De afgelopen weken heeft u over het seizoen 2020 gelezen van Harold Zwiers. We hebben verteld over de liefhebber, hoe het seizoen verliep, de verzorging, de prestaties en de beste duiven. Natuurlijk kwam ‘Robin’ naar voren die zorgde voor het hoogtepunt, de 1e Nationaal Bergerac van heel Nederland zorgde. Verder zijn de kwekers ‘De Deugniet’ en ‘Het Veens Blauwtje’ voorbij gekomen. De Asduif van Marathon Noord, ‘De Jonge Deugniet’, was in een deel de hoofdrolspeler. In dit deel komen wat duiven voorbij de in 2020 op de ZLU-vluchten hebben uitgeblonken. De kwaliteit van de nakweek van ‘Limoosje’ komt in het slotstuk aan bod. U kunt verder nog lezen hoe Harold over bepaalde onderwerpen denkt. Met andere woorden: hieronder vindt u nog prachtig leesvoer! …
Uitslagen ZLU-vluchten
50e Nationaal Pau tegen 4.255 duiven (7 prijzen van de 21) e
25e en 165e Nationaal Barcelona tegen 4.477 duiven (4 prijzen van de 7)
62e nationaal Perpignan tegen 3.354 duiven
Een paar losse vragen
Je hebt sinds een paar jaar een nieuw hok. Is het oude hok of het nieuwe hok beter? En waar ligt dat aan denk je? Harold: ‘Zuurstof is het nieuwe hok beter door de open ren voor het hok. Het oude hok is vanaf het begin van het seizoen beter. Stabieler klimaat en warmer. Vanaf juli gaat het nieuwe hok met de week beter presteren. Op zich logisch door de snelle luchtcirculatie!’
Wat is een belangrijk element in de voermengeling van de laatste paar dagen voor inkorven van een marathonvlucht? Harold: ‘Snoepzaad en pinda’s … kortom de vetrijke zaden en vruchten. Met de wind achter in het begin van het seizoen en bij de kortere marathonvluchten voer ik voorzichtiger. De duiven moeten niet tonnetje rond ‘de mand uit vallen’ bij lossing op deze vluchten. Bij Barcelona kun je bijna niet te veel voeren.’
Wat doen liefhebbers in jouw ogen niet goed als het gaat om voeren? Harold: ‘De cirkel moet rond zijn. Hoe harder een duif traint hoe beter moet je voeren. De meeste liefhebbers voeren te veel … en dat het hele jaar door. Dat is de grootste fout bij de meeste liefhebbers.’
ZLU-toppers
Op de eerste ZLU-vlucht van 2020 pakte Harold de 50e nationaal Pau tegen 4.255 duiven. De duivin die dit voor elkaar bokste is ‘Paula’. Deze duivin won eerder als jaarling een leuk prijsje op Orange. Haar vader is ‘Tarzan’. Deze doffer komt uit ‘De Deugniet’ en ‘Zilverstar’ (Beste zus van ‘Limoosje’, dus uit ‘1336’en ‘Morsie’). ‘Tarzan’ is een goede kweker. Hij is vader van o.a.:
2e NPO Cahors
2e NPO St. Vincent
3e NPO Limoges
9e NPO St. Vincent
11e NPO Perigueux
Moeder van ‘Paula’ is ‘Dochter Boerinneke’ via de Gebr. Löwik uit Almelo. Deze duivin komt uit ‘ ’t Boerinneke’. Zij won de 1e Limoges van de VNCC met 4 uur los. Ze is dochter van de beroemde ‘Dax-doffer’ van Ben en Aloïs Löwik. ‘Dochter Boerinneke’ is bij Harold een topkweekster. Zij is moeder van onder meer:
2e NPO Cahors
2e NPO St. Vincent
3e NPO Limoges
11e NPO Perigueux
37e nationaal Marseille
Op Barcelona won onze topper uit Den Ham de 25e en 165e nationaal tegen 4.477 duiven. De 25e nationaal werd gewonnen door ‘Blueline’. Deze duivin won een jaar eerder ook al prijs op Barcelona en het jaar ervoor op Perpignan. Haar vader is ‘Limo’. Deze doffer is ook de grootvader van ‘Yaika’, die de 19e Internationaal Barcelona won. ‘Limo’ is een zoon van ‘de Marathon’ en ‘Limoosje’. ‘De Marathon’ won 18 prijzen op de marathonvluchten. ‘Limoosje’ is de beste dochter van het Stamkoppel ‘1336 x ‘Morsie’. Deze duivin won zelf o.a. 9e nationaal Mont de Marsan en de 2e en 4e VNC Limoges. Deze duivin is ook een prima vererver. Ook de toppers van 2020 op St. Vincent en Perpignan (62e nationaal) zijn kleinkinderen van haar. De moeder van ‘Blueline’ is ‘de 241’ van Arjan Beens. Zij is gekocht op de totale verkoop van Arjan. Zij is een dochter van ‘Blue’. Deze duivin won o.a. de 23e nationaal Pau en 26e nationaal Marseille.
Eveneens uit ‘Limo’ komt ‘de 818’ van 2018. Deze duivin won de 62e nationaal Perpignan in 2020, nadat ze al de 321e nationaal Pau had gevlogen. Haar moeder komt uit de 1e en 2e Internationaal Perpignan 2016 van Mevlut Tekin uit Medemblik.
Uit de volledige reportage over Harold zien we verschillende topduiven, wat kleinkinderen zijn van de topvlieger van 15 jaar geleden … ‘Limoosje’!
Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Harold: ‘Ik hoop ooit nog eens Barcelona te winnen. Daar ga ik me nu op richten en hoop nog jaren te mogen te kunnen genieten van deze prachtige sport.’
Dit jaar pakte Harold de 25e nationaal Barcelona met een kleinkind van ‘Limoosje.’ Deze duivin was één van de topduiven een jaar of 15 terug. Ze won o.a. de 10e nationaal op een loodzware Mont de Marsan. Ook in de 33e nationaal Barcelona van dit jaar van Jelle Jellema zat bloed van ‘Limoosje’ via ‘Blauwe Benno.’
In de sterke fondclub VNCC (Oost en Noord Nederland) is Harold Keizer Kampioen geworden. Samen met de nationale overwinning op Bergerac is dat een prachtig resultaat, die een mooie kroon op het werk is van onze topper uit Den Ham.
Barcelona winnen is een prachtig doel !!! Harold, nogmaals van harte gefeliciteerd met zeer sterke seizoen en je prachtige prestaties van ‘Robin’. Hopelijk ga je met haar een prachtige stam opbouwen !!!
Recente reacties