Het was een pittig seizoen dat 2015. Kan me niet herinneren dat we makkelijke vluchten hebben gehad. Pau was niet ideaal als het gaat om het weer, metname onderweg. Hierop zijn bewezen duiven weggebleven. Meer dan ons Marathonduivenliefhebbers lief is. Agen verliep lekker, maar was niet de makkelijkste van de afgelopen 10 jaar. Barcelona was wel dé zwaarste van de laatste 10 jaar, al was 2013 ook een hele pittige editie. St. Vincent werd de grens van de 1.000 mpm bij lange na niet gehaald. Marseille was misschien één van de makkelijkste vluchten van dit seizoen, maar was in een ander jaar waarschijnlijk één van de zwaarste geweest, dus uiteindelijk zeker niet makkelijk met slechts 14 duiven boven de 1.000 mpm. Narbonne was iets moeilijker dan Marseille, maar verliep veel regelmatiger dan de vlucht ervoor en Perpignan was weer een zware klassieker, waarbij slechts 15 duiven boven de 900 mpm kwamen in de Fondunie 2000. De kampioen van zo’n zwaar seizoen moet een topmelker zijn en als je zijn prestaties van het afgelopen seizoen bekijkt, dan zie je ook dat het een topper is. Hij is landelijk (nog) niet zo bekend, maar dat gaat snel veranderen. Zeker als de prestaties de komende jaren op dit niveau blijven of zelfs verbeteren, wat mijn verwachting is. Het is de 47-jarige Gertjan Rigter uit Amstelveen die de beste was van bijna 300 regelmatige ZLU spelers van de afdelingen 6 t/m 11.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van deze reportage is zoals gezegd de 47-jarige Gertjan Rigter uit Amstelveen. In het dagelijks leven is hij ‘Purchase manager’ bij een import/export bedrijf in Aalsmeer. Het bedrijf waar hij iedere dag om 6.00 uur begint met zijn werk. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij altijd al veel dieren gehad: kippen, fazanten, konijnen …… Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok  van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. Via zijn oude contacten kwamen de eerste duiven van Gebr. Franken en Gertjans oma kocht bij B. Peereboom een aantal duiven voor hem. Het jaar erop (1982) kreeg de toen nog jonge Gertjan van alle liefhebbers van PV De Snelvlieger uit Ouderkerk a/d Amstel een duif. Hierbij zat een duif van H. Klarenbeek (‘de 433’) die het klaarspeelde om op iedere jonge duivenvlucht voor de duiven van H. Klarenbeek zelf te finishen. Klarenbeek had er zelf wekelijks meer dan 100 mee. De eerste vlucht speelde deze duif al de eerste in de club, 2e vlucht de 3e en het vitessespel stond op de wagen. Tijdens de studietijd (op de HAS) stond het duivenspel op een lager pitje. In de beginperiode vloog Gertjan combinatie met zijn stiefvader, Jan Copier. Dit was vanaf het ouderlijk adres. Samen wonnen ze diverse kampioenschappen. En samen hadden ze veel plezier en hielden elkaar scherp. De samenwerking is er nu nog steeds, maar heeft een iets andere invulling, maar daarover later mee.

Het hok en de omgeving edited

Het hok van Gertjan in een prachtige omgeving

De stamopbouw en het hok
In 2008 is de man uit Amstelveen op zijn eigen adres begonnen met de overnachtduiven. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De eerste overnachtduiven kwamen van Gertjans clubgenoten en duivenvrienden Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Dit was in 2008, dus relatief kortgeleden. Elk jaar komen er bijna duiven van de Gebroeders naar Amstelveen. Bijvoorbeeld in 2009 kwamen van hen vier duiven. Hierbij zat ‘de 482’ en die won de 11e nat Bergarac. Een ander won de 3e nat Montpellier in 2011. Dit deed ‘de 484.’ Beiden komen uit de lijn van ‘de 09,’ die de 8e, 15e, 17e en 14e nat in de ZLU won. Verder heeft Gertjan twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde koppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel.
In datzelfde jaar, 2008, kwam hij via een ontsnapte duif in contact met Hennie de Vries uit Bovenkarspel. Deze liefhebber was inmiddels op zijn hoogtepunt in 2001 gestopt. Hij werd hiertoe genoodzaakt vanwege zijn drukke zaak. Hennie de Vries is kermis-exploitant. Hierdoor was hij in de zomermaanden diverse periodes onderweg en kwam er van het spelen met duiven niet veel terecht. Met de meeste topduiven is hij verder gaan kweken met de bedoeling ooit in de toekomst weer te kunnen beginnen. ‘De 91’ is een oude topper van Hennie de Vries en ondertussen uitgegroeid tot de huidige stamvader van de kolonie van Gertjan. Deze doffer kwam uit een rechtstreekse dochter van Het Oud Doffertje van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die een volle broer is van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. Uit deze doffer lopen 7 zonen en een dochter rond. Deze doffers zijn gekoppeld met duivinnen van Nico Volkens en de Gebr. Jacobs. De jongen hieruit zijn verantwoordelijk zijn voor de huidige prestaties bij Gertjan Rigter. De duiven van Nico Volkens zijn trouwens ingebracht door Hennie de Vries.
De vliegduiven en jongen hebben bij de kampioen uit Amstelveen de beschikking over 14 meter hok, waarin 7 afdelingen zitten. Twee ervan zijn gereserveerd voor de jongen (in totaal 3,2 meter). Voor deze afdelingen staan volières, die dag en nacht open staan. In het begin heeft Gertjan wat problemen gehad met de verluchting van het Demster hok. Het hok staat tegen een polder aan. Bij veel wind sloeg deze via het dak naar binnen. Na aanpassing, een dakbeschot, is er alleen nog verluchting via de nok. Deze is 25 cm open. Onder de ramen zitten verder luchtroosters die van binnen zijn afgedekt met windbreekgaas.

Gertjan Rigter voor het deel van de jongen edited

Gertjan voor een hok van de jongen

Hoe kwam het kampioenschap van de Fondunie 2000 tot stand?
Pau:
19, 25, 49 tegen 860 duiven (5 mee). Eerste duif 11-097 en Tweede duif 12-524
Nationaal: 53 en 73 tegen 3.433 duiven
Bordeaux:
8 tegen 2.675 duiven (2 prijzen van de 8). Eerste duif 12-532
12e nationaal tegen 6.638 duiven

Barcelona:
88 tegen 1.201 duiven (7 prijzen van de 12)

St. Vincent ZLU:
13 en 23 tegen 773 duiven (2 prijzen van de 4). Eerste duif 12-515 en Tweede duif 12-497
Nationaal: 29 en 58 tegen 3.714 duiven

Marseille:
10 tegen 804 duiven (2 van de 4 prijzen). Eerste duif 12-524
40e nationaal tegen 3.610 duiven

Narbonne:
53 tegen 913 duiven (3 van de 5 prijzen)

Perpignan:
28 tegen 1.229 duiven (4 van de 13 prijzen). Eerste duif 12-532
84e nationaal tegen 5.589 duiven

Gertjan in het hok edited

Gertjan in het hok van de oude duiven

…… Wordt vervolgd ……