Sommige liefhebbers zie je jarenlang in de kop van de uitslag staan. Net als iedereen hebben ze ook weleens een minder jaar. Ze komen echter altijd weer op het hoogste niveau terug. Eén zo’n naam is die van Gebr. Löwik uit Almelo. Al tientallen jaren behoren zij tot de top van Oost Nederland op de middaglossing. Verder zijn het liefhebbers die een stam duiven hebben, die bij andere liefhebbers ook geweldig uit de verf komen. Anno 2017 staan ze als in zoveel andere jaren zelf weer in het spotlicht door 3e te worden op de middaglossing van Stichting Marathon Noord. Een kampioenschap die veel liefhebbers niet snel zullen verdienen, omdat de concurrentie heel sterk is. Deze broers uit Almelo hebben het voor elkaar gekregen. Vorige week heeft u in deel 1 o.a. kunnen lezen over de start als duivenliefhebbers, de stamopbouw en Bergerac. Deze keer gaat het o.a. over het seizoen en de topvliegers van 2017 …
Het seizoen en verzorging
Normaal gesproken wordt er 2 februari gekoppeld. In het voorjaar was Ben ‘niet goed te pas’. Het plan moest worden omgegooid. Doordat Ben in de lappenmand zat dit voorjaar werd er pas eind maart gekoppeld. Het is goed bevallen. Grote kans dat het volgend jaar weer zo gebeurt. Ben: ‘Het is wel makkelijk. Je hoeft de duiven niet meer te scheiden als ze een jong hebben grootgebracht en je kan gelijk starten met het seizoen. Het enige nadeel is de wat latere jongen. Deze zijn nu op de navluchten ingespeeld, op de eerste ronde van de kwekers na.’ Alle vliegduiven mogen 1 jong grootbrengen. In vier rondes worden 60-70 jongen gekweekt, met name van de kwekers. De jongen worden verdeeld over 3 afdelingen. De eerste ronde gaat in een afdeling, de tweede ronde krijgt een afdeling en de rest gaat de derde afdeling in. In april en mei worden alle duiven ingespeeld met de vereniging. Zelf africhten doen ze niet of nauwelijks, hoewel sommige gedreven liefhebbers hier wel succes mee lijken te hebben. Aloys en Ben: ‘Wij laten het kaarsje niet aan 2 kanten branden. Onze oude duiven moeten jaarlijks 2 marathonvluchten doen, en de jaarlingen éénmaal.’ De mannen spelen al jaren met 30 koppels duiven op nest. Verder hebben zij nog 8 kweekkoppels. In het vlieghok hebben ze roosters op de vloer, zodat er niet telkens moet worden schoongemaakt. Bij de jonge duiven liggen er houtsnippers op de vloer . Eénmaal per jaar wordt het hok schoongemaakt. Het voeren van de duiven is vrij eenvoudig. De oude duiven worden royaal gevoerd, er ligt meestal wel een beetje voer in het hok. Als alles is opgegeten, wordt er weer bijgevuld. Drie- of viermaal daags in de zomer. Er is altijd grit/roodsteen en vitamineral op het hok. Dit wordt geregeld ververst. Het voer is in het seizoen vliegvoer, wat in de kweekperiode soms wordt aangevuld met kweekvoer. In de ruitijd wordt het vliegvoer met fijn zaad aangevuld. Na de rui, in de winter, krijgen de duiven een beetje extra gerst. De jonge duiven worden iets minder royaal gevoerd. Bij het naar binnen roepen moeten ze wel gehoorzamen. Eénmaal per week krijgen de duiven een bad. In de winter worden alle duiven geënt tegen PMV en pokken. In de periode 2014 tot en met 2016 is er op aanraden van andere goede liefhebbers geënt en gekuurd tegen paratyfus. Sinds 2017 is dat weer afgeschaft. Ben en Aloys zagen geen verschil. Dat ze zoveel mogelijk de duiven natuurlijk willen houden, speelde ook een rol.
De duiven die het hem deden
Bij de Marathon Noord tellen alleen de twee bovenste van de lijst. Dat is bekend. Vaak zie je bij de prijswinnaars dat ze één of twee topduiven hebben, die het kampioenschap binnenhalen. Daar is natuurlijk niets mis mee, want je moet wel die toppers hebben. Ben en Aloys Löwik hebben echter iedere vlucht een andere topper die de punten binnenhaalt. Op St. Vincent hadden de broers uit Almelo 8 duiven mee en 4 vlogen zichzelf in de prijzen. De eerste duif voor de Marathon Noord was de NL13-1718007. Zijn won de 30e St. Vincent in de Marathon Noord (59e nationaal). Deze duivin is een volle zus van de 1e nationaal Cahors 2012. Zelf won ze voor haar mooie prijs op St. Vincent 2017 de 38e NPO Limoges en de 51e nationaal Cahors 2016. De vader van deze duivin is ‘Sammy’. Hij won o.a. de 75e nationaal Bergerac tegen ruim 14.000 duiven. Kort in zijn stam zitten Löwiks topduiven als ‘De St. Vincentdoffer’, ‘Münchenduif’, ‘De Perpignan’ en ‘de Barcelona’, die de 74e nationaal Barcelona won. De moeder van ‘de 007’ komt uit de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van ‘Rooie Sien’, een topper van het hok van Ben en Aloys.
‘Boris’ de NL12-1144121 was hun tweede duif. In de competitie won hij de 37e St. Vincent en de 76e nationaal. Eerder won deze doffer o.a. de 129e nationaal Orange 2013, 67e NPO Bergerac 2014 en de 40e NPO Bergerac. De vader van ‘Boris’ komt uit een zoon van de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van de 1e NPO Mont de Marsan. De moeder van deze doffer is een dochter van de 2e NPO Bergerac, die tevens de 25e nationaal St. Vincent won. Dit is ‘De Matador.’ De moeder van ‘Boris’ is eigenlijk helemaal ingeteeld naar de 1e Dax van de VNC van 1990. Op Bergerac pakte ‘Boris’ de punten met de 54e Bergerac in de Marathon Noord-competitie. Het was tevens de 226e nationaal. Op deze vlucht hadden ze 7 prijzen van de 10 gezette duiven. Hun eerste duif (de 4e getekende) pakt de 36e nationaal. Dit was de NL16-1128031, omgedoopt tot ‘Dark Lady’. Voor deze duivin was Bergerac haar eerste marathonvlucht. De vader komt van Ben Roodbeen uit Renkum. Hij komt uit broer Dima 2 met een zus van Misha. Twee topduiven van Ben. De moeder van ‘Dark Lady’ komt uit een doffer van Jan Becker uit Nijverdal uit zijn Jan Peters-duiven met een dochter van ‘De Dax-doffer’.
Tussen St. Vincent en Bergerax hadden de Gebr. Löwik op Dax 6 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif was de NL13-1718091, ‘Coco’. Zij won de 3e Dax in de Marathon Noord, tevens de 6e nationaal. ‘Coco’ won eerder o.a. de 39e NPO Albi in 2016 en de 40e St. Vincent 2016 in de NU-zone. De vader van ‘Coco’ komt van het soort van Jan Peters uit Bemmel. Hij komt uit een zoon van de 1e nationaal Mont de Marsan met een dochter van ‘Het Kweekertje’, toen gekoppeld aan de duifkampioen van Afdeling 8. De moeder van ‘Coco’ komt eveneens uit super materiaal. De vader van deze duivin is Opa (uit Dax-doffer met de 3e nat. Bordeaux) en de moeder is ‘Het Goudmijntje’. Zij won o.a. de 11e nationaal St. Vincent, de 34e nationaal St. Vincent en de 41e nationaal Tarbes. De tweede duif voor de Marathon Noord won de 151e Dax (tevens 401e nationaal). Met al deze duiven samen werden de Gebr. Löwik ook nog eens 4e Criterium der Azen van de Marathon Noord.
Tot Slot
Het was geweldig leuk om kennis te maken met Ben en Aloys Löwik en Bens vrouw Pauline, die dit jaar voor de duiven een enorme steun is geweest, omdat het met Ben niet altijd even lekker ging. Deze liefhebbers beschikken over een geweldige stam duiven, wat ook is af te lezen als je hun duiven ziet. Ik wil ze daarom ook nogmaals feliciteren met de podiumplaats op de middaglossing bij de Marathon Noord … ook namens Mike. Ik hoop in de toekomst nogmaals een verslag van deze mannen te maken met een prachtige duivenstam!
Recente reacties