De laatste weken heeft u de eerste delen van de reportage over Gerard Griffioen uit Zevenhoven kunnen lezen. Deze liefhebber doet al twintig jaar op de marathonvluchten met de beste mee. Eerst alleen op de middaglossing van de NPO. Hij behoorde tot de allerbesten in zijn afdeling en sector 2. De laatste jaren zijn de ZLU-vluchten favoriet en hij speelt deze vluchten met veel plezier! Daar gaat het Gerard om. Het afgelopen seizoen werd Gerard Aangewezen Kampioen bij de Fondunie 2000. Bij dit sterke samenspel moet je Landelijke Toppers verslaan om dit kampioenschap binnen te hengelen. Dit betekent dat Gerard over een sterk hok met duiven beschikt. Dit is in zijn omgeving en bij de oplettende lezer van de nationale uitslagen al meer dan 20 jaar bekend. Gerard heeft een nuchtere kijk op onze hobby. Hij laat zich niet leiden door modegrillen en gaat uit van goede duiven. Hij volgt zijn eigen systeem, schaaft het als professioneel timmerman bij als het nodig is en doet wat hem ingegeven wordt als hij met zijn duiven bezig is.

De Stamopbouw (2)
In deel 1 van deze reportage heeft u over de basis van Gerards duivenstam kunnen lezen. Deze stam is gebaseerd op het soort wat wijlen broer Jan samen met Gerard heeft opgebouwd met een goede inbreng van een doffer van Jan van Putten uit Den Bosch. De eerste topper met deze doffer en een duivin van het eigen soort is ‘White Wing’. Hieronder komen nog een paar toppers van de huidige stam terug.
‘Blue Pearl’ komt uit een dochter van ‘White Wing’ met een doffer van Herman Kats uit Oudewater. Deze duif vloog diverse prijzen in de top en subtop, waaronder: 7e nationaal Tarbes tegen 2.185 duiven, 9e nationaal Cahors tegen 3.296 duiven en de 20e nationaal St. Vincent tegen 2.625 duiven.
‘De 857’ van 2016 komt uit ‘White Wing’ met een duivin van F. van Rumpen. Deze duif won in 2020 de 84e nationaal St. Vincent 2020 tegen 2.923 duiven.

De Beleving
Gerard vindt onze duivensport een prachtige hobby. Gerard: ‘Ik ben er 7 dagen in de week mee bezig. Ik vind mezelf gedreven en ik denk dat ik het ook ben, maar ik geniet vooral van alles.’ Als Gerard over de duiven praat, zie je hem glimmen.
Is je gezin betrokken bij je hobby? Gerard: ‘Mijn vrouw en ik hebben vier dochters. Toen ze klein waren, hadden ze een hokje met jonge duiven. Maar ze zijn er niet mee door gegaan. Onze jongste dochter had een duifje geadopteerd (gesponsord) voor de Golden Classic Marathon. Haar duifje kwam niet op tijd van Agen. Wel jammer, want ze kwam met haar gezin kijken op deze vlucht kijken. We hebben wel het prijzengeld gedeeld wat ik in deze competitie heb gewonnen.’
Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doe je samen? Gerard: ‘Met Jan van Putten heb ik al meer dan 20 jaar een goede band door die opvanger. Herman Kats is een oud collega en we hebben minimaal om de 2 weken contact en we ruilen samen duiven. De laatste jaren heb ik regelmatig contact met de comb. Baas-Berg.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Gerard: ‘Duiven kweken is prachtig, maar het thuiskomen van de duiven als ze vroeg zijn van de vlucht, is nog mooier.’
Wat kan er beter in de duivensport? Gerard: ‘Ik irriteer me aan mensen die zeggen: stilstand is achteruitgang. De duivenliefhebbers willen die vooruitgang niet. Het veranderen om het veranderen moet eens stoppen. Dat geeft rust. Al die veranderingen zorgt er ook voor dat het aantal leden afneemt.
Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers in het vliegseizoen.  Een voorbeeld van het seizoen 2021: Vanwege vogelpest was het inkorven bij een boer in Zegveld. Dat hebben ze van het NIC toch wel geregeld ondanks dat ze zelf niet mee mochten doen!’

Nog een aantal goede duiven
Van Jan Bullens heeft Gerard ‘de 762 Barça’.  Deze doffer is de 6e Beste Barcelonaduif over 4 jaar. Hij won o.a. de 169e nationaal Barcelona 2020 tegen 4.477 duiven.
‘De 818’ van 2018 bij uit een doffer van Wim van Rijk met een dochter van ‘White Wing’. Deze duif won de 117e nationaal Barcelona 2021 tegen 4.838 duiven.
‘De 509’ van 2019 komt uit ‘Faith’ met een duif van Herman Kats. Deze duif won de 98e nationaal Narbonne 2021 tegen 8.188 duiven.
Uit een broer van ‘White Wing’ met een duif van de Comb. Baas-Berg komt een goede jaarling. ‘De 654’ van 2020 won de  80e nationaal Agen ZLU JL 2021 tegen 6.804 duiven.
U leest wel Gerard is geen man met uitgebreide stamduiven. Het belangrijkste van de duiven staat genoteerd en verder spreken de uitslagen!

Tot Slot
In 2019 had Gerard een goed ZLU seizoen. Hij werd o.a. 5e op de Nationale Marathon. Hij won o.a. de 76e nationaal Pau en de 90e nationaal Agen Oud. In 2021 werd deze topper uit Zevenhoven 1e aangewezen kampioen bij de FondUnie 2000 en 6e Kampioen WESM bij de ZLU.
Dit was de reportage van een stabiele topper uit Zuid Holland. Gerard, bedankt voor de medewerking aan dit verslag en de gezellige ochtend. We houden contact!