Soms word je blij verrast als je na de marathonvluchten de namen hoort van de diverse kampioenen van de Marathon Noord. Na het seizoen belt Mike, penningmeester van de Stichting, mij de laatste jaren traditioneel op. Hij vertelt welke liefhebbers in oktober het podium mogen betreden en vertelt me er gelijk achteraan, bij wie wij samen een bezoek gaan afleggen voor een felicitatie en voorbereiden van een verslag. Dit jaar zat daar Gert Krab bij. Gert ken ik al jaren … ik denk vanaf onze pubertijd. Hij was jarenlang een goed programmaspeler. Ik weet dat hij twee jaar terug met een grote koppel laatjes een start met marathonduiven heeft gemaakt. Dat dit nu al tot een groot succes had geleid, had ik niet door gehad. Zijn beste prestaties blijken metname geleverd te zijn door één duivin, al heeft hij meerdere duiven die prijzen hebben gewonnen. Dit is bijzonder knap en heel snel na zijn start met duiven van de lange adem. Hoe het een en ander tot stand is gekomen, leest u hieronder …

De liefhebber
De hoofdrolspelers van dit artikel zijn de duifkampioen, ‘Lianne’ genaamd, en zijn verzorger. We beginnen met de laatste. De winnaar van de 2e plaats op de Middaglossingscompetitie van de Marathon Noord is Gert Krab, 49 jaar, uit Elst (Utr). Een klein dorp tussen Rhenen en Amerongen en vlak onder Veenendaal. Gert is werkzaam als ZZP-er en is van beroep webdesigner.
Hij begon met postduiven door een schoolvriend, Henk van Laar. Gerts vader stimuleerde deze hobby en ze gingen samen de duiven verzorgen. Vader en zoon hebben jarenlang samen in combinatie gevlogen. Deze start was in 1984. Vader en zoon Krab speelden het hele programma en goed ook. In die tijd (jaren ’90 van de vorige eeuw) hadden ze ook een paar goede fondduiven. Ze werden zelfs Kampioen van de Super Fondclub.
Na het overlijden van vader ging Gert met zijn duiven meer en meer naar de korte vluchten en de dagfond. Deze stap leverde ook weer mooie uitslagen, vroege duiven en kampioenschappen in groot verband op.

Overgang naar de marathonvluchten
In het vorige decennium is Gert door privé omstandigheden een jaar met het vliegen met de duiven gestopt. Hij wilde zijn hobby anders gaan invullen. Was het spelen met marathonduiven een idee? Je hoeft dan niet elke week aan de kop te spelen. Inspelen is noodzakelijk, maar met deze duiven kun je geen prijzen winnen. Tenminste geen kopprijzen. In 2019 kwamen er van verschillende goede liefhebbers uit de regio late jonge duiven naar Elst. Na het uitwennen bleven er 50 laatjes over. De roofvogel was hier vooral debet aan. In het voorjaar van 2020 werden deze laatjes afgericht en uiteindelijk is Gert met ze gaan spelen. Aan het eind van het oude duivenseizoen had de man uit Elst er nog 15 duiven kunnen spelen op Bergerac … hiervan wonnen er 8 prijs. Een knappe prestatie!

Het hokbestand
Gert heeft in zijn hokken geen kwekers. De duiven kwamen immers van liefhebbers uit de regio. Het was een proef om te kijken of dit spelletje hem zou bevallen. De hokken werden dus niet volgestopt met kwekers. Onder de eerste marathonduiven zaten een mooi stel duiven van clubgenoot Mees van Ginkel uit Veenendaal. Van hem komt ook de Duifkampioen van 2021. In deze duif zit het soort van de Paasborst en ‘De Cahors’ (Piet de Vogel).
In 2020 is er weinig aangevuld. Twee jonkies heeft Gert zelf geringd en tien jonkies kwamen in de zomer van Mees van Ginkel. Gert: ‘Ik wist niet of ik door zou gaan met de marathonduiven. In het begin verspeelde ik zoveel duiven en uiteindelijk wil je ook successen gaan behalen … tenminste ik wel. Toen Bergerac goed ging, vond ik wel dat ik dit spelletje een kans moest geven en zeker een jaar door moest gaan.’
In 2021 kwamen er weer wat meer (51) jonkies van verschillende hokken naar Elst en daar zijn er half september nog een 38 van.
Gert: ‘Ik ga nu voorlopig wel door met de fondduiven. Omdat ‘Lianne’ de Duifkampioen van Marathon Noord is geworden, is dat een grote stimulans van mijn motivatie.’

Het seizoen
In 2021 is Gert met 18 fondduiven gestart. Ze zaten de hele winterperiode nog bij elkaar. In het voorjaar zijn deze vliegers gescheiden. De duiven hebben 2.000 inspeelkilometers gehad. Naar de verschillende marathonvluchten toe zijn ze gekoppeld. Gert: ‘ ‘Lianne’ zou naar Limoges, maar ze legde te laat en ging uiteindelijk naar St. Vincent.’ Lianne heeft drie mooie prijzen gewonnen op St. Vincent, Dax en Bergerac. Dit deed ze op de standen: 9 dagen eieren, 8 dagen eieren en 4 dagen eieren … ze ging telkens na de vluchten niet broeden.
‘Lianne’ won de volgende prijzen:
129e nationaal St. Vincent tegen 2.714 duiven (In de Marathon Noord de 54e prijs)
52e nationaal Dax tegen 2.357 duiven (In de Marathon Noord de 20e prijs)
47e nationaal Bergerac tegen 10.283 duiven (In de Marathon Noord de 3e prijs)
Op Bergerac werd ‘Lianne’ om 1.23 uur geklokt. Voor Gert een bijzondere ervaring: ‘In de nacht een duif draaien is natuurlijk bijzonder, maar als het dan ook nog je beste duif is, maakt het extra speciaal. Toen ik twee jaar terug een stap naar de marathonvluchten maakte, had ik niet verwacht dat ik nu al zo’n kanjer op mijn hok zou hebben.’

… wordt vervolgd …