In het vierde weekend van juli stond onder meer voor Zuid en West Nederland Tarbes op het programma. De duiven van sector 2 werden om 12.50 uur gelost. Tarbes kwam traag op gang. Desondanks waren ook hier de prijzen voor de avond verdiend. In verhouding net zo snel als de andere vluchten in dat weekend. De snelste duif was om 9.24 uur op zaterdagochtend thuis. De winnende liefhebber is Gerrit Koese uit Sommelsdijk. Hij heeft een afstand van 999 km. Hij versloeg Rob van der Bijl uit Woerden. De winnende snelheid is 1.225 mpm tegenover 1.209 van de nummer twee. De derde plaats is voor Piet van der Merwe uit Dordrecht. Voor de avond waren de prijzen verdiend.
Iedere keer verbaasd het me weer hoe snel de prijzen zijn verdiend op onze marathonvluchten … zelfs 1:3. Onze duiven lijken in de breedte met het jaar sterker te worden.

De winnende liefhebber
In sector 2, Noord en Zuid Holland, won de 67-jarige Gert Koese uit Sommelsdijk. Hij is bakker van beroep. Hij won Tarbes tegen ongeveer 5.400 duiven.
Gert over zijn start als duivenliefhebber: ‘Ik ging als jonge jongen van ongeveer 16 jaar kijken bij een vriend (Jan Polder). Zijn vader Cor had duiven en ik vond dit fascinerend. Zo ben ik begonnen met een klein hokje op de schuur achter de bakkerij.
Van verschillende liefhebbers uit vereniging kreeg ik duiven. Van rassen was geen sprake … het was een mengelmoes van alles wat. Ik was toen lid geworden van P.V. ‘de Seinpost’… de club het nu de P.V. De Combinatie.
Nu heb ik 11 meter hok met 5 afdelingen en in de schuur klein hok met een ren voor de kwekers (16 koppels). Hier ben ik 5 jaar geleden opnieuw begonnen.
Mijn huidige ‘stam’ bestaat uit duiven van Verweij-De Haan, Jan Scheurs, Jan Polder, 2 Jellema duiven, Van de Velde uit Zeeland en Bert Saarloos.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2021 en wel ‘de 237’. Ze was niet alleen de snelste duif van sector 2, maar ook sneller dan de eerste duif van sector 1. Ze is een kruising van een duivin van Jelle Jellema en een doffer van Bert Saarloos. Ze is ingemand  op 10 dagen broeden. Gert speelt alleen nestspel. Als jaarling miste ze van Bergerac en dit seizoen pakte ze een prijsje op St. Vincent.
In het voorjaar heeft ‘de 237’ twee jongen grootgebracht.

Het seizoen
Dit jaar is er gestart met 35 koppels en er zijn 40 jonge duiven gekweekt voor hemzelf. De kwekers zijn ongeveer 15 februari gekoppeld en de vliegduiven op 10 maart.
Als voorbereiding op de marathonvluchten hebben de vliegers ongeveer 8 vluchten gehad. Hierbij zaten drie vluchten vanuit Melun, die in Hank zijn ingemand.
Het voer wordt wordt gegeven, is hoofdzakelijk van Versele Laga. Verder krijgen de duiven veel snoepzaad met alle soorten grit + pinda’s. Gert: ‘Regelmatig als de duiven weten, dat ik pinda’s in mijn zak heb, vliegen ze bijna in m’n zak. Ze zijn echt gek op pinda’s.
Dit jaar hebben de duiven alleen de verplichte paramixo enting en voor het koppelen allemaal een geel tablet. Na de vlucht krijgen de duiven Belgasol van De Weerd in het water bij thuiskomst en de andere dag Turbo Desinfect van Travipharma. Verder heb ik dit jaar nog niets gegeven … ben zelfs niet bij een dierenarts geweest voor controle.’

De Beleving
Gert heeft veel plezier aan m`n duiven: ‘Dit jaar gaat het wel een stuk beter. Mijn vrouw vindt wel dat de duiven meer aandacht krijgen als zij. Hahahahahaha. Ik werk veel samen met mijn broer Jaap, die naast mij woont en ook duiven heeft. Hij speelt meestal de ZLU-vluchten en ik doe de middaglossing. Wij kweken samen, maar vliegen ieder apart.
Ik geniet van de vluchten … De gezonde spanning naar een vlucht is geweldig. Soms zit het mee, maar soms ook tegen.
Met Tarbes kwam mijn broer met zijn Ipad, dat ik na ca. 20 minuten alleen op de lijst van meldingen stond. Dat vond ik ongelooflijk.
Ik hoop dat er in de toekomst nog wat meer liefhebbers bij komen … al zal dat niet mee vallen. De telefoons enz. waar de jeugd hele dag op zitten, vinden ze veel interessanter.
Als melker moet je wel tegen teleurstelling kunnen. Soms verwacht je vroege duiven en zijn ze er niet. Daar moet je mee kunnen dealen.’

Tot Slot
Gert van harte gefeliciteerd nogmaals met je mooie en overtuigende overwinning op Tarbes. Bedankt voor de info voor dit stuk en dat je er nog lang van mag nagenieten. Tot een volgende keer!