Bergerac 2022 gaat in de boeken als een echte klassieker … zonder nachtelijke aankomsten … een open en eerlijk concours. Een verademing met de editie van vorig jaar. In de vroege ochtend vielen de eerste twee duiven in Zeeland. In het begin van de avond waren zelfs in het Noorden van Nederland de prijzen verdiend. Een goed verlopen vlucht. De snelste duif van ruim 25.000 hoort thuis in Nieuw-Namen bij Guy Fijen. Hij won met een kleine voorsprong van Peter van Dongen uit Arnemuiden. Guy kan met trots terugkijken op deze vlucht en nog in lengte van jaren genieten van deze grootse Nationale Overwinning.

hoofdfoto en foto hokken: Falco Ebben, PigeonPixels 

De winnende liefhebber
De nationale winnaar van Bergerac 2022 vertelt: ‘Mijn naam is Guy Fijen, 55 jaar en woonachtig in Nieuw-Namen. Daar woon ik met mijn vriendin Vicky en de kinderen Amber, Kaat en Sander. Ik werk nog steeds in een volle dienst en wel als planner van een  internationaal transportbedrijf, gespecialiseerd in Tankvervoer. Zelf ben ik afkomstig uit  België (Antwerpen) maar woon al sinds 1990 in Zeeland.
Ik zit vanaf mijn 10e jaar tussen de duiven. Deze hobby is me met de paplepel ingegeven door mijn vader en grootvader die in België echte vitessespelers waren en waar ik voor ikzelf in het begin ieder weekend ging kijken naar de duiven toen ik naar Nieuw-Namen ben verhuist. Eerst heb ik ook het programma gespeeld met duiven van vader en grootvader en enkele duiven die ik toen gekocht heb bij Arnold van Hout in Hoboken (B). Deze duiven waren echt super op de vitesse.  Mijn eerste fondduiven kwamen van Adrie Thijs uit Heikant (NL) en van Herman Brinkman uit Tuk (NL). Later kwamen daar nog zeer goede duiven bij van Stefan Leloux uit Kapelle (NL).  Nu is het vooral het oude soort (Brinkman/Leloux) die het doen en er zijn beloftevolle jaarlingen van Peter Oele, Angelo van der Veken, Luc Van Coppenolle en Wijnand Geerts die het nu in de toekomst moeten gaan bewijzen, de eerste resultaten zijn al daar.
Ik ben er enkele jaren tussenuit geweest. Ik had wel duiven maar de interesse was er niet meer … door een scheiding. De prestaties gingen duidelijk achteruit, daar waar ik in 2011 nog de 1e nationale asduif ZLU had op Tarbes over 3 jaar, was het nadien maar wat aanmodderen. Toen ik eind 2016 een relatie kreeg met Vicky, had ik me ook voorgenomen om het duivenspel terug serieus aan te pakken. Wel moest het een hobby blijven, waar ik kon ontstressen van een toch wel intensieve job.  

Ik speel op een tuinhok van 15 meter, verdeeld over 6 afdelingen met een gang ervoor, verder heb ik nog een hokje voor de kwekers met een afdeling voor wat latere jongen en een rennetje voor de weduwduivinnen.  Mijn voorkeur gaat uit naar weduwschap met doffers, daar start ik met 24 stuks en verder heb ik nog een 15 tal koppels op het nest. Verder heb ik nog een 14 tal koppels kwekers.
Gelukkig heb ik de hulp van Vicky met het uitlaten van de duiven en het feit dat zij in de zorg werkt met vroege en late shifts, is dit nog enigszins haalbaar. Jonge duiven kweek ik er ongeveer 75 stuks en deze worden meestal gespeend vanaf april.

De winnende duif
De winnares “Paulien” is een verhaal apart. Haar heb ik verkregen van Paul d’Hondt uit Hulst die mag ik wel zeggen de beste programmaduiven heeft van onze vereniging en ver in de omstreken. Ik had een bon gekocht en bij het verzilveren ervan zei Paul tegen mij: Je hebt er nu twee gekregen maar als je wil mag je ook nog een derde hebben (Paulien dus), want die was voor iemand anders bedoeld maar die wou liever wachten tot het najaar om dan een bevlogen duivin te komen halen. In deze duif zit wat meer fondbloed en eigenlijk kan ik er toch weinig mee aanvangen, dus neem ze maar mee… Deze duivin heeft vooral Vandenabeele bloed, met een vleugje Batenburg-vd Merwe en de grootmoeder is van Eric Limbourg (B), vandaar het fondbloed. Deze zijn op het hok bij Paul gekomen door het veel te vroeg overlijden van Partick Sturm, die een goede vriend van Paul was.
Ze werd nu voor het 3e jaar op rij ingemand voor Bergerac op een jong van 5 dagen, nadat ze dit jaar van St Vincent te laat was … (eigenlijk morgendlossing Libourne geworden).
Als jaarling vloog ze de 54e prov Bergerac tegen 1.467 duiven en werd ze geklokt om +/- 10.30 uur. Als 2 jarige vloog ze vorig jaar de 15e prov. tegen 2.035 duiven en werd ze geklokt om 01.00 uur ’s nachts. Dit jaar dan de 1e Nat. Tegen 26.618 duiven en geklokt om 05.36 uur.

… wordt vervolgd …