Maandag 27 juni was de aftrap van het Internationale Marathonspel. In Bordeaux werden de duiven om 7 uur gelost. Bijna 5.000 duiven kwamen uit Nederland en hiervan waren er zo’n 1.600 van de deelnemers van de Fondunie 2000. De aftrap is normaal gesproken uit Pau. Persoonlijk zou ik het fijn vinden dat er eens kritisch naar deze losplaats wordt gekeken … tenminste als er eerst goed onderzoek is gedaan naar de weersomstandigheden in de verschillende periodes van de zomer. Deze mooie vlucht wordt te vaak verplaatst en/of uitgesteld de laatste jaren.
Pau/Bordeaux Fondunie 2000
Vanaf maandagochtend 7 uur gingen de 1.609 duiven van de FondUnie 2000-deelnemers de strijd aan om als snelste thuis te komen. Bijna alle eerste duiven op de meldlijst kwamen uit het Westelijk deel van Nederland. De verwachting was dan ook dat daar de winnaar tussen zou zitten. Niets was minder waar. Plotseling stonden er twee duiven van Harold Zwiers uit Den Ham op de meldlijst. Zij hadden net als de eerste twee duiven van Harry Kalter uit IJsselmuiden op tijd de oversteek gemaakt richting het oosten. Zo won Harold de 1e en 2e prijs en was Ko Swagerman uit Bovenkarspel de enige liefhebber uit het westen in de top 6 … op plaats 3. De Top 10:
1. Harold Zwiers, Den Ham
2. Harold Zwiers, Den Ham
3. Ko Swagerman, Bovenkarspel
4. Harry Kalter, IJsselmuiden
5. Harry Kalter, IJsselmuiden
6. Van Dijk- Van der Spek, Ter Apel
7. Comb. Baas en Berg, De Kwakel
8. C. van de Gulik, Wijdenes
9. Ko Swagerman, Bovenkarspel
10. Frank Hage, Woerden
Paul Baas en Richard van den Berg hadden 6 prijzen van hun 9 gezette duiven. Frank Hage had 80% prijs met 10 duiven mee. Op plaats 40 zat zijn tweede duif. Op plaats 14 zit P.J. Westerdijk uit Gorinchem. Hij had 4 duiven mee en 3 prijzen. Tot slot wil ik John Laan uit Beverwijk noemen met 100% prijs en 5 duiven mee. Hij begint met de 34e prijs.
De winnende liefhebber
Harold Zwiers, 52 jaar alweer, woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Een bekende liefhebber in binnen- en buitenland inmiddels. Vanaf het begin van Het Marathonduivenjournaal heb ik al veel over hem geschreven. Simpel over het feit omdat er veel over zijn successen te schrijven valt. Metname na de bouw van zijn nieuwe hok begint hij een fenomeen te worden. Niet dat het daarvoor niet goed was, zeker niet, maar nu is het super de super. Over zijn prestaties van de laatste twee seizoen later meer.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Harold: ‘Als jongen van 10 jaar oud ben ik in 1979 begonnen en had eerst duiven van clubgenoten. Daarna werden er echte rasduiven aangekocht waar ik veel succes mee heb gehad en nog succes mee heb. Dat waren in het begin duiven met een achtergrond van Jan Theelen (Het Stamkoppel ‘De 1336 met Morsie’), Van der Wegen en Jan Aarden (vanaf 2006 is dat vooral de inbreng van ‘De Deugniet’).’
In de ruime tuin staan 3 duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter bij 2,2 meter) zitten de 40 koppels, waaronder ongeveer 70 vliegduiven. Op een ander hok (ruim 3 meter) zitten de 20 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Sinds 2019 heeft Harold een soort ‘Van Zon hok’ naar eigen inzicht laten bouwen. Het is 10 meter lang en 4,5 meter breed, waarvan 2 meter ren. De deuren staan altijd open. In dit hok zitten ook ongeveer 62 koppels vliegduiven. Harold: ‘Ik doe alleen de deuren dicht als ik de duiven vang, want dan is het lekker donker.’ Verder staat er een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan.
Prestaties
Harold is sinds 1998 helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten. De laatste 20 jaar wordt er meerdere keren per jaar in de top 10 in groot verband gespeeld. Hij werd Kampioen Ochtendlossing van de sterke competitie van Marathon Noord in 2014. Daar kwam in 2017 de sectorale overwinning van Perigueux bij.
In 2020 won Harold Nationaal Bergerac met ‘Robin’. Daar werd vorig seizoen St. Vincent in sector 3 aan toegevoegd. Na geweldige vluchten in de eerste helft van het vorig seizoen, pakt hij het dit jaar weer geweldig op. Hij startte dit seizoen met de 8e, 9e en 11e Limoges tegen 1.883 duiven, 7 duiven bij de eerste 66 en 21 van de 27 duiven in de prijzen. Daarna volgde Bergerac/Libourne met de 6e en de 24e tegen 2.796 duiven en 11 van de 16 duiven in de prijzen. En nu Bordeaux … als deelnemer volgde ik de meldingen. Na de internationale meldingen, schakel je over na de nationale meldingen en als er een paar in de Fondunie 2000 zijn gevallen, worden dat de meldingen van dit samenspel. Opvallend was dat metname de Westkant goed pakte. De winnaar zou je daar uiteindelijk ook verwachtte … totdat er op eens twee meldingen uit Den Ham binnenkwamen. Om 20.15 en anderhalve minuut later waren de eerste twee duiven van Harold Zwiers geklokt. Zij bleken de eerste twee te blijven. Een geweldige prestatie! In de avond had Harold er 12 van de 31 thuis. Een prachtige serie!
… wordt vervolgd …
Recente reacties