Maandag 27 juni was de aftrap van het Internationale Marathonspel. In Bordeaux werden de duiven om 7 uur gelost. Bijna 5.000 duiven kwamen uit Nederland en hiervan waren er zo’n 1.600 van de deelnemers van de Fondunie 2000. De aftrap is normaal gesproken uit Pau. Persoonlijk zou ik het fijn vinden dat er eens kritisch naar deze losplaats wordt gekeken … tenminste als er eerst goed onderzoek is gedaan naar de weersomstandigheden in de verschillende periodes van de zomer. Deze mooie vlucht wordt te vaak verplaatst en/of uitgesteld de laatste jaren.

De winnende en tweede duif
De winnaar van Pau/Bordeaux van de Fondunie 2000 is een doffer die is ingemand op 10 dagen eieren. Zijn vader is ‘Jonge Barcelona’ van 2010. Hij won onder meer de 132e nationaal Barcelona tegen bijna 7.000 duiven. Zijn vader is de topvlieger en topkweker ‘De Deugniet’. Deze doffer won zelf de 1e in de zone van Montauban en is (groot)vader van diverse Afdelingswinnaars en de 2e nationaal St. Vincent van vorig jaar. ‘De Deugniet’ stond tegen een dochter van ‘Inteelt Zwart’ van Jellema met een Inteelt kleindochter van Harolds stamkoppel ‘1336 x Morssie’. De moeder van de Bordeaux-winnaar komt van Arjan Beens en is een dochter van ‘Marianne’.  Deze duivin won o.a. 4e nationaal Brive, 9e nationaal Cahors en 14e nationaal Bergerac. Zij stond tegen ‘Het Laatje 190’, die een zoon is van de 5e nationaal St. Vincent. In de vorige jaren won de winnende doffer verschillende prijzen op Limoges, Bergerac en Perpignan.
Ook de tweede duif is een doffer die op 10 dagen broeden is ingemand. De grootouders aan vaderskant zijn ‘Rooie Appie’ (o.a. 51e nationaal Bergerac en zoon stamkweker ‘Rooie Japie’) en dochter van ‘Milos’ met ‘Red Rose’ van Verweij-de Haan. De grootouders aan moederskant zijn ‘De Jonge Deugniet’ (Duifkampioen Marathon Noord in 2018 en Asduif Marathon Noord over de jaren 2018-2020 en zoon ‘De Deugniet’) en een dochter van stamkweker ‘Rooie Japie’ (zus ‘Red Dawn’, 1e nationaal Perigueux). De winnaar van de 2e prijs won eerder prijzen op Dax, Agen, Bergerac en Perpignan.

Het seizoen
Harold is dit seizoen gestart met 200 vliegduiven. Daarnaast heeft hij 16 kweekkoppels. Deze koppels bestaan uit hele goede vliegers (de nationale winnaars van Harold) of kinderen van twee super goede ouders.
Een deel van de duiven is half januari gekoppeld. Een ander deel is helemaal niet gekoppeld in het voorseizoen. Zoals de winnende duif van Bordeaux/Pau.
Vanaf het begin van het seizoen gaan de duiven wekelijks mee om zo veel mogelijk kilometers te maken. De duiven worden bijvoorbeeld ook gespeeld op Melun (502 km), wat in Hank ingemand kan worden.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. Harold: ‘Ik meng diverse mengelingen door elkaar,  zodat ik eigenlijk meer mijn eigen mengeling krijg. In het seizoen rommel ik met paddy, Wal Zoontjes, gerst, snoepzaad, Jellema Sportmening en de kweekmengeling. Ik gebruik veel producten van DHP: o.a. de mineralen mix emmers die ze elke dag krijgen. Verder Colinol, Broncho Vital, CPM, thee van knoflook, tijm en ui. Soms brandnetelthee wat ik zelf maak en Vispru-Min Mineralen van Backs.
Wat doe je aan medische begeleiding? Harold: ‘Weinig … ze hebben dit jaar half mei een 3 daagse geelkuur gehad en laatst twee dagen iets voor de koppen … na aanraden van Nanne Wolff. Daar ben ik twee dagen voor inkorven van Limoges geweest. Ik gebruik veel natuurproducten van DHP en maak zelf veel klaar, wat ik de duiven dan geef: tijm, knoflook en uien.’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport?  Harold: ‘Ik vind het een prachtige sport en geniet vooral van de aankomsten zoals afgelopen maandagavond.’
Harold doet veel samen met Johanna de Groot uit Vroomshoop. We korven samen in, gaan samen lappen en plannen samen. ‘Het is net als samen naar de sportschool. Als je geen zin heb, dan ga je toch, want je hebt de afspraak met iemand anders,’ vertelt onze topvlieger uit Den Ham, ‘zo is het ook met de duiven. Je hebt geen zin om de duiven een lapje te geven, maar je doet het, omdat je een afspraak hebt met je duivenmaat.’ Wat is het mooiste van de duivensport? Harold: ‘Het winnen van een 1e nationaal is natuurlijk mooi. Maar andere vroege duiven vind ik ook prachtig. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.’
Wat is er verder mooi aan onze sport? Harold: ‘Het verzorgen van de duiven is natuurlijk heel mooi. Observeren van de duiven, het klaarstomen van de vliegers. Leuk om te doen. Als het er dan uitkomt, is het dubbel mooi. Dat is de laatste jaren verschillende keren goed gelukt.’

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Harold: ‘Ik hoop ooit nog eens Barcelona te winnen. Daar ga ik me nu op richten en hoop nog jaren te mogen te kunnen genieten van deze prachtige sport.’
Bedankt, Harold voor je openheid en natuurlijk gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Veel succes de komende weken op alle marathonvluchten waar je aan mee gaat doen!