Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
Op zaterdagmiddag om 2 uur werden de duiven in Tarbes gelost van sector 1 en 2.Het was het Tarbesweekend nog steeds zomer in Frankrijk, dus de duiven kregen het niet cadeau.
Op zondag vielen in sector 2 na het middaguur de eerste duiven in Alblasserdam. Familie Toom pakte zowel de eerste als de tweede prijs tegen 1.414 duiven in Noord en Zuid Holland. Wat een prachtige en unieke prestatie is, want ze hadden ook de 10e duif in sector 2. Het verloop van de vlucht was regelmatig. 7,5 uur na de eerste duif was er geen prijs meer te verdienen. Bij een normale prijsverdeling (1:4) was dat bijna twee uur eerder geweest.

De winnende liefhebbers
De familie Toom bestaat uit vader en zoon Toom, waar zoon Sebastiaan de fanatiekste is. Vader is naast de duivensport vooral actief in de voetballerij. Het is allemaal begonnen met opa Toom, die ook een fanatieke liefhebber was. Hij is enkele jaren geleden overleden. Sebastiaan zit inmiddels al weer 25 jaar ‘tussen de duiven’. Hij is heerlijk gedreven. Op social media geeft hij graag zijn mening (niet alleen over de duivensport). Dat kan soms wat genuanceerder, maar ik moet zeggen dat ik het bijna altijd met hem eens ben. Hij denkt in het belang van de duiven en dat kan niet van iedereen gezegd worden. Over voetbal praat hij louter onzin (hahahaha), maar dat is voor dit verhaal niet relevant.
De basis van hun huidige stam is opgebouwd met duiven van Jan en Hanne Sas. De laatste jaren zijn daar Jellema’s door gekruist. Daarnaast zijn er hier en daar een enkele nazaat van andere topduiven ingekruist.
Op het hok van 9 meter zitten onder meer 110 vliegduiven (incl. jaarlingen).

1e en 2e nationaal Tarbes
De nationale winnaar van Tarbes in sector 2 is ‘Guus’. Deze is ingemand op een jong van 6 dagen. Hij is een blauwe doffer van 2019. Zijn vader is afkomstig van Benno Kastelein. Opa van vaderskant is ‘Zoon Roman’ van het Jellema-soort en oma van vaderskant is ‘Sofietje’, die ook de moeder is van de 1e NPO Bergerac.  ‘Guus’ won eerder de 79e nationaal Cahors.
De moeder van ‘Guus’ komt van Baas-Berg. Zij komt uit ‘Tim’, 1e nationaal Cahors (Tim Hage) met een dochter van ‘Vino’ (ook 1e nationaal Cahors). ‘Vino’ stond tegen de 9e nationaal Perpignan van Paul van den Boogaard, toen deze dochter eruit kwam.
De 2e nationaal Tarbes is ingemand op 4 dagen broeden. Deze krasdoffer is van 2020 en won eerder al de 154e nationaal Cahors. Zijn vader is van het basissoort van Jan en Hanne Sas. Hij komt uit de topkwekers ‘Messi’ en ‘Coby’. Uit dit koppel komen o.a.:

  • 1e nationaal Agen 2013
  • 1e Nationale Asduif Agen
  • 4e Nationale Asduif St. Vincent
  • 6e Nationale Asduif Barcelona
  • 8e nationaal Bergerac

De moeder van de 2e nationaal Tarbes is van het soort van Jellema en is ‘Sister Jill’. ‘Jill’ won o.a. 2e Internationaal Perpignan.

Het seizoen
Op 1 april zijn de vliegduiven gekoppeld. Ze zijn daarna niet meer gescheiden. De eerste ronde hebben de duiven doodgebroed. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven elke week meegeweest. Dit tot aan twee weken voor de eerste marathonvlucht. Daarna zijn de duiven alleen nog zelf afgericht.
De duiven krijgen diverse mengelingen voorgeschoteld: Beyers Jellema Sport en Embregt Theunis NPO Mix gemixt met Van Robaeys nr. 187. Met het opvoeren wordt de Mix 3 van AIDI gebruikt. Verder krijgen ze mineralen en multimix uit de emmers van De Patagoon. In de week van inkorving krijgen de duiven volop pinda’s. Ze krijgen verder Energy poeder van Jaap Koehoorn over het voer. De duiven krijgen voor elke marathonvlucht een Magic pil van De Weerd opgestoken. De mest wordt iedere week gecontroleerd. Als het nodig is krijgen de duiven iets om ‘de koppen’ schoon te maken. Sebastiaan: ‘Ik geloof niet dat liefhebbers geen medicatie geven. Over ‘Het Geel’ wordt door velen te makkelijk gedacht. Daar zouden ze alerter op moeten zijn.’
Sebastiaan heeft een eigen mening. Hij zegt hier zelf over: ‘Ik heb best een grote mond, maar ik heb in 99% van de gevallen gelijk. Ik denk in het belang van de duiven. Bijvoorbeeld: hoe vroeger je de vitessevluchten lost, hoe gladder verlopen de vluchten. Ander voorbeeld: Je staat met sector 1 en 2 in Tarbes en je lost op twee verschillende tijdstippen … dan ben je niet goed bij je hoofd? De tweede groep hoort de eerste vertrekken en die willen ook!’

Tot Slot
In het gezin Toom staat duivensport hoog op de prioriteitenlijst. Sebastiaan’s vrouw Heleen doet ook veel aan de duiven. Naast haar (gezamenlijke) zorg voor zoon Guus (3 jaar) en dochter Sofie (2 jaar).  Heleen zorgt voor de laatkomers en voert regelmatig de duiven. De hokken maakt Sebastiaan zelf schoon. Tot slot is het leuk om de erelijst van de familie Toom nog eens even op een rijtje te zetten:

  • 1e en 2e nationaal Tarbes S2
  • 1e nationaal Agen 2013
  • 1e nationaal Cahors 2014 (Ochtendlossing)
  • 1e Nationale Asduif Agen ZLU
  • Beste Jaarling van Nederland 2019
  • 3e Fondkampioen ZLU 2017

Sebastiaan en Heleen, nogmaals gefeliciteerd met jullie mooie dubbele overwinning op Tarbes. Geniet nog lang na met deze toppers!