Barcelona winnen is voor alle marathonduivenliefhebbers een droom. Dit geldt ook voor het winnen in het samenspel van de Fondunie 2000. Als je de winnaar bent van dit samenspel, betekent dat al jaren een topduif in de nationale uitslag. Menig winnaar in de Fondunie 2000 was ook dé nationale winnaar. Vorig jaar was dat nog bij Jelle Jellema het geval.
Deze editie levert een winnaar op waarvan je als duivensportverslaggever een glimlach om je mond krijgt. Een 75 jarige liefhebber met 1 duif mee! Deze duif won de 4e nationaal Barcelona en de 1e  in de Fondunie 2000. De eigenaar van deze klasbak is Frans Hummelink uit het Gelderse Vorden. Dit dorp met ruim 7.200 inwoners ligt 10 km ten oosten van Zutphen. Al met al een leuke verrassende winnaar van de Koningsvlucht vanuit Barcelona in onze Fondunie.

Barcelona Fondunie 2000
Aan het concours van de Fondunie 2000 deden 1.427 duiven mee. De snelste marathontopper is van Frans Hummelink uit Vorden. Hij klokte zijn ‘Joker’ om 9.28 uur op een afstand van 1.211 km. De winnende snelheid komt hiermee op 989 mpm. Dit is 7 mpm sneller dan de nummer twee, Jelle Jellema uit Nijverdal. Het podium word compleet gemaakt door de Gebr. Brügemann uit Assendelft. Als je als inkorver van 1 duif zulke fenomenen verslaat, dan geeft het jouw overwinning extra glans en een hoop voldoening. De Top 10:
1. Frans Hummelink, Vorden
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Gebr. Brügemann, Assendelft
4. Jelle Jellema, Nijverdal
5. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
6. Levi van der Weijden, Bovenkarspel
7. Comb. ten Cate, Hattemerbroek
8. Albert Poulisse, Kerkdriel
9. Levi van der Weijden, Bovenkarspel
10. Klaas van Urk, Urk
Naast de winnaar waren er nog twee liefhebbers met 1 duif mee en deze duif won een mooie kopprijs. Dit was bij Comb. ten Cate en bij Wim Weerink uit Wierden. Wim behaalt de 12e prijs. Meijer en zn uit Hengelo hebben 75% prijs (3 van de 4). Hun eerste duif staat op plaats 19.  Verder waren er geen liefhebbers met een prijs 1:50 en een prijspercentage  van boven de 65%. Dat was op deze Barcelona ook erg lastig. Vanaf maandagmiddag verliep het concours erg traag. Dit komt onder meer door het verschil in de route naar huis. De route door het Rhônedal was pittig. De wind hielp de duiven niet mee. De laatkomers kwamen in Noord Frankrijk en België in bedompt weer terecht vanaf maandag 11 uur. Het gevolg was dat de duiven in Nederland niet door vielen op maandagmiddag.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is Frans Hummelink uit Vorden. Hij zit in de duivensport vanaf zijn 6e jaar. Hij kreeg op die verjaardag 4 jonge duiven van een oom. Dat is de start geweest van een hobby die hij nu al bijna 70 jaar heeft.
In zijn tuin staat in totaal 8 meter duivenhok. Dit hok is verdeeld in vier afdelingen.
Frans hanteert een eenvoudig systeem met droge mest. Hij heeft ook geen vast ritme van loslaten en voeren. De duiven komen in de winter zo veel mogelijk elke dag los.

De winnende duif
De winnende duif is een doffer van 2018. Frans: ‘Met het inkorven vroegen ze mij: Heb je maar één duif mee? Ja, zei ik, ik zet ‘De Joker’ in. Nu hij zo’n vroege prijs heeft gewonnen, ga ik hem echt ‘De Joker’ noemen. Deze doffer won vorig jaar de 94e nationaal St. Vincent in sector 3.’
De vader van deze topper is een zoon van de 17e nationaal Barcelona 2016 (deze doffer, ‘Gallo Barcelona’, won 9 prijzen op de ZLU-vluchten) met een ingeteelde duivin van de 9e nationaal Barcelona (soort Van de Velden en Overwater). De moeder van ‘De Joker’ is een kruising van het soort van de Gebr. Brügemann en het Aarden-soort (‘Slokkerslijn’).

Het seizoen
De duiven zijn gekoppeld in maart. Frans heeft 20 koppels, waarvan sommige duiven niet mee gaan. Verder heeft hij  nog zo’n 16 koppels vastzitters. De soorten die de hokken van Frans bevolken zijn het oude Aarden-soort (Slokkerslijn), De ‘Orhan’-lijn van de Gebr. Brügemann, L. Kouters en Van Wanroy. Frans speelt zijn duiven in op de vitesse- en midfondvluchten en jaarlingen krijgen de eendagse fond.
Frans voert voer van meerdere merken. Deze mengt hij zelf. Voor de jonge duiven voegt hij extra paddy toe.
Medisch gezien geeft hij alleen de verplichte paramixo-enting. Verder heeft hij alleen altijd knoflook in het water.

Tot Slot
Frans beleeft zijn hobby alleen. Zijn vrouw mag vanwege haar longen niet bij de duiven komen.
De winnende doffer is na St .Vincent niet meer in de mand geweest tot aan Barcelona. Frans: ‘Ik pak ze tussendoor wel regelmatig duiven in de hand. Dat doe ik ook bij de jongen. Zo houd ik hun conditie een beetje in de gaten.’
Frans, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000 en de 4e nationaal! Het is heerlijk om te zien dat je op een no-nonsense manier zo’n mooie prestatie neer kan zetten. Dit moet een inspiratie zijn voor iedere hobbyist! Frans, het is je zo gegund. Succes met de verdere vluchten dit seizoen!