Als je in het bezit bent van een duif die een 16e nationaal Pau en een 11e nationaal St. Vincent wint, ben je apetrots. Als die duif dan, zoals later blijkt, de beste duivin van Europa is op de Internationale Marathonvluchten, dan zal die trots alleen maar groeien. Dit overkwam Gerard Schalkwijk. Deze liefhebber laat de laatste jaren zien over een goed hok met marathonduiven te beschikken. Hij kan absoluut met de besten mee. De titel die zijn ‘Lady of the Dark’ won is een mooie parel aan zijn steeds langer wordende prestatie-ketting.

De Beste Duivin van Europa
‘Lady in the Dark’ won zoals gezegd twee mooie nationale Top 10 prijzen op de ZLU-vluchten Pau en St. Vincent. Voor de rangschikking tellen de prijzen van de Internationale duivinnenuitslag. Binnen deze uitslagen pakte de beste duivin van Europa de 4e Pau tegen 3.015 duivinnen en de 6e St. Vincent tegen 2.288 duivinnen. Zij werd in 2015 geboren en als jaarling liet ze al van zich horen met de 2e nationaal Perigueux tegen 7.022 duiven en de 19e nationaal Orange tegen 3.861 duiven. Als er een klassement over twee jaar zou worden opgesteld van de Beste Marathonduif over twee jaar met twee prijzen per jaar, zullen er niet veel duiven het beter hebben gedaan. Ik denk geen één. Vier prijzen binnen de eerste 20 nationaal tegen gemiddeld 4.350 duiven. Grote klasse! Deze top-duivin heeft haar naam te danken aan haar aankomst op de vlucht Orange 2016. Ze won hierop zoals gezegd de 19e nationaal. Ze werd geklokt om 0:21 uur in de nacht. Dan is haar naam natuurlijk wel heel mooi en toepasselijk.
De moeder van deze geweldige duivin is gekweekt in kweekcentrum van PiPa. Ze komt uit Wesley, die bij de familie Van Houten o.a. de 20e nationaal Barcelona won en de 8e nationaal Brive. Hij stond gekoppeld aan een dochter van Schumacher, die de 2e Asduif Barcelona was. De vader van ‘Lady in the Dark’ komt van Frans Bungeneers en is van het soort van Cor de Heijde. Hij heet Laika jr en is een halfbroer van Elena, die o.a. de 2e nationaal Barcelona won. Ze hebben dezelfde moeder. Deze moeder is een dochter van de eerste nationaal Barcelona.
Dit is weer het levende bewijs dat goede duiven ook een goede achtergrond hebben. De volle broer van ‘Lady in the Dark won in 2016 de 3e nationaal Perigueux.

De liefhebber achter deze topper
Gerard Schalkwijk uit Lopik is de trotse bezitter van deze topper. Hij is eveneens bekend vanwege zijn bedrijf Travipharma. De laatste jaren presteren zijn duiven geweldig. In 2015 won hij in zijn sterke NIC in IJsselstein 7 eerste prijzen, wat je natuurlijk een superjaar kunt noemen. In 2016 had hij een geweldig weekend. Hierboven heeft u kunnen lezen dat hij de 2e en 3e nationaal Perigueux won. Daar bleef het op de vlucht niet bij, want hij won ook nog de 9e nationaal. Daarnaast won hij op Agen (in datzelfde weekend) de 2e Agen in FU 2000 en 13e ZLU. In 2017 won Gerard naast de eerder genoemde kopprijzen van ‘Lady in the Dark’ nog een aantal andere aansprekende prijzen zoals de 56e nationaal Barcelona en de 37e nationaal Orange. In 2016 won hij naast het goede weekend van Agen en Perigueux nog de 52e nationaal Barcelona, de 9e nationaal Albi, de 18e, 19e en 32e nationaal Orange en de 19e NPO Bergerac. Dat was dus eveneens een puik jaar. Net als 2015 … toen won hij nationaal 43e nationaal St. Vincent, 16e nationaal Pau, 33e nationaal Agen, 21e nationaal Barcelona, 20e en 36e nationaal Orange, 22e nationaal Narbonne en de 27e nationaal Cahors.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Gerard? Gerard: ‘Mijn vader Ries had in zijn jeugd samen met zijn broer Anton Schalkwijk al duiven in IJsselstein en mijn neef Raymond (zoon van Anton) is samen met zijn vader de duivensport gaan beoefenen. De eerste duiven kwamen van ome Anton en Wout van der Kreeft, toen voorzitter van de Groene Olijftak. Ook kwamen er duiven van wijlen Cor Vuik uit Krimpen aan de Lek. Dit waren duiven met als achtergrond VanBruane en Aarden. Inmiddels heb ik in Lopik de beschikking over een tuinhok van 8 meter. Hierin zitten 1 afdeling met 12 weduwnaars, 2 afdelingen van 12 nestkoppels en een afdeling voor de jongen.’
Zijn stam duiven is inmiddels heel divers. De duiven van Frans Bungeneers (o.a. het soort van Cor de Heijde) en de familie Van Houten zijn vaak terug te vinden. Maar ook duiven uit de goede duiven van Jelle Jellema. Verder zie je in de stamkaarten van zijn toppers duiven van Rik Ros en Verweij-de Haan.

Tot Slot
Als je zo de topprestaties van de laatste drie jaar terugleest van Gerard Schalkwijk dan is het logisch dat er uiteindelijk zo’n uitzonderlijke topper opstaat als ‘Lady in the Dark’. En als de genen van al deze topvliegers en -kwekers zich blijven doorzetten in de volgende generaties is het logisch dat er aan deze serie kopprijzen voorlopig geen einde komt. Ik feliciteer Gerard dan ook met zo’n topper en wens hem voor het aanstaande vliegseizoen veel succes en vooral plezier!