Het komt niet vaak voor dat een Generaal Kampioen van een afdeling ook Kampioen Marathon van deze Afdeling wordt. Het zal vast vaker gebeuren dan eens in de tien jaar. Ik houd namelijk ook niet alles bij. In de tijd dat ik voor De Fondkrant en af en toe voor De Vredesduif schreef, kwam Izak de Jong uit Leerdam op mijn pad. Hij kreeg het voor elkaar om beide kampioenschappen te winnen en ook nog eens Super Generaal te worden van de Fondclub Utrecht en Omstreken. Dat moet ergens rondom het jaar 2000 zijn geweest. Ik kreeg van hem toentertijd een duivin mee naar huis, wat later de oma bleek te worden van onze Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan. Dat helpt mee om me dit te herinneren. Genoeg over de geschiedenis … terug naar het laatste seizoen 2021. In Terneuzen wonen de Gebr. Dekker. Jonge gasten, die als jeugdleden al furore maakten. Als senioren gingen ze vrolijk door met mooie uitslagen maken en afgelopen seizoen werden ze niet alleen Generaal Hokkampioen over alle vluchten, maar ook Hokkampioen Marathon van de Afdeling 1 Zeeland ’96. In dit verslag richten we ons tot de prestaties op de grote fond en maken we nader kennis met deze fanatieke twintigers.

De Liefhebbers
Frederik (27 jaar) en Jan Willem (25 jaar) Dekker vormen samen de Gebr. Dekker. Tot en met dit seizoen waren ze woonachtig in Terneuzen. Frederik woont inmiddels in Vogelwaarde en Jan Willem volgt dit voorjaar zijn broer naar deze nieuwe gemeente in Zeeuws Vlaanderen. Als ik aan Zeeuws Vlaanderen denk, moet ik altijd denken aan Staf Dusarduyn, waar mijn opa als jonge kerel op de motor met een clubgenoot naar Groede ging om duiven te bekijken en aan te schaffen. Inmiddels zijn er voor mij meer bekende dorpen in dit deel van Nederland, waar goede duivenliefhebbers wonen: Sluis, Kloosterzande, Aardenburg, Philippine, Hoofdplaat, Hengstdijk, Hoek en Clinge. Binnenkort komt daar Vogelwaarde bij (al valt Hengstdijk hier ook onder).
Jan Willem is van beroep metaalbewerker en Frederik is werkzaam op een Praktijkschool. De mannen begonnen al jong met duiven. De eerste renpaarden van het luchtruim kwamen in 2004 van Adrie de Bruyne uit Sluiskil en van Roger de Schoolmeester. Vanaf 2007 werd het allemaal wat serieuzer. Dit onder begeleiding van Tonny de Bruijn uit Philippine. Van hem werden 40 late jonge duiven gekregen. Ook de Gebr. Scheele, van wie de broers door de jaren heen veel duiven kregen, droegen hun steentje bij … zowel met adviezen als met duiven.
In Terneuzen hadden Frederik en Jan Willem 18 meter vlieghok tot hun beschikking en 5 meter kweekhok. In dit hok zat 4 meter voor de fondduiven, 8 meter voor de jonge duiven, 4 meter met allround weduwnaars en 2 meter voor de duivinnen. Waar hebben jullie op gelet bij het bouwen van het hok? Verluchting, licht e.d. De broers: ‘De twee tuinhokken zijn bij elkaar zo’n 60 jaar oud. Belangrijk is dat het snel opwarmt en voldoende licht en lucht aanwezig zijn. Dit hangt af van de seizoen … dus moet je er op in kunnen spelen. Het duivinnen hokje zijn gewoon 4 platen met een bodem en golfplaten dakje…… dat blijkt wel het beste hok te zijn.

 

Prestaties
Een greep uit de kampioenschappen in groot verband in 2021:
1e Nationale Asduif Marathon
1e Hokkampioen Generaal Afdeling 1 Zeeland ‘96
1e Hokkampioen Marathon Afdeling 1 Zeeland ‘96
1e en 4e Asduif Marathon Afdeling 1 Zeeland ‘96
Enkele mooie uitslagen in 2021:
34e en 41e nationaal Bordeaux tegen 8.228 duiven
11e en 86e nationaal Agen tegen 6.820 duiven
48e, 64e en 123e nationaal Bergerac tegen 11.632 duiven

Stamopbouw, kweekmethode en hokbestand
Uit welk soort duiven bestaat jullie huidige stam en van wie komen die duiven? De Zeeuwse kampioenen: ‘De duiven die op onze hokken huizen voor de marathonvluchten komen van Jelle Jellema, Arjan Beens via Chris Paauwe, een hele goede kweekduivin van Gijs Baan en een goede kweekdoffer van Comb. Traas. Voor de programmavluchten hebben we dan nog rechtstreekse duiven van Gerard Koopman en duiven van Hans de Vos. In 2018 werd er ook nog aangeklopt bij Martijn en Buck de Kruijf. En niet zo heel lang geleden kwamen er nog duiven van Marcel Sangers. Voor de fond klopten we verder aan bij Maurice Noordam, Frank Zwiers, H. Zegers en soms ook nog wel bij liefhebbers uit de regio.’
Op de hokken zitten 24 koppels programma duiven en 20 koppels fondduiven en wat laatjes.
Voor de kweek kennen de mannen maar één methode: Goed x Goed. Dat betekent in de praktijd een 1e prijswinnaar tegen een 1e prijswinnaar wordt gekoppeld of een 1ste asduif tegen een ‘vooruitvlieger’. Volgens Frederik en Jan Willem kun je beter uit de rest niet kweken, want dan kom je niet verder. Beetje kort door de bocht, maar wel de kortste weg naar succes! Ze hebben in totaal 24 kweekkoppels voor programma en de marathon.

… wordt vervolgd …