Eén van de beste marathonduivenliefhebbers van Zuid Holland was dit jaar de beste van Heel Nederland op de NPO-marathonvluchten. We hebben het hier over de 69-jarige Gerard Griffioen uit Zevenhoven. Op alle zes de marathonvluchten zat hij bij de eerste 70 in zijn sector, waarvan tweemaal bij de eerste 10. Gerard werd met deze prestaties niet alleen Nationaal Marathonkampioen, maar ook aangewezen en onaangewezen Kampioen op de Middaglossing van het Samenspel Noord en Zuid Holland, zeg maar sector 2. Dit is niet de eerste keer dat Gerard deze titel binnensleept … in 2017 lukte hem dit ook al en in 2023 dus opnieuw, maar nu met een ‘gouden randje’, omdat hij eveneens de beste van Heel Nederland is.

De liefhebber
In dit verslag staat onze Nationaal Kampioen Gerard Griffioen (69 jaar) uit Zevenhoven in the picture. Hij is timmerman van beroep in ruste. Al helpt hij zijn schoonzoon, als het druk is of als er iets is, nog weleens. Gelukkig is dat steeds minder nodig en krijgt hij steeds meer tijd voor zijn duiven. Hij heeft deze gevleugelde vrienden vanaf ongeveer zijn 11e jaar. Gerard: ‘Ik had bij mijn ouders samen met mijn oudere broer Jan duiven.’ Gerard trouwde en sinds 1977 wonen zij op het huidige adres. Een paar jaar later is Gerard op dit adres gaan spelen met de duiven.
Zijn huidige accommodatie bestaat uit 11 meter duivenhok. Hierin zitten drie afdelingen voor de oude vliegduiven. Eén afdeling is bestemd voor de kwekers. Naast dit hok staat een ren met een binnenhokje voor de jongen. Hij speelt zijn vliegduiven alleen nog op het nest. Gerard: ‘Ik heb geen structuur. Ik doe een beetje wat mijn hart me ingeeft. Ik probeer vaak wat nieuws en als het lukt dan blijf ik het doen en anders niet. Ik speel sinds 2023 met zoveel mogelijk hele koppels. De doffers hebben in 2023 goed gedaan. Bij de beste drie duiven zaten twee doffers. Het nadeel van nestduiven is wel, dat ze bij mij slecht trainen. Voordat ik het hok schoon heb, hangen ze al weer aan de ren. Voordeel is dat ze een goede drang naar het hok hebben. Daarom vind ik wel, dat ze wekelijks mee moeten met de korte vluchten.’
Het hok heeft genoeg licht en is lekker warm. De verluchting per afdeling bestaat uit één m2 waar de vuile lucht naar buiten kan. De voorkant is dichtgemaakt met pur, zodat er geen de tocht kan ontstaan in het hok. Bij heel warm weer worden de ramen gewit om de zon af te schermen en staan de ramen open. Een leuk detail is de spoetniks. Deze zijn in het dak gemaakt. Op de originele plaats (aan de voorkant van het hok) had Gerard regelmatig ruzie met deze ‘valplanken’. Menig keer heeft hij zijn hoofd er aan gestoten.

De Stamopbouw
Gerard begon rond het jaar 2000 met de opbouw van zijn marathonstam. Hierbij werkte hij samen met zijn broer Jan. Jan was al wat jaren langer bezig op de marathonvluchten. Jan en Gerard vlogen apart, maar kweekten samen. Helaas werd Jan ziek in 2000 en hij moest afscheid nemen van zijn duiven. De beste duiven gingen naar Gerard. Jan overleed niet veel later. De stam van de broers Griffioen werd vooral opgebouwd met duiven van Eijerkamp (o.a. duiven van Van Hee, De Smet Matthijs en Van der Wegen). In die beginperiode op de grote fond ving Jan van Putten uit Den Bosch een duif van Gerard op. Deze liefhebber was ook een fondliefhebber. Hier ontstond een goed contact die tot nu voortduurt. Sinds die tijd gaan er duiven van en naar Den Bosch. In 2001 kreeg Gerard een kraswitpen-doffer (Van der Wegen) van Jan. Deze duif werd de stamvader van de huidige stam. Jan van Putten had ook duiven van Jan Bullens. Via hem is Gerard ook in contact met Jan Bullens. Deze duiven zitten nu ook in Gerards duivenstam.

De eerste topper uit de kraswitpen van Jan van Putten was ‘White Wing’ met een duivin van de eigen stam van Gerard met zijn broer Jan. Deze doffer won de 2e nationaal Mont de Marsan tegen 4.144 duiven als jaarling met wind tegen. In 2010 won ‘White Wing’ de 2e Nationaal Bordeaux tegen 6.101 duiven met wind mee. Daarna is hij kweker geworden met heel succes.
Een goede dochter van ‘White Wing’ is ‘Promise’. Zij won o.a.:

  • 92e nationaal Mont de Marsan tegen 3.934 duiven als jaarling
  • 9e NPO Agen tegen 1.998 duiven
  • 4e nationaal Cahors tegen 7.557 duiven
  • 58e nationaal St. Vincent tegen 3.008 duiven

Zij werd ook Duifkampioen Marathon Noord over 3 jaar. De moeder van ‘Promise’ is een Van der Wegen-duivin van de eigen stam.
Een dochter van ‘Promise’ nam het stokje van haar moeder over. Zij is ‘Flash’. Haar vader is (via Jan van Putten) van het soort van Jan Bullens. Deze doffer is een broer van de 6e Internationale Asduif van Barcelona. ‘Flash’ won in 2020 de 3e nationaal Bergerac tegen 6.140 duiven in 2021 de 164e nationaal Pau tegen 4.614 duiven.

Uit een zus van ‘White Wing’ komt een andere goede duivin, ‘Speed’. Zij won onder meer de:

  • 4e nationaal Cahors
  • 79e nationaal Bergerac
  • 41e NPO Bordeaux
  • 22e nationaal Bergerac
  • 76e nationaal Pau
  • 73e nationaal Agen

Een mooie stam die sterk aan elkaar verwant is!

… wordt vervolgd …