Het laatste weekend van het marathonseizoen was voor wat betreft de NPO Middaglossingsvluchten gereserveerd voor Bergerac. Door de corona-maatregelen kwam het seizoen later op gang. Het marathonprogramma werd vooruit geschoven, ingekort en liep twee weken langer door. Een week voor de reguliere Bergerac werd er ook vanuit Bergerac gevlogen. Deze vlucht kwam terug van Dax vanwege de zinderende warmte die week. Deze Bergerac werd eveneens onder warme omstandigheden gevlogen, maar niet zo erg als de week ervoor en bij deze editie was de wind gunstiger. De winnaar van heel Nederland viel in Oosten van Nederland … op één van de verste afstanden van sector 3. Deze winnaar is de bekende topliefhebber Harold Zwiers uit Den Ham. Een paar jaar terug had hij de snelste van sector 3 op de vlucht Perigueux. Dit keer was hij de snelste van heel Nederland van Bergerac. Een prestatie om super trots op te zijn … en dat is Harold zeker.

De winnende liefhebber
Harold Zwiers, inmiddels 51 jaar,  woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Harold: ‘Als jongen van 10 jaar oud ben ik begonnen en had eerst duiven van clubgenoten. Daarna werden er echte rasduiven aangekocht waar ik veel succes mee heb gehad en nog succes me heb. Dat waren in het begin duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Van der Wegen en Jan Aarden.’
Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij.  Op de grond van deze boerderij is ruim 20 jaar geleden een dubbelhuis gebouwd. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en zijn vrouw Gerda. In de ruime tuin staan duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 50 koppels vliegduiven. Op een ander hok (ruim 3 meter) zitten de 20 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Sinds twee seizoenen heeft Harold een soort ‘Van Zon hok’ naar eigen inzicht laten bouwen. Het is 10 meter lang en 4,5 meter breed, waarvan 2 meter ren. De deuren staan altijd open. Harold: ‘Ik doe alleen de deuren dicht als ik de duiven vang, want dan is het lekker donker.’ Verder staat er sinds een jaar of vijf een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is sinds 1998 helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten, vooral op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste 10 tot 15 jaar wordt er meerdere keren per jaar in de top 10 in groot verband gespeeld. Hij werd Kampioen Ochtendlossing van de sterke competitie van Marathon Noord in 2014. Daar kwam in 2017 de sectorale overwinning van Perigueux bij. Nu komt daar prachtige Nationale Overwinning van Bergerac bij.

De winnende duif
Harold draaide zijn winnende duif, ‘Robin’, op 9.48 op een afstand van 955 km. Op dat tijdstip waren er nationaal nog geen 10 duiven geconstateerd. Bijzonder knap! Deze jaarling duivin pakte dit seizoen al eerder twee topprijzen. Zij begon met de 19e Limoges tegen 2.068 duiven van Afdeling 9 Oost Nederland. Enkele weken later pakte ze de 9e nationaal Perigueux in sector 3 tegen 8.064 duiven en nu de 1e nationaal Bergerac tegen 25.321 duiven. Wat een geweldige duivin !!! Ze is telkens als weduwduivin gespeeld. Harold: ‘Ik wilde haar eerst niet spelen op Bergerac. Ze had al twee hele mooie prijzen gewonnen. Maar ze was zo mooi … ik kon haar niet thuishouden en ze was er weer en nu supervroeg. De eerste van heel Nederland. Dat is toch geweldig! Het was net als met ‘Het Veens Blauwtje’ een paar jaar terug. Zij liet ook altijd zien als ze goed was. Die kon je dan spelen en dan wist je dat ze er was. Dat is nu met ‘Robin’ ook en die pakt nu ook nog eens een 1e van heel Nederland.’
‘Robin’ is gekweekt door Robin Bakhuis uit Westerhaar. Haar vader komt van Wiersma en zoon. Deze doffer won in één seizoen twee kopprijzen (3e nationaal Perigueux en 28e nationaal Bergerac). In deze doffer zitten de soorten van Wim Derksen en Mark van den Berg met een vleugje van Staf Dusarduyn en van Harold zelf. De moeder is van het soort van Arjan Beens. Deze duivin is ingeteeld naar ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas (Fondgoud Oost). Zij komt uit ‘Mr. Gijs’ met een dochter, ‘Ranomi’. ‘Mr. Gijs’ komt uit ‘Miss Gijsje’ met ‘Mr. Beautiful’ en ‘Ranomi’ komt uit ‘Mr. Gijs’ met een volle zus van ‘Miss Gijsje’. Het geweldige bloed van ‘Miss Gijsje’ (metname haar zonen) laat zich geweldig zien bij verschillende liefhebbers. Dit keer via ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas.

… wordt vervolgd …