Eén van de beste marathonduivenliefhebbers van Zuid Holland was dit jaar de beste van Heel Nederland op de NPO-marathonvluchten. We hebben het hier over de 69-jarige Gerard Griffioen uit Zevenhoven. Op alle zes de marathonvluchten zat hij bij de eerste 70 in zijn sector, waarvan tweemaal bij de eerste 10. Gerard werd met deze prestaties niet alleen Nationaal Marathonkampioen, maar ook aangewezen en onaangewezen Kampioen op de Middaglossing van het Samenspel Noord en Zuid Holland, zeg maar sector 2. Dit is niet de eerste keer dat Gerard deze titel binnensleept … in 2017 lukte hem dit ook al en in 2023 dus opnieuw, maar nu met een ‘gouden randje’, omdat hij eveneens de beste van Heel Nederland is.

Het seizoen
In de hokken van Gerard zitten zo’n 80 vliegduiven (incl. de helft jaarlingen), 18 koppels kwekers en 60 jongen. Gerard: ‘Ik kweek jongen voor het eigen hok uit de kwekers en uit mijn beste vliegers. In januari zijn alle duiven voor de eerste keer gekoppeld. De samenstelling van de koppels is ieder jaar anders. Sterker nog … ik koppel ze vaak na één ronde over. De basis van de ‘kweekmethode’ is goed maal goed. Ik doe niet aan inteelt.’
De vliegduiven brengen per koppel één jong groot. Al een paar jaar is Gerard van plan om de duiven in het voorseizoen te verduisteren. Dat gaat onze topper uit Zevenhoven dit komende seizoen serieus proberen. De vliegploeg bestaat uit louter nestduiven. Ze worden meestal op jongen van 5 of 6 dagen gespeeld en zelden op eieren.
De vliegers worden vanaf het begin van het programma ingespeeld. Alleen met slecht weer slaat Gerard een weekje over. Als St. Vincent op de kalender staat hebben de duiven als voorbereiding wel 2.000 km onder de vleugels gehad. De meeste vluchten worden in de club ingemand en een paar maal worden de duiven naar Hank gebracht voor de vluchten van ongeveer 400 km met één nacht mand. In 2023 was dit maar één keer.
De duiven krijgen voer van Ronnie van Tilburg (VTB). Ze krijgen bijna het hele jaar de Crisismix. In het marathonseizoen wordt de mengeling Vlieg. Daarbij komen de bekende toevoegsels TOVO, P40, pinda’s en snoepzaad. Bij thuiskomst zit er druivensuiker en honing, afgewisseld met electrolythen, in het water. Medisch wordt er weinig gedaan. Een paar weken voor de vluchten krijgen de duiven zes dagen een geelkuur van Van der Sluis. De duiven worden vanaf 2024 een keer standaard gecontroleerd en tijdens het seizoen ook. Verder zit er, vooral in het stille seizoen, veel knoflook in het water. Af en toe krijgen ze er oregano erbij.

Enkele toppers
Een week voor St. Vincent speelden de liefhebbers van Noord en Zuid Holland een concours vanuit Bordeaux. Tegen 2.208 duiven pakte Gerard de 59e en 66e prijs. Een prestatie waarvan je kunt zeggen dat het een start is waar je mee verder kunt. De eerste twee duiven waren tweejarige duiven. De eerste was ‘de 123’. Deze doffer wordt ‘The Giant’ genoemd. Hij won in 2022 de 79e nationaal Bergerac tegen 5.647 duiven. Later in 2023 won hij op de tweede Bordeaux de 48e prijs tegen 3.938 duiven. Zijn vader is een doffer van Tim Hage via duivenvriend Herman van Kats. Zijn moeder is een goede kweekster in de vorm van ‘Zus Promise’. Haar zus ‘Promise’ won o.a. de 4e nationaal Cahors en de 9e nationaal Agen.

De tweede duif van de eerste vlucht vanuit Bordeaux is ‘de 152’. Deze duif gaat door het leven als ‘Rocket’. Hij won in 2023 ook de 71e nationaal Cahors tegen 3.085 duiven en de 8e nationaal Tarbes tegen 1.559 duiven. Hiermee werd hij 1e Duifkampioen van de Afdeling Zuid Holland. Hij heeft als vader een doffer van Baas-Berg. Deze doffer is kleinkind van twee nationale winnaars van Cahors, ‘Vino’ en ‘Tim’. De moeder is een dochter van de stamvader van Sil van Vliet, ‘De Elfpenner’.

Op St. Vincent won Gerard de 21e nationaal tegen 1.953 duiven met ‘de 015’ van 2017. Deze duivin heet ‘Flash’. Ze won al verschillende prachtige prijzen, zoals de 3e nationaal Bergerac tegen 6.140 duiven. Ze won ook prijzen op Pau, Perpignan en Marseille binnen de eerste 300 nationaal. Haar vader is ‘Nestbroer Barca 762’ van het soort van Jan Bullens. Uit deze broer komen meerdere goede prijsvliegers. ‘Barca 762’ werd 6e Internationale Asduif  Barcelona over 4 jaar. Moeder van ‘Flash’ is topvlieger ‘Promise’. Zij won o.a. de 4e nationaal Cahors en de 9e nationaal Agen en werd Asduif over 3 jaar bij de Marathon Noord.

… wordt vervolgd …