2020 was een geweldig seizoen voor Harold Zwiers uit Den Ham. Het hoogtepunt van dit seizoen was de Nationale Overwinning op Bergerac tegen ruim 25.000 duiven. Dit kunstje werd geleverd door ‘Robin’, een duif die Harold haalde bij Robin Bakhuis … op een bonnetje. Hiermee werd het kweekhok van Harold verrijkt met de Beste Marathonduif 2020 van de hele Duivenwereld. Dit kweekhok was al goed bezet met ‘Red Dawn’, de 1e Nationaal Perigueux 2017. Deze doffer is een zoon van Topkweker ‘Rooie Japie’, zoon van het Basis- en Topkoppel ‘1336 x Morsie’ (overwegend van Jan Theelen). Verder herbergt het kweekhok ‘De Deugniet’, een geweldige kweker (gekweekt door P. Schoolderman) die als vliegduif onder meer de 1e NPO Montauban won. We sluiten de rij met topvlieger en -kweker (inmiddels als moeder van twee ‘teletekstduiven’) ‘Het Veens Blauwtje’. Deze duivin is gekweekt door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Haar vader is de Wereldberoemde Carteus Giant. Het Veens Blauwtje was in de periode 2016-2018 De Beste Bergerac-duif van Nederland. Ze won op diverse vluchten 4 prijzen bij de eerste 30 tegen gemiddeld 4.400 duiven. Een geweldenaar!
Carteus Giant en Het Veens Blauwtje
De Carteus Giant is een doffer die zijn hele leven (op 4 weken na), dus al 20 jaar, bij ons in Veenendaal in het hok zit. PiPa noemt hem in de verkoop en reportage van Harold als een duif van Eijerkamp. Zij hebben hem gekweekt, zoals wij ‘Het Veens Blauwtje’ van Harold hebben gekweekt. Maar de Carteus Giant heeft zich als een topkweker ontpopt bij óns, zoals Het Veens Blauwtje zich bij Harold heeft ontpopt als topvlieger én topkweker. Net als haar (half-) broers en zussen, zoals bijvoorbeeld Bella Donna, De Zonsondergang, The Blue Giant, Kras 12 en Vet Giant bij ons. Eijerkamp mag en moet de eer als kweker hebben, maar de nazaten behoren ons (Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen) toe. Als je een keer kritisch bent tegen PiPa (en ik ben het vaker geweest, bijvoorbeeld dat schrijvers een schijntje krijgen, omdat het een eer moet zijn voor PiPa te schrijven 🙂 ) gaan ze je negeren. Behoorlijk laf! Gelukkig heb ik een platform om dit te herstellen. Niet uit frustratie maar louter en alleen om éérlijkheid te benadrukken. De ontwikkeling van de door ons gekweekte ‘Veens Blauwtje’ komt toe aan de topliefhebber Harold Zwiers. Ik zou willen dat er op dit gebied meer in de eerlijkheid in de duivensport zou zijn! Ik kom te vaak dit soort bewuste momenten van zwijgzaamheid tegen … vooral bij verkoopsites … de goede daar gelaten.
Een paar losse vragen
Je speelt op de middaglossing, maar ook op de morgenlossing van de ZLU … Zit er verschil in Middaglossingsduiven en ZLU-duiven? Harold: ‘Ik denk het niet. De beste middaglossingsduiven kunnen ook de beste ZLU-duiven zijn. Duiven die op de middaglossingsvluchten doorvliegen, kunnen op de ZLU-vluchten ook 15 uur op de eerste dag vliegen. Goede voorbeelden zijn ‘Limoosje’ en ‘Miss Gijsje’. Die deden het geweldig op de middaglossing en hun nazaten met (een deel van) hun genen doen het fantastisch op de ZLU-vluchten. In deze context moet je het verschil zien in ‘afstandsgeschikt’. De duiven hebben een grens van welke afstand ze maximaal aankunnen. Een goede dagfondduif kan bijvoorbeeld vluchten aan tot 800 km, een wat snellere marathonduiven vluchten tot 1.000 km. Dan heb je duiven die prima St. Vincent, Pau en Perpignan kunnen verteren en dan heb je nog de Barcelona-duiven. Die hebben die grens van 1.100 km niet, die kunnen verder.
Je speelt op weduwschap en op het nest? Op basis waarvan wordt een duif een weduwduivin of weduwnaar of zet je een duif op het nest? Harold: ‘De jaarlingen en andere onervaren duiven beginnen op weduwschap. Duiven die super presteren op Limoges, Perigueux en Bergerac blijven meestal op weduwschap. De oudere duiven die verderop gespeeld gaan worden, komen dan op een nestje te zitten. Wat mij opvalt op mijn eigen hok, dat de beste duiven duivinnen zijn. Ik ben bang dat dit aan het nestspel ligt. Misschien dat ik de komende jaren meer doffers op weduwschap blijf spelen. Kijken of dat zo is.’
Nog een paar toppers van de middaglossing
Op de middaglossing heeft Harold het afgelopen jaar verschillende toppers aan de kop van de uitslag gehad. Op Perigueux had de man uit Den Ham naast ‘Robin’ nog twee duiven die goed op tijd waren.
Harold’s tweede duif won de 10e in de afdeling 9 (tegen 2.521 duiven) en de 52e nationaal tegen 8.064 duiven. Het is ‘de 601’ van 2019. Deze doffer is bewust met hetzelfde nummer geringd als zijn moeder ‘de 601’ van 2014, ‘Het Veens Blauwtje’. De vader van deze doffer (‘De Favoriet’) komt van Gerard Schalkwijk (‘Mr. Giandro’). Zijn vader en moeder zijn ‘Mr. Mollema’ (9e nat. Perigueux en 18e en 37e nationaal Orange) en ‘Lady in the Dark’. Deze duivin is de beste duivin van Europa geweest in 2017. Zij won o.a. de 2e nationaal Perigueux, 11e nationaal St. Vincent ZLU, 16e nationaal Pau en de 19e nationaal Orange.
‘De 706’ van 2019 won de 97e nationaal Perigueux tegen 8.064 duiven. Deze duivin gaat door het leven als ‘Laika’. Ze op deze vlucht in Afdeling 9 de 22e prijs tegen 2.521 duiven (een mooie 1:100 prijs). Ook zij komt uit ‘Mr. Giandro’ van Gerard Schalkwijk. Haar moeder komt van Arjan Beens. Haar ouders zijn ‘Jan III’ (o.a. 6e nationaal Perigueux) en ‘Miss Sjaan’ (4x prijs op Orange: 28e en 31e NU Orange, 55e en 77e NPO Orange en de 141e nationaal Pau).
Op Bergerac had Harold na (wederom) ‘Robin’ nog een kopduif. Het is ‘de 226’ van 2017. Deze doffer, ‘Hercules’, van 2017 won zowel in 2018 als in 2019 twee prijzen, waaronder de 16e NPO Cahors. Met een goede prijs op Perigueux 2020 komt deze topper op 6 prijzen in 3 seizoenen. Zijn vader is ‘Hawk’. Deze doffer is een zoon van ‘De Deugniet’ en ‘Monalisa’. In deel 2 en 3 leest u meer over deze kwekers. De moeder van ‘Hercules’ is ‘de 141’ van 2015. Ze won in haar loopbaan drie mooie prijzen waaronder de 35e NPO Perigueux 2016. Zij komt uit een zoon van ‘Rooie Japie’ met een dochter van ‘De Jelleman’ met ‘Het Rode Diamantje’.
… wordt vervolgd …
Recente reacties