Op het podium staan bij de Marathon Noord is een droom voor veel liefhebbers die in het ‘werkgebied’ van de Marathon Noord met hun duiven spelen. Er zijn ook liefhebbers niet zich niet bekommeren om kampioenschappen. Ze zijn in de zomer met hun duiven bezig en proberen er het beste van te maken. Als ze tussen de kampioenen staan, zien ze dat wel na het seizoen. De hoofdrolspeler van deze reportage hoort bij deze groep. Na twee vluchten op de middaglossing stond Dick Fijn uit ’t Loo er goed voor bij de kampioenen van de Middaglossing van deze competitie. Hij werd daar door een aantal liefhebbers op geattendeerd. Dick wist wat hem te doen stond voor de laatste vlucht: Een mooie tijdduif pakken op de laatste vlucht: Bergerac. En wel met één van zijn twee bovensten van de inkorflijst. Dat lukte hem! Het resultaat was een 3e plaats tussen alle kanonnen van de Middaglossing van Noord Nederland. Een kampioenschap om trots op te zijn!

In het vorige deel (de week hiervoor) heeft u kennis kunnen maken met Dick en heeft hij vertelt hoe hij zijn seizoen in heeft gedeeld. In dit laatste deel van de reportage leest u over de duiven die hem 3e Kampioen hebben gemaakt en over zijn beleving van de sport.

De twee toppers
De beste duif van Dick is ‘de 204’ van 2015. Deze duivin won de 27e nationaal St. Vincent. In de Marathon Noord was dat goed voor de 14e prijs. Op de tweede Bergerac won deze duivin ook de 14e prijs in de Marathon Noord-competitie. In sector 3 won zij de 34e nationaal tegen 7.429 duiven. In de stand van Asduif over drie jaar in de Marathon Noord staat deze duif 3e over de jaren 2018-2020. Een belangrijke duif voor onze kampioen uit ’t Loo.
De vader van deze duif komt van Siem en Karst Kolk (uit de Bonte Belg) en moeder komt via Gerrit van Eikenhorst van het soort van Cees de Boer uit Stavoren.
Het kampioenschap werd ook gewonnen door de eerste duif van de eerste Bergerac. Dit was ‘de 325’ van 2014. Deze duivin won in Marathon Noord de 30e prijs en nationaal de 59e prijs. Haar vader is een kleinzoon van ‘de Samurai’ van Henk de Weerd (1e nationaal Barcelona van Walpot) met een duivin die komt uit het soort van Koop Kiekenbelt en Cees de Boer.
Met twee van deze toppers word je 3e Kampioen. De lat om op het podium van de Marathon Noord-competitie te komen ligt dus hoog! Dick is het gelukt!

 

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Dick: ‘Gedreven en het is verder een heerlijke ontspanning. Ik ben er in de zomer best druk mee. In de vluchtperiode ben ik best wel heel gedreven en kost het veel tijd … maar dan krijg je ook veel voor terug als het lukt.’
Is je gezin betrokken bij je hobby? Dick: ‘Ze vragen er wel na en de jongste komt weleens even kijken … als het niet lang duurt.’
Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Dick: ‘Zwager Gerard en zijn zoon Arjan … we kweken met enkele koppels samen en met Arjan maak ik af en toe wat kweekkoppelingen samen.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Dick: ‘ Ik geniet van het koppelen en het duiven klaarmaken voor de vluchten (lappen e.d.). Ik wil wel graag vroeg zitten en het liefste 1e, want dat blijft het mooiste.
Het mooiste van dit seizoen waren St. Vincent en de eerste Bergerac (Dax). De duiven kwamen zo mooi en goed. Ik heb daar volop van genoten en was trots op de prestaties.’

Tot Slot
Samen met Mike heb ik met plezier Dick bezocht voor de Marathon Noord. Deze bescheiden liefhebber geniet echt van de duivensport en dat straalt hij ook uit. Hij is in de sport ook actief als (mede-) organisator van de taartvluchten. Dit doet hij al 15 jaar samen met een groep vrijwilligers. Een goede liefhebber, die ook wat wil betekenen voor de duivensport en zijn mede-liefhebbers.
Dick bedankt voor de leuke ontvangst en hopelijk gaan we elkaar vaker tegenkomen!