Bergerac 2022 gaat in de boeken als een echte klassieker … zonder nachtelijke aankomsten … een open en eerlijk concours. In de vroege ochtend vielen de eerste twee duiven in Zeeland. In het begin van de avond waren zelfs in het Noorden van Nederland de prijzen verdiend. Een goed verlopen vlucht. De snelste duif van ruim 25.000 hoort thuis in Nieuw-Namen bij Guy Fijen. Hij won met een kleine voorsprong van Peter van Dongen uit Arnemuiden. Guy kan met trots terugkijken op deze vlucht en nog in lengte van jaren genieten van deze grootse Nationale Overwinning.

Het seizoen
De weduwnaars werden in februari gekoppeld en brachten jongen groot. De nestduiven in april en kwamen met eieren. Daarna werden even gescheiden en terug gekoppeld voor de eerste overnacht en ZLU vluchten… ze vliegen dan vitesse/midfond met de vereniging en de meeste hebben 1 dagfondvlucht gehad … ook de winnares. Ik probeer toch dat de duiven min een 1.500 km in de vleugels hebben alvorens aan hun eerste opdracht te beginnen.
Qua voer is het eenvoudig: vooral de Champions mengeling van Versele Laga als basis en de Gerry+ mengeling om het wat lichter te maken. Verder voer ik ook de witte zak van de Fa. Engels uit Zelzate, wat een goedkope mengeling is maar wel van goede kwaliteit, dit meng ik dan. Daarbij geef ik vetrijk voer ook van Versele en een zak Turbo van Matador wat ik mengel. Naast de mengelingen geef ik verder nog P40, Tovo, Jovati mix, grit en wat pinda’s (vooral voor de weduwnaars).
De duiven worden 2x per jaar door de dierenarts gecontroleerd en dit als we enkele weken aan het spelen zijn en na het seizoen. Medisch krijgen ze zo weinig mogelijk, zo hebben ze dit jaar één keer een geelkuur en een luchtwegkuur gehad. De verplichte enting tegen Paramyxo hoort er natuurlijk ook bij. Wel ben ik een groter voorstander van producten waar Oregano in zit. Zo heb ik bijvoorbeeld een flesje Dosto Oregano vloeibaar (Schröder) wat ik wekelijks minimaal 2x door het drinkwater doe en voor mij het “geel” ver weg houdt. Bij thuiskomst zit er steeds Tolyamin Forte (Schröder) in het drinkwater.

De Beleving
De duivensport moet voor mij een hobby blijven. Wanneer ik op het hok kom en alle stress van een werkdag van mij afglijdt is een super gevoel. Mijn gezin weet ook dat ze mij dan het beste even met rust kunnen laten om tot rust te komen. Buiten mijn vriendin is er in de familie niemand geïnteresseerd in mijn hobby. Alhoewel ik deze week wel enige “interesse” gemerkt heb. Ze vinden het natuurlijk heel fijn voor mij dat me deze overwinning overkomt. Het mooiste in de duivensport is toch wel het thuiskomen van de duiven en de spanning daaromheen. Als je dan supervroeg draait of dit nu vitesse of fond is, maakt niet uit. Dan besef je … daar doe ik het voor, want we weten allemaal dat het niet zomaar komt aanwaaien.

Tot Slot
Over deze overwinning is er ook een mooie anekdote te vertellen … toen ik nog programmaspeler was, kocht ik op een totale verkoop (2005) de beste duif van deze liefhebber … ’de kleine Jan’ van Jan van Helsland uit Hulst. Dit had een speciale reden… deze duif vocht steeds een robbertje uit met mij toen ik hem uit zijn tentoonstellingsmandje haalde. Bij een ander deed hij dat niet en dat heeft mij doen besluiten om deze te kopen (Soort Vandenabeele)… één jaar later kweek ik hieruit mijn ‘Nationaaltje’. Deze duif won de 1e won in 2006 van Nationaal Orleans in sector 1. Toen ik enkele jaren later stopte met programma, vroeg Patrick Sturm mij of hij deze duif eens mocht gebruiken en ik antwoorde toen aan hem dat hij de duif mocht hebben. Ondertussen is Patrick enkele jaren overleden en zijn nazaten van deze duif naar Paul d’Hondt gegaan … laat nu in de stamboom van ‘Paulien’ zowel langs vaders en moeders kant ‘de Kleine Jan’ zitten. Dit wist ik niet en is nu pas uitgekomen met het uitpluizen van de stamboom … dat noemen ze nu: de cirkel is rond.
Tot slot wil ik graag mijn gezin (speciaal Vicky) bedanken dat ze steeds rekening houden met mijn hobby, wat niet altijd evident is om een bepaalde planning te maken. We proberen dat buiten het seizoen dan wel zo goed mogelijk te compenseren.’
Guy, enorm bedankt, met het uitwerken van de vragenlijst en het mooie verhaal. Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze prachtige overwinning en geniet er nog jaren van na!