Gerard Griffioen is een liefhebber die al twintig jaar op de marathonvluchten met de beste meedoet. Eerst alleen op de middaglossing van de NPO. Hij behoorde tot de allerbesten in zijn afdeling en sector 2. De laatste jaren zijn de ZLU-vluchten favoriet. Het laatste seizoen heeft hij alleen de ZLU-vluchten met de bekende ochtendlossingen gespeeld. Met veel plezier! Het plezier werd door bijzondere lossingen op de middaglossing weleens meer naar achteren gedrongen. De lossingen zijn bij het Internationale vluchten over het algemeen beter. Het afgelopen seizoen werd Gerard Aangewezen Kampioen bij de Fondunie 2000. Bij dit sterke samenspel moet je Landelijke Toppers verslaan om dit kampioenschap binnen te hengelen. Dit betekent dat Gerard over een sterk hok met duiven beschikt. Dit is in zijn omgeving en bij de oplettende lezer van de nationale uitslagen al meer dan 20 jaar bekend. De hoogste tijd om Gerard aan u, als lezer van Het Marathonduivenjournaal voor te stellen.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van deze reportage is Gerard Griffioen (67 jaar) uit Zevenhoven. Hij is timmerman van beroep. Hij heeft duiven vanaf ongeveer zijn 11e jaar. Gerard: ‘Ik had bij mijn ouders samen met mijn oudere broer Jan duiven.’ Gerard trouwde en sinds 1977 wonen zij op het huidige adres. Een paar jaar later is Gerard op dit adres gaan spelen met de duiven.
Zijn huidige accommodatie bestaat uit 11 meter duivenhok: Drie normale afdelingen voor de oude duiven en een kleine afdeling voor weduwduivinnen. Eén afdeling is bestemd voor de kwekers. Naast dit hok staat een ren met een binnenhokje voor de jongen. Hij speelt zijn vliegduiven veelal op het nest en hij heeft daarnaast nog een afdeling met weduwnaars. Gerard: ‘Ik heb geen structuur. Ik doe een beetje wat mijn hart me ingeeft. De beste prestaties worden behaald met nestduivinnen, waarvan de doffers thuis blijven. De doffers gaan dan vaak mee op grote jongen en dat gaat vaak minder. Af en toe heb ik een hokje op weduwschap, maar niet altijd het hele vliegseizoen. Dit hoort allemaal bij mijn manier van duiven houden, waar de structuur ontbreekt.’

Het hok heeft genoeg licht en is lekker warm. De verluchting per afdeling bestaat uit één m2 waar de vuile lucht naar buiten kan. De voorkant is dichtgemaakt met pur, zodat de tocht niet kan ontstaan in het hok. Bij heel warm weer worden de ramen gewit om de zon af te schermen en staan de ramen open. Een leuk detail is de spoetniks zijn in het dak gemaakt. Op de originele plaats (aan de voorkant van het hok) had Gerard regelmatig ruzie met deze ‘valplanken’. Menig keer heeft hij zijn hoofd er aan gestoten.

De Stamopbouw
Gerard begon rond de eeuwwisseling met de opbouw van zijn marathonstam samen met zijn broer Jan. Jan was al langer bezig op de marathonvluchten. Jan en Gerard vlogen apart, maar kweekten samen. Helaas werd Jan ziek in 2000 en hij moest afscheid nemen van zijn duiven. De beste duiven gingen naar Gerard. Jan overleed niet veel later. De stam van de broers Griffioen werd vooral opgebouwd met duiven van Eijerkamp (o.a. duiven van Van Hee, De Smet Matthijs en Van der Wegen). In die beginperiode op de grote fond ving Jan van Putten uit Den Bosch een duif van Gerard op. Deze liefhebber was ook een fondliefhebber. Zij hebben hier goede contacten aan over gehouden. Sinds die tijd gaan er duiven van en naar Den Bosch. In 2001 kreeg Gerard een kraswitpen (Van der Wegen) van Jan. Deze duif werd de stamvader van de huidige stam.
De eerste topper uit deze doffer was ‘White Wing’ met een duivin van de eigen stam samen met broer Jan. Deze doffer won de 2e nationaal Mont de Marsan tegen 4.144 duiven als jaarling met wind tegen. In 2010 won ‘White Wing’ de 2e Nationaal Bordeaux tegen 6.101 duiven met wind mee. Daarna is hij kweker geworden met heel succes.
Dochter van ‘White Wing’ is ‘Promise’. Zij won o.a.:

  • 92e nationaal Mont de Marsan tegen 3.934 duiven als jaarling
  • 9e NPO Agen tegen 1.998 duiven
  • 4e nationaal Cahors tegen 7.557 duiven
  • 58e nationaal St. Vincent tegen 3.008 duiven
  • Duifkampioen Marathon Noord over 3 jaar

De moeder van ‘Promise’ is een Van der Wegen-duivin van de eigen stam.
Een dochter van ‘Promise’ nam het stokje van haar moeder over. Zij is ‘Flash’. Haar vader is (via Jan van Putten) van het soort van Jan Bullens. Deze doffer is een broer van de 6e Internationale Asduif van Barcelona. ‘Flash’ won in 2020 de 3e nationaal Bergerac tegen 6.140 duiven in 2021 de 164e nationaal Pau tegen 4.614 duiven.

Uit een zus van ‘White Wing’ komt een andere goede duivin, ‘Speed’. Zij won onder meer de:

  • 4e nationaal Cahors
  • 79e nationaal Bergerac
  • 41e NPO Bordeaux
  • 22e nationaal Bergerac
  • 76e nationaal Pau
  • 73e nationaal Agen

Een dochter van deze duif won bij plaatsgenoot Lou Blendea de 7e nationaal St. Vincent.

… wordt vervolgd …