Terwijl de duiven van St. Vincent in Libourne gelost zijn, schrijf ik de laatste reportage over 2021. In dit geval de Kampioen Marathon van de Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. Deze kampioen ken ik al weer een aantal jaar. Deze liefhebber kenmerkt zich als een optimistische vrolijke man. Hij heeft echter ondanks zijn succes met de duiven een beroerd jaar achter de rug. Dat heeft alles met zijn gezondheid te maken. Ondertussen gaat hij met kleine stapjes vooruit en geniet hij meer dan ooit van zijn duiven. Als je door het oog van de naald bent gekropen dan geniet je extra van het leven en in het leven van deze liefhebber speelt de duivensport een belangrijke rol. We hebben het over Gerrit van Vilsteren uit Zwolle. Een man die altijd een warm plekje in mijn hart zal houden en die ook nog eens beschikt over topduiven.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van dit verslag is zoals gezegd Gerrit van Vilsteren uit Zwolle. Gerrit is 70 jaar en sinds vier jaar met pensioen. Hij heeft voor zijn pensionering altijd gewerkt bij Provincie Overijssel als katografisch ontwerper.
Gerrit is rond zijn 13e jaar in contact gekomen met de duivensport via een opvanger. Deze duif heeft hij gevangen bij de spoorlijn. Gerrit: ‘Mijn vader was in eerste instantie niet enthousiast over mijn nieuwe hobby. Dat ik zonder zijn toestemming het kippenhok had verbouwd, speelde daarin misschien mee. Later kreeg ik twee duiven van een oom en toen werd de start pas echt gemaakt. In 1966 ben ik voor het eerst wedvluchten gaan spelen. In die jaren heb ik net als iedereen in die tijd programma gespeeld.’

Sinds 1988 woont Gerrit met zijn gezin, en nu nog alleen met zijn vrouw, op het huidige adres. Vanaf dat jaar is hij met de duiven alleen fond gaan vliegen. De snelheidsduiven werden verkocht voor goed geld in die tijd. Gerrit: ‘Met een gezin met opgroeiende kinderen was dat mooi meegenomen. Er is er zelfs één voor een mooi bedrag naar Japan gegaan.’
In 2001 werd Gerrit voor het eerst Kampioen in een groot spel verband. Dit is het Fondkampioenschap van de Afdeling. Hiervoor telden de vluchten van zowel de dagfond en de overnacht. Nu 20 jaar later werd deze topper uit Zwolle weer kampioen en nu alleen van de marathonvluchten. Voor 2001 en tussen de twee kampioensjaren werden veel vroege duiven gepakt. In 2016 won hij bijvoorbeeld de 1e van Bergerac en de 1e Limoges, dus twee overwinningen in één seizoen in de Afdeling. Dat jaar werd Gerrit ook 2e Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord en had hij de 1e Duifkampioen.
In 2021 hadden de duiven van Gerrit de beschikking over 47 m2 meter duivenhok. Deze hokken waren verdeeld in 9 afdelingen: (2 afdelingen voor de kwekers, 4 afdelingen voor de vliegduiven en 3 afdelingen voor de jongen. Gerrit: ‘Ik had voor mijn ziekte weleens 300 duiven. Ik vond het prachtig … een lucht vol met duiven’. In juni van het vorig jaar werd Gerrit ziek. De dokter dacht dat het wel mee viel. In oktober op vakantie ging het mis. Hij kwam op zijn vakantieadres in het ziekenhuis terecht en later weer in Nederland. De diagnose was niet goed, maar Gerrit bleef ervoor gaan. Al twijfelde hij ook weleens of het goed zou komen. Zijn lichaam is zich toch gaan herstellen. Vanaf de Kerst ging met hele kleine stapjes vooruit. Zijn lichaam heeft een enorme dreun gehad, maar Gerrit blijft het beste er van maken. Gerrit: ‘Tot nu (juni 2022) toe zie ik nog steeds verbetering. Maar ik heb dagen gehad dat ik dacht dat het over was. Sommige dagen voelde ik me zo slecht, dat ik dacht dat het beter zou zijn dat het over zou zijn. Gelukkig is dat niet gebeurd en kan ik nu iedere dag genieten van het leven en dus ook van mijn duiven. Tijdens mijn ziekte heeft duivenvriend Cor Walda de duiven verzorgd en nog helpt hij als het nodig is, bijvoorbeeld bij het pakken van de duiven. Zonder hem had ik geen duiven meer gehad. Ik kan niet van mijn vrouw verlangen dat ze duiven verzorgd. Ze doet al genoeg voor mij.’
Nu heeft Gerrit 4 afdelingen over. Alle oude duiven zijn overgedaan naar een andere liefhebber. Met de jaarlingen maakt hij een doorstart. Hij geniet meer dan ooit.

De Stamopbouw
De geweldige stam duiven van Gerrit is opgebouwd uit een paar stamduiven, die meerdere hele goede duiven hebben voortgebracht. Eén hier van is een doffer van het soort van Van Wanroy (soort van Eijerkamp). Deze duif kwam via Ellebroek uit Apeldoorn. Daarnaast komt er een doffer van het soort van Cor de Heijde veel voor in de stam. Deze duif kwam via Tist van Turnhout uit Raamsdonksveer. Hij is onder andere de vader van de 3e nationaal St. Vincent, 3e nationaal Orange en meerdere andere toppers. Met een duivin van Eijerkamp heeft Gerrit ook goed gekweekt. En daar was nog een duif van Piet Heikamp die voor een hele goede nakweek zorgde.

Het seizoen
Voorheen, dus ook vorig seizoen, startte Gerrit met 100 vliegers. Daarnaast had hij 21 kweekkoppels. De kweekmethode bij Gerrit is altijd simpel maar doeltreffend geweest … Goed maal Goed. Op deze manier kweekte hij 150 jongen voor zichzelf.
Dit seizoen is Gerrit begonnen met 48 vliegers, 8 koppeltjes jonge kwekers van 2021. Op dit moment heeft hij 28 jongen gekweekt, waarvan er 13 wat rondfladderen.
Vorig seizoen zijn de kwekers op 27 november gekoppeld en op 17 april de vliegers. Vliegers hebben geen jongen grootgebracht. De eerste ronde wordt afgebroken zodat ze op hun eerste marathonvlucht op een jonkie gespeeld kunnen worden. Als het seizoen start gaan de duiven de mand in. Om het vliegen tot het eind van het seizoen vol te houden, worden de duiven bijgelicht. De duiven worden vanaf de twee weken voor de langste dag bijgelicht (van 5 uur tot 23 uur is het licht in het hok). Op deze manier wordt metname de rui van de dekveren geremd.

… wordt vervolgd …