De Marathon Noord-competitie is één van de mooiste competities van Nederland. De eis voor deelname is dat liefhebbers een minimale afstand van 1.045 km hebben op een plaats in Frankrijk exact tussen Perpignan en St. Vincent. Op de website van Marathon Noord kunt u een kaart vinden waarop de grens is getrokken. Voor de competitie tellen louter en alleen de twee bovenste duiven op de inkorfstaat. Voor de competitie van de middaglossing tellen de traditionele klassiekers die in 2017 gelukkig in ere zijn hersteld St. Vincent, Dax en Bergerac. Het was in 2017 een prachtige strijd om de bovenste drie plaatsen. Op het podium zien we in aanstaande oktober drie geweldige liefhebbers. Dit verhaal gaat over de nummer twee … Hans Hanssen uit het prachtig gelegen Erlecom. Hans woont misschien wel op het mooiste stukje Erlecom … aan de Kerkdijk. Hij heeft een prachtig uitzicht richting het heuvelachtige gebied in en rondom Nijmegen.

Vooraf
In Wijchen hebben ze al jaren een vriendenclub. In februari organiseren ze een gezellige Duivendag voor een 15 tot 20 duivenliefhebbers. De meesten van hen hebben een nationale overwinning op hun naam. Op die dag worden er belevenissen en visies gedeeld en vragen van elkaar beantwoord. Ze hebben weleens vlieg- en kweekduiven van elkaar beoordeeld. Kortom een leuke en voor de meesten een leerzame dag, die wordt afgesloten met een gezellig avondje met eten in een zeer goed Chinees Restaurant. Initiatiefnemers zijn Pieter Guelen en Ad van Heijst. In deze groep zitten o.a. de winnaar van de middaglossing van de Marathon Noord, Ben van Holland uit Ede, de nummer twee Hans Hanssen uit Erlecom … ja het is me het clubje wel … en de schrijver van dit verhaal. Op de Duivendag wordt ook een ruilcompetitie georganiseerd en wordt er geloot voor het komende kweekjaar. Dit jaar had ik de eer om twee jongen van Hans Hanssen te krijgen. Nu heb ik nooit zo’n haast met jongen. Laatjes is meestal vroeg genoeg. Hans had echter al snel twee jongen voor me gekweekt. Ik was druk en weinig tijd ze op te halen, maar Hans vond dat geen probleem en bracht ze even langs. Een prachtige geste en nu een klein half jaar later en twee vluchten verder zijn ze er allebei nog. Een uniek feit voor jongen die van een ander hok komen. Wie weet brengen deze jongen ons ook op het podium van de Marathon Noord.

De liefhebber
In 1991 is op 43-jarige leeftijd Hans met duiven begonnen. Gemiddeld gezien rijkelijk laat voor een duivenliefhebber. Hij kwam echter als jongeling al in aanraking met duiven. Hij ging namelijk bij de familie Schmitjes duiven kijken. In die jonge periode van zijn leven dacht hij al: Later wil ik wel duiven hebben om mee te gaan vliegen. Het juiste moment om te beginnen was uiteindelijk 1991. Bij de start begon onze man uit Erlecom gelijk met alleen de grote fondvluchten. Al is Hans inmiddels 69 jaar, hij is nog steeds volop actief in het zakenleven en daarnaast reizen hij en vrouw graag. Vooral naar Frankrijk. Gelukkig heeft Hans een compagnon en duivenvriend Jan Lukassen. Hij helpt met verzorgen van de duiven. Vooral als Hans in het buitenland zit. Jan richt ook de duiven af. Jan woont zelf in een appartement. Zonder Jan kan Hans geen duiven houden. Omdat Jan graag duiven thuis ziet komen, heeft Hans een paar dagfondduiven aangeschaft, die regelmatig op het programma mee kunnen. Jan kan zo wekelijks op tijdduiven wachten. Hans heeft sinds een paar jaar een aluminium-hok.  Makkelijk in onderhoud en makkelijk ingericht, zodat schoonmaken niet veel tijd kost. Dit hok is aan de voorkant geperforeerd. Het is voor 45% open (Laminar Flow) dan heb je geen trek, geen turbulentie, maar wel een gelijkmatige luchtstroom. In dit hok heerst een geweldig klimaat.

Eerste duiven
Hans heeft in de loop van de jaren een rijke duivenstam opgebouwd met een oorsprong van best veel hokken. De start werd gemaakt met duiven van Piet Janssen uit Millingen. Deze man had een eigen stam. Piet heeft 70 jaar duiven en als je goed vliegt, hoef je weinig bij te halen en zo bouw je zo’n eigen stam op. Deze liefhebber uit Millingen is een goede regelmatige speler. In 1992 heeft Hans wat duiven van Jan Theelen gekregen. Later kwamen er duiven bij van: Henk Deenen uit Zevenaar (6 koppels eieren), dit was rond 2012. In 2016 speelde Hans de 32e nat. Marseille met dit soort. Hans is eigenlijk altijd op zoek naar goede duiven. Van Ad Hendriks uit Nijmegen heeft hij de beste duiven gekocht, toen deze liefhebber alle fondduiven verkocht, omdat Ad toen stopte met fond. Verder zit er in de stam duiven van Wim de Ruiter uit Loerbeek, Verweij-Castricum uit Mijdrecht en Jos Derksen uit Etten. De hoofdmoot vormen uiteindelijk de duiven van Theo Schmitjes en Ad van Heijst uit Wijchen. En we mogen een goed kweekkoppel niet vergeten dat bestaat uit een doffer van Huub Spaan met een duivin van eigen oude soort (Piet Janssen, Smitjes/van Heijst en Jan Theelen).

Roofvogelprobleem
In de omgeving van het huis en hok van Hans lijkt het een paradijs voor Roofvogels. In de enkele uren dat ik in Erlecom was heb ik zeker 8 verschillende roofvogels gezien en ik heb er niet constant op gelet. Waarschijnlijk vliegen er meer. Hans zegt er het volgende over: ‘Het is een groot probleem, wat niet op te lossen is. Ik heb vooral veel last van de haviken. Er zijn jonge duiven bij die vliegen amper. Die gaan uit het hok in de boom zitten, zodat ze veilig zijn voor de roofvogel. Ik vind echter alleen dat onze (de duivenliefhebbers, maar ook de organisatie) houding niet goed is. Wij passen ons niet aan aan de roofvogels. Soms bekruipt mij het idee, dat wij willen dat de roofvogels zich aan ons moeten aanpassen of de wetgeving hieromtrent. Dat is niet te realiseren. Ik vind dat we bijvoorbeeld iets later met de start van het seizoen moeten beginnen, want ik ben niet de enige die last heeft van de roofvogel. Ik pak het zo aan. Ik kan de duiven niet eerder losgelaten dan eind april. We blijven er dan bij. We maken lawaai als de roofvogel in de buurt komt. Na een paar keer loslaten begin ik vrij vlot met africhten. De eerste africhting is naar Oss, 40 km. Dit jaar zijn de duiven 11 april voor het eerst losgelaten … 2 kwijt. 6 mei afgericht naar Gennep. 9 mei ingemand voor Duffel. Week later Geel. 19 mei Vervins (270 km). Zo zijn de duiven in sneltreinvaart ‘op de rit gebracht’. Zodat de schade door de roofvogel wordt beperkt. Nu (midden augustus) zitten de oude duiven al weer vast.’ Hans schrijft alles op, zodat hij weet wat hij gedaan heeft. Wat goed gaat, kan worden herhaald en wat minder gaat, wordt aangepast. Ook wat betreft de roofvogel-aanpak.

Wonen aan de Kerkdijk in Erlecom

Het seizoen
In het begin van dit seizoen had Hans niet zoveel vertrouwen. Hij had weinig vliegers, weinig jaarlingen en veel duivinnen. Dubbel weduwschap is eigenlijk uit nood geboren. Achteraf kan hij zeggen: ‘De duivinnen hebben het goed gedaan! Op St. Vincent kwamen ze gelijk goed.’ Hans begon dit jaar met 40 vliegduiven op dubbel weduwschap. Hans: ‘Ik had tweemaal zoveel duivinnen als doffers.’ Hans heeft geen kwekers, die heeft hij een tijd terug weggedaan. De goede vliegers die te oud worden, gaan naar Theo Schmitjes om samenkweek mee te doen. Zoals gezegd ziet Jan Lukassen (Hans’ compagnon) graag duiven thuiskomen. Tussen de marathonduiven zitten een paar dagfondduiven via Willy Linsen uit Kleef. Hans: ‘Dit zijn echt goede duiven. Ze zijn van het soort Vandenabeele (grotendeels) met wat Koopman. Een goede vliegduif op de dagfond is ook weer terug naar Willy. Dit is ‘Snelle Willy’ tweemaal een 1e prijs van de club op de dagfond.’ Het seizoen is dit jaar gestart op 11 maart … dit was de koppeldatum. De koppels hebben allemaal 2 jongen grootgebracht. Daarna zijn ze op weduwschap gegaan. Dit was vanaf begin mei. Omdat Hans meer duivinnen als doffers heeft, rijst de vraag: Is de duifkampioen van de Marathon Noord ook gekoppeld geweest, Hans? Hans: ‘Ja, de goede duivin is gekoppeld geweest. Of dat invloed heeft gehad op zijn prestaties, is de vraag. Omdat ze goed gepresteerd heeft, zou je dat kunnen denken.’ De duiven hebben tijdens het broeden een geelkuur gehad. Verder niets! Iedere dag krijgen ze Chinese knoflook in het water. Iedere week wordt dit ververst. Er zit een kwart van een bolletje in een drinkpan. Naast het enten is Hans twee jaar niet bij een dierenarts. De duiven krijgen naast de Chinese Knoflook eens per week een paar druppeltjes Propolis in het water (1x per week). Hans heeft zelf bijen dus kan hij dit probioticum makkelijk zelf uit de bijenkast onttrekken. Ook krijgen de duiven twee keer in de week een half flesje Yakult in het water. Oude duiven krijgen alleen vitesse/midfondvluchten als voorbereiding op de marathonvluchten. De jaarlingen krijgen wel dagfond. Dit jaar heeft Hans het voersysteem aangepast. In eerste instantie worden de duiven flink en goed opgevoerd. Daarna worden ze even teruggenomen met Matador Start, daarna opgevoerd met Matador SE (heel vetrijk voer). Hans heeft dat met plezier gedaan dit seizoen en gaat dit systeem in de toekomst zeker doorzetten. Naast dit voer krijgen de duiven af en toe iets uit een Allerhande-emmer van De Patagoon en is er altijd vers grit op de hokken.

… wordt vervolgd …