De afgelopen weken heeft u de eerste twee delen kunnen lezen over twee duivenvrienden, die op Barcelona ieder op zijn eigen hok furore aan het maken zijn. Op een mooie dag in september reed ik in mijn Toyota naar Zeeland om samen over de duiven te praten. Wat is de drijfveer? Hoe zijn deze duivenstammen ontstaan? Hoe zien de mannen hun vriendschap? Het werd een gezellig bezoek in Nieuwerkerk en Sirjansland bij de Barcelona-mannen.
In het verleden won Walter al de 9e, de 10e, de 17e en 32e nationaal Barcelona. Afgelopen seizoen kwam daar onder meer de 21e nationaal bij. Jacky won vorig jaar met een duif gekweekt door Walter de 1e nationaal. Dit jaar won hij de 2e en 26e nationaal op deze Koningsvlucht. Volgend jaar nog zo’n prestatie en een nieuw Barcelona-fenomeen is ‘geboren’.

Jacky en Walter … duivenvrienden
Wat was de aanleiding van het begin van jullie vriendschap?Walter: ‘ Ik wil beginnen om te zeggen, dat ik het grappig dat Jacky het zo goed doet op de marathonvluchten. In het begin van onze vriendschap, hadden Jacky en zijn vader vooral programmaduiven.
In die tijd had ik een bon van Jan Ernest. Ik was wat laat met ophalen. Jan was dat met me eens, maar zei: Ik heb nog een doffer voor je. Dat bleek later een grote duivin te zijn. Deze duif vloog best goed. In deze grote duivin zat heel ver weg een duif van Jan Hausoul (De Elza). Jan Ernest had zelf geen grote duiven, dus zag ik in die duif het soort van Hausoul terug. Dus toen ben ik op zoek gegaan naar Hausoul-duiven. Ik ben daar duiven wezen halen. En ook een Hausoul-duif van Hans Matthijsen uit Nieuwerkerk (hij stopte met overnacht) via Jacky en Leen de Bruine. Deze doffer is op die Jan Ernest-duivin gezet en dat bleek later een goed koppel te zijn. Dit is eigenlijk het begin van de vriendschap. We hebben jarenlang  duiven geruild. Het mooiste resultaat is natuurlijk de 1e nat Barcelona van Jacky met een duif van mij (zie hoofdfoto hierboven). Uit dat koppel speelde ik de duiven op de middaglossing (Walter). Ze kunnen dus ook Barcelona aan!’
Jacky: ‘We hebben allebei veel plezier van onze duivenvriendschap. We sparren veel samen en natuurlijk gaan er duiven over en weer van onze beste duiven. Zo hopen we ook in de toekomst samen steeds sterker te worden.’

Barcelona-prestaties
Een mooi rijtje prestaties op het hok in Sirjansland:
9e nationaal Barcelona 2013
10e, 104e, 126e nationaal Barcelona 2014
154e nationaal Barcelona 2015
32e nationaal Barcelona 2017
17e, 66e, 137e nationaal Barcelona 2018
Op deze vluchten heeft Walter 3 tot 9 duiven gespeeld en als je dan zoveel kopprijzen pakt, laat dat de kracht van deze duiven op de Internationale Klassieker zien.
De beste prestatie op Barcelona met een Walter van der Meulen-duif is natuurlijk de 1e nationaal Barcelona op de editie van 2018 door Jacky en Leen de Bruine uit Nieuwekerk. De vader van deze winnaar heeft op drie verschillende zussen gestaan. Hier zijn uit alle drie de duivinnen goede nazaten gekomen. Deze duiven hebben ze zich tot dan toe op de middaglossingen laten zien. Barcelona 2018 is de start geweest om deze duiven steeds meer op Barcelona te spelen. Het verslag over de overwinning van de familie De Bruine is terug te lezen onder deze link.
In 2019 speelde Jacky en zijn vader Leen de 2e en 26e nationaal Barcelona en Walter de 21e nationaal. Het palmares van de Barcelona-vrienden is groeiende op de Internationale Topvlucht.

Andere mooie prestaties
In het seizoen staan op het Marathonduivenjournaal elk weekend een overzicht van de liefhebbers met goede uitslagen. Hierop werd Walter regelmatig genoemd:
In 2015 pakte Walter op Perpignan de 5e, 8e en 26e nationaal. Hij had 13 duiven mee en 10 prijzen. In 2017 had Walter op Barcelona 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend met de 32e nationaal.
In 2018 won hij de 4e nat. Bordeaux in sector 1 tegen 9.852 duiven. Deze duivin is een halfzus van de 1e nationaal Barcelona 2018 van Jacky en Leen de Bruine. In hetzelfde jaar pakte hij de 7e en 8e nationaal Perigueux tegen 4.921 duiven. Op Barcelona 2018 had Walter 9 duiven mee en 7 prijzen met de drie kopprijzen, die al eerder zijn genoemd.
In 2019 won Walter natuurlijk de 1e nationaal Bergerac van heel Nederland tegen 24.043 duiven.

… wordt vervolgd …