Nederland is het land van de marathonduif. Dat is gestart met het Steenbergse Fondras. Duiven die gebaseerd waren op de (voor)oorlogse stam van Jan Aarden. De tijd schrijdt voort en marathonduiven ontwikkelen zich. Nieuwe stammen ontstonden, waarvan er een aantal gebaseerd zijn op het Steenbergse fondras. De laatste jaren worden veel vroege prijzen gewonnen door de Marathonliefhebbers uit Noord Holland. In de stambomen van deze duiven komen vaak duiven terug van liefhebbers uit deze provincie Nico Volkens en Sam de Jong én het Betuwekoppel van Gerrit Veerman! Wat een groot aantal topduiven zijn uit dit koppel gekomen … ongekend !!! Wie kent er niet ‘De 621 van de Gebr. Jacobs’, ‘Sjarapova’ (gekweekt uit geleende Veerman-duiven) en de ‘Superkweker Stet’’? En alle nakomelingen van het Betuwekoppel? Allemaal gekweekt uit duiven van  Gerrit Veerman uit Volendam! Ik ben 100% van overtuigd, dat zonder de nakweek van de duiven van Gerrit Veerman veel topliefhebbers van nu niet op het hoge niveau zouden spelen van wat ze nu doen. Kortom de Veerman-duiven hebben de marathonduif wereldwijd verrijkt!

Beroemde nakomelingen van ‘Het Betuwe-koppel’
Gerrit vliegt al 6 jaar niet met zijn duiven vanwege zijn gezondheid. Andere liefhebbers laten zien hoe sterk zijn stam is. Het Betuwe-koppel bracht heel veel toppers voort … teveel om allemaal op te noemen, maar we willen er toch een paar de revue laten passeren. ‘De 621’ van de Gebr. Jacobs. Deze doffer won zelf de 9e nationaal Perpignan en de 16e nationaal Barcelona. En is vader en grootvader van vele goede duiven bij de Gebr. Jacobs. Maar ook bij andere liefhebbers zoals de voormalig kampioen van de FondUnie 2000, Gertjan Rigter uit Amstelveen. Hierover later meer. ‘De 742’ van 2010 won bij de Gebr. Jacobs in 2015 de 3e nationaal Agen ZLU en de 12e nationaal Marseille. Dit is een kleinkind van ‘de 621.’ ‘De Superkweker Stet’ is ook een direct kind van ‘het Betuwe-koppel.’ Deze topper (in het bezit van de goede combinatie Verweij-de Haan) is de vader van o.a. de 1e nationaal Bergerac, 4e nationaal Cahors, 15e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Agen. ‘De Superkweker Stet’ is ook de grootvader van de 4e nationaal Perpignan van de Familie Hendriks. De 4e nationaal Barcelona van deze familie is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’
‘De Veerman-duivin’ (2009-1015167) is één van de toppers in Schellingwoude bij Rob Timmermans. Zij won o.a. 69e nationaal Narbonne 2011, 31e nat Pau 2014 en 124enationaal Narbonne 2014. Deze duivin komt rechtstreeks van Gerrit Veerman uit Volendam en is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’ Een andere topper in deze reeks is de 1e Nationaal Narbonne 2015 van Levi van der Weijden. Haar vader is een zoon van het Betuwekoppel. Dit kleinkind uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman heeft als moeder een ingeteelde nazaat van het andere topkoppel uit Noord Holland, het Bonte Koppel van Nico Volkens.
In 2017 won Nico van den Hurk de 1e nationaal Narbonne. Ook in deze duif stroomt het bloed van de Veerman-duiven rijkelijk (via Anton van Oort).
De 2e nationaal Perpignan van Mevlut Tekin komt uit een ingeteelde doffer naar Het Betuwekoppel van Gerrit.
‘De 524’ van Gertjan Rigter won in 2015 o.a. de 40e nationaal Marseille en de 73e nationaal Pau. Hij is een kleinzoon van ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs. Afgelopen seizoen pakte Gertjan de 2e nationaal Agen ZLU bij de oude duiven. De vader van deze duivin komt uit het soort van het Betuwekoppel … de wereldberoemde ‘621 van de Gebr. Jacobs’.
Eén van de topduiven van Benno Kastelein van het afgelopen seizoen, ‘Prima Donna’,  komt uit een duivin van Gerrit. Deze duivin won 4e NPO Dax, 17e NPO Perigueux en de 57e NPO Limoges. Een echte klasbak!
Ook kleinere liefhebbers hebben succes met duiven van onze Volendamse topper. Sjaak van Wakeren uit Doorn pakte in 2018 de 93e nationaal Barcelona met een 100% Veerman.
In België speelt de comb. Binnemans-van de Weijer sterk. Bij hem is de inbreng van de duiven van Gerrit Veerman groot. ‘De 020’ van 2014 is een goede kweker, die in Volendam is gekweekt. Uit hem komen verschillende goede duiven. Eén zo’n won de 10 Prov. St. Vincent. Een dochter won de 13e nat. Narbonne. Twee goede kinderen uit een vrije jonge doffer. Uit ‘De 576’ van 2016 komt nu al een goede jaarling. Deze duivin won de 22e Prov. Agen.
In 2017 werd IJsbrand Kaptein onder meer Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 en Kampioen Grote Fond van de ZLU. In dat jaar pakte hij ook op de middaglossing een mooie serie op St. Vincent. De duivin die de 30e nationaal pakte kwam uit een zoon van het Betuwekoppel. In datzelfde jaar pakte IJsbrand op Barcelona de 74e nationaal. De vader van deze doffer komt van Gerrit met overwegend bloed van het Betuwekoppel. IJsbrand deed de laatste jaren samenkweek met Gerrit, omdat onze Volendamse topper met zijn gezondheid problemen had. Op deze manier konden zijn duiven toch worden getest. Deze test werd niet gedaan door de minste! Beide partijen hebben hier veel profijt van. IJsbrands stam kreeg een kwaliteitsboost en Gerrit wist weer wat zijn duiven kunnen. In 2018 werden de volgende prestaties neergezet door IJsbrand met duiven met bloed van de duivenstam van Gerrit Veerman:

  • 60e en 92e nationaal St. Vincent middaglossing
  • 65e nationaal Agen Middaglossing
  • 72e nationaal Bergerac
  • 30e en de 62e nationaal Perigueux
  • 92e nationaal Narbonne
  • 92e nationaal Marseille

Het Volendammer-koppel
Dit koppel bestaat uit ‘de 900’ van 2007 en ‘de 090’ van 2008. Dit koppel staat een beetje in de schaduw van HET BETUWEKOPPEL, maar is zeker OOK van TOPKWALITEIT. Ze zijn onder meer de OUDERS van de 4e nationaal BARCELONA 2004 (6e Internat.) 2015. ‘De 9000’is een halfbroer van PETERTJE van HET BETUWEKOPPEL. Ze hebben dezelfde vader: ‘De Super 236’ (o.a. de 4e nationaal DAX en TOPVERERVER). Moeder van ‘de 9000’ is een kruising van de soorten van van Jan Roelofs (DON JUAN 3) en Martin VIinkenborg (STORMVOGELTJE). ‘De 090’ (duivin van HET VOLENDAMMER-KOPPEL) komt uit TOPKWEKER De FONDMAN (zie foto). Deze doffer is de vader van de 12e NATIONAAL BARCELONA 2004 en grootvader van o.a. de 4e NATIONAAL BARCELONA 2015 en 2e INTERNAT. PERPIGNAN 2016. De moeder van ‘de 090’ is een kruising van ‘De Barça 621’ van Gebr. Jacobs (zoon BETUWEKOPPEL en winnaar twee NATIONALE TOP 10 op BARCELONA en PERPIGNAN) met een duivin van wijlen Ton Bollebakker. U ziet hier het dubbele verwantschap met het BETUWEKOPPEL en de kwaliteit van de eigen (klein)kinderen van HET VOLENDAMMER-KOPPEL.

Tot Slot
Het is jammer dat Gerrits gezondheid hem niet in staat stelt om zelf met duiven te spelen. Elk jaar is er een sprankje hoop dat het seizoen erna het wel lukt. Gelukkig laten andere liefhebbers zien hoe sterk zijn stam is. Het Betuwekoppel is natuurlijk hierin uitzonderlijk. Ik hoop voor Gerrit dat hij komend misschien in staat is wat met zijn duiven te spelen. Mocht het niet zo zijn, dan zult u op Het Marathonduivenjournaal wel lezen dat bij andere duivenliefhebbers de Veerman-duiven wederom gaan excelleren !!! Gerrit, ik wens je alle gezondheid toe, die je nodig hebt. Probeer te genieten van hetgeen je wel kan !!!