Vorige week begon ik het deel van de reportage over de Gebr. Dekker met het feit: Het komt niet vaak voor dat een Generaal Kampioen van een afdeling ook Kampioen Marathon van deze Afdeling wordt. Het zal vast vaker gebeuren dan eens in de tien jaar. Ik houd namelijk ook niet alles bij. In de tijd dat ik voor De Fondkrant en af en toe voor De Vredesduif schreef, kwam Izak de Jong uit Leerdam op mijn pad. Hij kreeg het voor elkaar om beide kampioenschappen te winnen en ook nog eens Super Generaal te worden van de Fondclub Utrecht en Omstreken. Dat moet ergens rondom het jaar 2000 zijn geweest. Dat is de geschiedenis … terug naar het laatste seizoen 2021. In Terneuzen wonen de Gebr. Dekker. Jonge gasten, die als jeugdleden al furore maakten. Als senioren gingen ze vrolijk door met mooie uitslagen maken en afgelopen seizoen werden ze niet alleen Generaal Hokkampioen over alle vluchten, maar ook Hokkampioen Marathon van de Afdeling 1 Zeeland ’96. In deze reportage richten we ons tot de prestaties op de grote fond en maken we nader kennis met deze fanatieke twintigers.

Het seizoen
Jan Willem en Frederik Dekker starten het seizoen met zo’n 100 vliegen duiven voor alle vluchten. Wanneer zijn de duiven dit jaar gekoppeld? De Kampioenen van Zeeland: ‘De programma duiven worden de eerste week van januari gekoppeld. Bij de fondduiven wordt dat op 14 februari gedaan. Deze duiven mogen dan 10 dagen broeden. Alle vliegduiven die voor het programma bestemd zijn, brengen jongen groot. Het zijn je toekomstige kwekers en als je er als vlieger al niet uit wilt kweken, hoort hij niet meer op het hok. Bij de fondduiven kweken we alleen van de beste vliegers. Dat heeft als reden dat we anders veel te veel duiven krijgen. Uit de beste marathonduiven wordt dus wel degelijk gekweekt.’
Is er verduisterd en bijgelicht? Zo ja, hoe? Frederik en Jan Willem: ‘Alle duiven zijn vanaf eind maart verduisterd. Dat betekend 24 uur per dag goed schemerig. Drie weken voor St. Vincent is alles weg gehaald … ook bij de programma duiven.’ Wanneer zijn de duiven op weduwschap gezet? De jonge toppers: ‘Eind maart gaan de programma-duiven op weduwschap. De fondduiven worden op weduwschap ingevlogen en worden dan gekoppeld voor iedere marathonvlucht. Ze worden op verschillende (zeg maar alle) standen ingemand. In het begin hadden we bepaalde voorkeuren, maar we hebben dit meer en meer aan de kant gezet. Vanaf het begin van het seizoen worden de duiven iedere week ingemand. Naar het weer wordt niet gekeken. De marathonduiven blijven 10 dagen voor hun eerste grote vlucht thuis.’
Was de gezondheid van de duiven goed vanaf het begin? De mannen: ‘We werden in 2018 en 2021 eerste kampioen van de afdeling op alle vluchten. Beide jaren hadden we een super ronde met jonge duiven. De duiven zullen dus vanaf het begin goed hebben gezeten. De duiven zijn het hele seizoen heel goed naar huis gekomen.’

Twee toppers
De beste duif van de Gebr. Dekker op de marathonvuchten is ‘De Nachtvlinder’ (zie hoofdfoto).  Deze jaarling werd ook 1e Nationale Asduif op de NPO-vluchten en natuurlijk duifkampioen van de Afdeling Zeeland ’96. Deze blauwe duivin presteerde het om driemaal in de nacht thuis te komen op de vluchten Bordeaux, Agen en Bergerac. Haar aankomsttijden zijn: 2.10 uur, 1.07 uur en 5.55 uur. Zij vloog de volgende noteringen:

  • 34e nationaal Bordeaux tegen 8.228 duiven
  • 11e nationaal Agen tegen 6.820 duiven
  • 18e NPO Bergerac tegen 2.035 duiven

Deze topduivin komt uit een doffer die bij en door Freddy de Mul is gekweekt. Deze doffer, ‘Emo’, won de 3e nationaal Bergerac van heel Nederland tegen ruim 23.000 duiven. Opa van vaderskant komt van Gerard Dekker (Kweekcentrum GeMaDe). Deze doffer wordt ‘De Prins’ genoemd. Oma van vaderskant is ‘De Prinses’ van de Gebr. Dekker zelf. Zij komt uit ‘Blauwe Frank’ (Frank Zwiers) en ‘’t Laat Blauw’ (Martin de Poorter). De moeder van ‘De Nachtvlinder’ komt voor 50% uit duiven van Paul van den Boogaard uit Kamerik. Opa van moederskant is een kleinzoon van ‘Misty’, 1e Nationale Asduif met de 4e nationaal Bergerac en de 7e nationaal St. Vincent). Oma van moederskant is kleindochter ‘Brutus’, 1e nationaal Montauban. De andere 50% is ‘Es’ van D. van Es, moeder 1e nationaal Montauban en ‘Blauwe Max’ van de Gebr. Saya. De zus van ‘De Nachtvlinder’, ‘Nightlight’, won de 7e NPO Bergerac en werd om 00.15 uur geklokt.

 

 

De tweede topper werd 4e Duifkampioen in de Afdeling Zeeland ’96. Deze doffer wordt ‘Henkie’ genoemd. Hij won de volgende prijzen in de afdeling de afgelopen seizoenen:

  • 24e NPO Agen tegen 998 duiven
  • 35e NPO Bergerac tegen 2.035 duiven
  • 93e NPO Bordeaux tegen 1.130 duiven
  • 16e NPO Bordeaux tegen 1.587 duiven

De vader komt van Frank Zwiers. Opa van vaderskant is een zoon van ‘Het Poelstra-koppel’. Oma van vaderskant is van het soort van Verweij-de Haan via Cees Nijdeken. De moeder van ‘Henkie’ komt van H. Zegers uit het Topkoppel ‘Thijs’ (11e nationaal Perpignan) en ‘Sara’ (1e nationaal Perpignan duivinnen). Halfbroer van ‘Henkie’, ‘Stille Willie’, won dit jaar de 4e NPO Bergerac en werd geklokt om 00.07 uur.

… wordt vervolgd …