Met duiven vliegen vanaf een Waddeneiland is niet makkelijk. De omstandigheden moeten goed zijn, anders maken de duiven de oversteek over de Waddenzee niet om thuis te komen. Daarom is het geweldig knap als liefhebbers kopduiven pakken op een Waddeneiland. Erik Houter is een liefhebber die dat de laatste jaren regelmatig vroege duiven op de uitslag heeft staan en ook nog op de marathonvluchten. In dit decennia was hij regelmatig terug in de Top 10 van zijn Afdeling Friesland en/of sector 4. Hij won zelfs een sectorvlucht van Ruffec in 2022. Dit jaar, 2024, had hij meerdere vroege duiven op ZLU-vluchten. Omdat ik veel respect heb voor liefhebbers en hun duiven die onder uitzonderlijke en bijzondere omstandigheden tot hun prestaties komen, vind ik het leuk om Erik weer eens te vragen over zijn prestaties van afgelopen seizoen.

De eerste duiven van Perigueux
Op Perigueux had Erik in 2024 een prachtige uitslag. Hij won tegen 3.313 duiven de 31e, 32e, 33e en 34e prijs. Vier duiven die op deze marathonvlucht met een ochtendlossing een prijs 1:100 pakte.
‘De 016’ van 2021 won de 31e nationaal Perigueux tegen 3.313 duiven. Deze doffer was als derde op het hok, maar staat als eerste op de uitslag, omdat hij als 1e getekende stond. Op deze vlucht werd de ouderwetse NT-regeling toegepast, omdat de eerste duif na aanvang van de neutralisatietijd niet sneller was dan de eerste duif op de lossingsdag. Dat is de reden dat de vier duiven van Erik op Perigueux allemaal dezelfde snelheid hebben. Zij vielen alle vier in de neutralisatietijd. Als jaarling won ‘De Nachtvlieger 016’ prijs op Ruffec en Bergerac. Als tweejarige won deze kraswitpen prijs op Limoges, Ruffec en Bergerac en nu een schitterende kopprijs op Perigueux. De vader komt van Mark van den Berg uit zijn 1e NPO Orange, die ook de 27e nationaal St. Vincent won. De moeder komt uit een dochter ‘De Superkweker Stet’, een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman, met ‘Inteelt Bolletje’. ‘Superkweker Stet’ en ‘Inteelt Bolletje’ waren voor de Comb. Verweij-de Haan geweldige kwekers. De vader van de moeder komt uit een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit en is vader van verschillende goede vliegduiven.
‘De 557’ van 2023 is de eerste jaarling die Erik pakte op Perigueux. Hij won de 32e nationaal Perigueux tegen 3.313 duiven. Hij werd geklokt in de late avond om 22.38 uur en won in Afdeling Friesland ’96 de 13e prijs. Zijn vader komt van Rekker-Westra. Hij is gekweekt uit ‘Zoon Roos’, die vader is van o.a. de 7e NPO Limoges (11e nationaal), 15e NPO Dax en 18e NPO Bressols, en ‘Dochter Dokus’ van Jan Ernest. Deze dochter is de moeder van o.a. de 1e Nationaal Cahors 2017. Verder is zij (groot)moeder van de 2e NPO Bergerac, 3e nationaal Albi, 6e NPO Bergerac, 6e NPO St. Vincent en 7e nationaal Bergerac. De moeder van ‘de 557’ komt van Jan Hommes en znn. Zij is een dochter van ‘The Professor’ (4e nationaal Bordeaux en 7e nationaal Bergerac en grootvader 1e Nationaal Ruffec S4) met ‘Raquel’ (167e nationaal Perpignan en grootmoeder 1e en 2e nationaal Ruffec S4 in 2023).
‘De 573’ van 2023 werd op Perigueux geklokt om 23.05 uur. Hij won de 33e nationaal Perigueux tegen 3.313 duiven en de 14e prijs in de Afdeling Friesland ’96. Zijn vader is gekweekt bij Jan Hommes en znn en is een zoon van ‘Golden Boy’ (8e nationaal Agen 2014 en vader en grootvader van veel Nationale Top 10 vliegers) met een dochter van de 18e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen van de Gebr. Holleman. De moeder komt van Bennie Homma. Zij is gekweekt uit ‘de 603’ (zij won o.a. de 5e nationaal St. Vincent en de 9e nationaal Perigueux) met een dochter van de 3e nationaal Bergerac met de 9e nationaal Montauban.

Het afgelopen en toekomstige seizoen (1)
In deze paragraaf een vraag/antwoordgesprek met Erik. Hierin kijken we terug op het afgelopen seizoen en blikken we vooruit naar de toekomst.
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Erik: ‘Ik heb goed gepresteerd op de ochtendlossingen. Op de NPO vlucht Perigueux met een ochtendlossing had ik 4 duiven bij de eerste 16 van de Afdeling Friesland ’96 tegen 1.883 duiven. Daarnaast heb ik voor het eerst tweemaal meegedaan aan twee 2 ZLU vluchten. Deze duiven heb ik Ingekorfd in de vereniging Zaanstreek Noord, waar ik 3 duiven bij de eerste 10 noteerde. Nationaal pakte ik de 26e, 28e, 87e en 105e Nationaal met 12 duiven op twee vluchten mee. In totaal vlogen 7 duiven in de prijzen Nationaal. Op de tweede vlucht Narbonne pakte ik dus een mooie tijdduif met de 87e nationaal.
Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Erik: ‘Dat kan van alles zijn, maar het is dan een kwestie van … doorgaan, als er niets ernstigs achter zit.’
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Erik: ‘In het begin waren er veel snelle vluchten met ZW wind. Dat maakt het voor mij lastig. Ik zit aan de westkant van Sector 4. Daarna werden de condities, ook doordat de afstand groter werd meer competitief voor mijn duiven. Met twee mooie ZLU vluchten, waar ik me toch meer op ga richten. Vanaf nu noemen we dat dus ochtendlossingen, omdat de ZLU ter ziele is.’
Wat doe je anders dan een ander? Erik: ‘ Dat weet ik niet. Ik merk wel dat het veel energie kost om de duiven de juiste verzorging te geven in het seizoen, waar het ook hoogseizoen is in ons bedrijf. Kortom, ik probeer regelmaat te houden. Het lappen van de duiven is lastig vanwege de ligging.’
Wat zijn de mooiste zaken die je het afgelopen seizoen hebt bereikt? Erik: ‘Nationaal top 100 vliegen bij ZLU en wel 3 duiven op 2 vluchten. En een serie op Perigueux (met een ochtendlossing) met 4 bij de eerste 16 in de afdeling en bij de eerste 35 in de sector 4.

… wordt vervolgd …