Je hebt van die weekenden, waar je als duivenliefhebber een leven lang aan terugdenkt. Een weekend waarin alles lijkt te lukken. In het eerste weekend van juli 2021 leverden de duiven van vader en zoon Hamstra een mooi staaltje vakwerk af. Het begon op vrijdagavond met de snelste Nederlandse duif op Agen … een prachtige nationale overwinning! Natuurlijk zijn ze ook de winnaar in het concours van de Fondunie 2000. Ook de tweede duif van de mannen zat er goed bij in de Top 10 van de Fondunie 2000 tegen ruim 3.000 duiven. De volgende ochtend pakten de mannen ook nog eens de 6e nationaal Cahors in sector 3. Als dat niet super is? Geweldig toch !!!! Hiermee stopt het niet … Het kon niet op … een week later wonnen ze Nationaal Dax in sector 3 !!!
Het is vader Gijs en zoon Wilfred van harte gegund. Deze liefhebbers zijn niet alleen gedreven, maar ook uiterst sympathiek. Het komt ze toe!

De winnende liefhebbers
Achter de naam Hamstra en zn schuilen Gijs (78 jaar jong) en zijn zoon Wilfred (42 jaar). Beiden geboren en getogen Harderwijkers. Harderwijk is bekend van het Dolfinarium. Het is naast deze trekpleister een prachtig stadje aan het Wolderwijd en Veluwemeer. Je kunt er heerlijk vis eten en het stadje zelf is een bezienswaardigheid.
De grondlegger van deze combinatie natuurlijk vader Gijs. Hij begon met duiven eind jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dit door toedoen van zijn broer Kees Hamstra, die ook jarenlang zeer verdienstelijk heeft gespeeld in onze geliefde sport. In 1989 begon Wilfred ook mee te doen met de hobby van zijn vader. Inmiddels zijn ze alweer 31 jaar een combinatie. Van wie kwamen de eerste duiven? Welke bekende rassen hadden deze duiven als achtergrond? Gijs: ‘De allereerste duiven waren duiven afkomstig van Piet Lazeroms en Toon Ligtenberg. Het alom bekende Steenbergse fondras, waar Gijs Hamstra in de jaren ‘60 en ‘70 al heen ging om duiven te halen. In de combinatie G. Hamstra en Zoon kwamen er vanaf 1996 voor het eerst versterkingen … ook uit Steenbergen. Namelijk van Frans van den Elsakker. Aan deze liefhebber hebben wij ontzettend veel aan te danken! Vervolgens komen andere belangrijke duiven van de combinatie Gerard Reedijk en Elly Jongekrijg uit Puttershoek. In 2007 hebben wij daar zeven duiven hebben gehaald. Bij die zeven zaten er twee waar wij niets mee konden …. de overige 5 gaven allemaal in eerste en/of tweede lijn goede duiven …kopduiven op de uitslag. Inmiddels zijn we weer wat jaren verder. Tegenwoordig zie je dat deze duiven nog steeds bepalend zijn. Samen met duiven van Bennie en Loes Homma uit Balk. Duiven die ons een nog beter podium hebben gegeven! Topduiven!’
De duiven van Gijs en Wilfred Hamstra hebben de beschikking over 15 meter duivenhok. Deze accommodatie is verdeeld in twee afdelingen voor de oude vliegers (twee jaar en ouder), één afdeling voor de jaarlingen, twee afdelingen voor de vastzitters en drie afdelingen voor de jongen.

De winnende duif
Zes minuten voor zeven uur op vrijdagavond viel in Geleen de eerste duif van H. Martens. Lange tijd leek dit de snelste oude duif van Nederland te worden. Om 20.36 uur werd in Harderwijk de eerste duif van Hamstra en zn geklokt. Deze duif bleek 11 mpm sneller te zijn dan de Limburgse strijder. 1.224 mpm tegenover 1.213 mpm. Een uitzonderlijk goede prestatie van deze winnende duif. Ze had 132 km meer af moeten leggen dan de nummer twee. En de laatste loodjes zijn het zwaarst.
De winnende duif van Gijs en Wilfred wordt ‘Bella’ genoemd. Ze is ingemand op een jong van 5 dagen oud.
‘Bella’ is een driejarige nestduivin die haar eerste Z.L.U. vlucht beleefde en de tweede grote opdracht van haar leven. Vorig jaar won zij op Perigueux de 348e NPO tegen 3.389 duiven. Zij is gekweekt uit ‘Vale’, afkomstig van Reedijk-Jongekrijg. Hij is ook de vader van de 1e nationaal Pau 2015 en overgrootvader van de 1e nationaal Bergerac S3 2020. De moeder van ‘Bella’ is in Harderwijk gekweekt uit ‘Supreme 80’ (Zoon Super Vanoppen x “Fatih”) uit een samenkweek met Jaap van der Velden. De grootmoeder aan moederszijde is ‘Elly’, eveneens afkomstig van Reedijk-Jongekrijg. ‘Elly’ is ook moeder van ‘Lady Karma’. Deze duivin won tweemaal de 3e NPO op drie inkorvingen. Het leuke hieraan is dat de moeder van ‘Bella’ als laat jong aan Peter en Wulfert ter Beek is geschonken. Door de samenwerking is zij weer in het gezamenlijke hok voor vastzitter van WWracingpigeons is terecht gekomen.
Wilfred: ‘Als jaarling krijgen de duiven bij ons sinds een paar jaar alleen dagfondvluchten. Voor ‘Bella’ was dit de tweede marathon opdracht in haar leven na Perigueux in 2020. Doordat ze na Perigueux ‘20 te snel op jongen zat, zat zij niet optimaal om te korven voor Narbonne. Ze zat tegen leggen aan. Toen hebben wij uiteraard ervoor gekozen haar thuis te houden.’

… wordt vervolgd …