‘Bella Donna’), de 1e van de Fondunie van Bordeuax (‘De Zonsondergang’) en twee teletekstduiven bij Jan Hendriksen uit Lunteren en Martin Jacobs uit Bennekom. De moeder van ‘Het Veens Blauwtje’ komt van Koos Steenbeek uit De Bilt. Zij komt uit dezelfde lijn als de eerste nationale winnaar op Cahors van Koos.
Het afgelopen seizoen
Het seizoen is begonnen met 120 vliegduiven. De vliegers worden ingespeeld op weduwschap. De helft werd uiteindelijk op het nest gespeeld. De eerste nestduiven zijn gespeeld op Barcelona. Neststanden zijn voor Harolds duiven niet zo belangrijk. Vorm en gezondheid is belangrijk. De laatste vlucht zaten de meesten op het nest. Behalve ‘de 219’ (‘De Jonge Deugniet’) die is het hele jaar op weduwschap gespeeld is, zodat hij gespeeld kon worden op St. Vincent, Dax en Bergerac. Deze weduwnaars zitten gewoon tussen de nestduiven.
Een leuk detail over drie goede duiven van Harold: ‘De Jonge Deugniet, ‘de 15-255’ en zijn nestbroer zijn zomerjongen van 2015. Ze werden als jaarling niet verder gespeeld als Chateauroux (720 km). Toen werden ze als 2-jarige voor het eerst gespeeld op de zware Dax 2017. Vanaf die vlucht spelen ze alle drie 5 maal prijs van de 5 maal zetten.
Harold, hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? De Supercup-winnar: ‘Het was lekker zwaar. Daar houd ik van en mijn duiven ook. Toch vind ik dat mijn duiven te wisselvallig hebben gepresteerd. Verder was het wel een mooi seizoen. Dit soort seizoenen hebben we vluchten gehad, waar de beste duiven komen bovendrijven.’ Wat zijn de mooiste momenten die je het afgelopen seizoen hebt meegemaakt? Harold: ‘Op St. Vincent had ik op een gegeven moment vijf duiven in drie minuten (ergens halverwege de uitslag) … dat was wel een heel bijzonder moment. Welk doel heb je afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? Onze man uit Den Ham: ‘Een eerste winnen in de VNCC. Ik dacht dat ik hem zou winnen, maar ik was net te laat. Dat was op Limoges … toen ik de 2e pakte.’ Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? De eigenaar van de duifkampioen op de Middaglossing van de Marathon Noord: ‘Het waren de bekende lijnen, zoals de nazaten van ‘De Deugniet’. Met ‘Rooie Appie’ (zoon ‘Rooie Japie’) lijk ik een goede opvolger van zijn vader te hebben. Uit hem lijken nu meerdere goede jongen te komen.’ Wat zijn je doelstellingen en/of aanpassingen voor het komende seizoen? Harold: ‘Ik blijf deels op weduwschap en deels op nest vliegen. De bedoeling is om er een hok bij te zetten volgens het ‘Martin van Zon’ principe. Ik ga verder proberen alle middagslossing en wat ZLU-vluchten te spelen. Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? De winnaar van de Supercup van de Marathon Noord: ‘Kinderen uit een doffer van Gerard Schalkwijk met een dochter van Jan III van Arjan Beens heb ik veel vertrouwen in. Zij kwamen in 2018 goed af.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen (warmte)? De bekendste liefhebber uit de gemeente Twenterand: ‘De verluchting in het oude hok kan beter. Ik moet zien dat ik bij extreme warmte, deze warmte buiten te houden. Verder wil ik de jaarlingen minimaal tweemaal inkorven in Hank. Dat is een goed leerschool!’
De Beleving
Harold is een gedreven duivenliefhebber. Hij is bloedfanatiek en niet gauw tevreden. Hij is altijd gemotiveerd om in de kop van de uitslag te zitten. Is Gerda betrokken bij uw hobby? Harold: ‘Gerda staat achter mijn hobby. Ze houdt de meldingen bij en kijkt regelmatig een uurtje mee als ze tijd heeft. Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Zo ja, wie? Onze kampioen: ‘Ik ga met Johanna de Groot africhten. Verder heb ik met een aantal liefhebbers regelmatig contact en ruil ik weleens een paar duiven.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Onze op en top duivenmelker: ‘De spanning van de vluchten en vroege duiven pakken is het mooist. Zoals bijvoorbeeld vorig jaar op Perigueux … de eerste van sector 3. Toen wij Perigueux speelde had sector 4 Ruffec. Ik zag bij de meldingen dat ze daar al vroeg in de nacht aan het vallen waren. Dus ik ging bij het hok kijken. Met een lampje overal speuren, maar er zat niets. Toen maar een rondje gaan lopen. Toen ik weer terug was, viel vrij snel ‘Red Dawn’ naast me op de klep. Ik dit het schuifje open en hij liep zo in het donker naar binnen. Als hij bovenop het hok valt, was hij niet zo makkelijk binnen gekomen.’
Tot Slot
Wat kan er beter in de duivensport? Harold: ‘Ik erger me kapot, dat er geen invliegduiven meer zijn. Dat slaat echt nergens op … de uitslagen van de vitessevluchten slaan als een tang op een varken en het vele extra werk in de club, doe je ook voor niets. Verder denk ik dat we een mooie marathoncompetitie krijgen als we vanuit het oosten gaan vliegen. Maar dan wel pal het oosten waar het landschap redelijk vlak is. Het grootste voordeel is dan ook, dat de afstandsverschillen in Nederland kleiner worden en dat in de zomer de dagen langer zijn. Het is eerder licht op de losplaats, dus kan er eerder gelost worden.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Onze man uit Den Ham vertelt: ‘Marathon Noord is een mooie eerlijke competitie. Eerlijker is er niet. Iedereen kan winnen. Dat maakt het zo mooi!’
Harold bedankt voor je openheid en de gezellige middag !!!
Recente reacties