De laatste jaren zien we de naam Smeets-Penris steeds vaker in de kop van de uitslagen van de ZLU-vluchten. Twee prachtige zilveren plakken wist de combinatie Robin Smeets en Piet Penris in de wacht te slepen. Dat springt tijdens een slopend ZLU seizoen als die van 2018 snel in het oog! Op Marseille winnen ze de 2e Nationaal en 2e Internationaal en op Barcelona winnen ze in de prestigieuze GOUDEN ASDUIF-rangschikking eveneens een zilveren medaille. Deze prijzen werden behaald door twee ongelooflijk goede duiven. Je kan wel zeggen de vaandeldragers van hun sterke fondhok, die in de achtertuin van Robins ouders, in het Limburgse Urmond, is terug te vinden. Vorige week las u over de start van deze liefhebbers en de kampioenschappen die ze de laatste twee jaar hebben behaald. In dit tweede en laatste deel leest u over de verzorging en komen enkele goede duiven aan bod.

Toppertjes
Tot en met 2018 speelden deze combinatie alle vluchten. Dat deden ze niet onverdienstelijk. Dus als een soort afscheid, is het leuk om daar ook nog een topper van te noemen. ‘De 46’ van 2010, hun eerste topper. Hij vloog in zijn loopbaan:
1e Marche tegen 1105 duiven
3e Pithiviers tegen 928 duiven
5e Charleville tegen 928 duiven
5e Epernay tegen 1017 duiven
70e Marche tegen 1.105 duiven
2e Charleville tegen 1.125 duiven
16e Rethel tegen 1.043 duiven
62e Reims tegen 1.048 duiven
3e Sezanne tegen 951 duiven
Hiermee werd hij 2e Vitesse kampioen Samenspel Maaskant.

Djaïr werd in 2016 als jaarling 2e duifkampioen eendaagse fond van het Samenspel (na een andere doffer van henzelf). De Djaïr is een duif met een dieselmotor. Hij wordt hoe langer het seizoen duurt en hoe verder de vluchten gaan gaarne het seizoen beter. Het is een duif die het liefst zwaar weer heeft. Zo vloog hij als jaarling al eens 8e NPO La Souteraine, toen het 30 graden was en kopwind. De duiven vlogen toen bijna 10 uur!!! In 2018 bewees hij weer zijn klasse. Na 5 prijzen op de programma vluchten kwam hij op de dagfond alsvolgt:
49e Bourges tegen 796 duiven
6e Montlucon tegen 395 duiven
2e Argenton tegen 215 duiven
13e Bourges tegen 160 duiven
Uiteindelijk resulteerde dit in 1e Eendaagse fond kampioen Samenspel Maaskant en 11e Duifkampioen afdeling Limburg.
De TRU RUZEL is halfzus van de 2e Internationaal Marseille in 2018. Eerder werd hij 3e Kamp Grote fond 2016. Hij won o.a. de 112 NPO Bergerac en de 13e Provinciaal Cahors. In 2017 won hij de 22e NPO Limoges, de 198e NPO Bergerac en 18e NPO Bergerac.
De Barcelona-topper is ‘De Avatar’. Hij werd Asduif …2e Nationaal en 6e Internationaal van Barcelona over drie jaar. Dit kreeg voor elkaar met de volgende prijs:
2016: 51e Nationaal Barcelona en 133e Internationaal Barcelona
2017: 115e Nationaal Barcelona en 367e Internationaal Barcelona
2018: 227e Nationaal Barcelona  en 627 Internationaal Barcelona
Hij ging 12 keer mee op de zware fond en won 11 keer prijs.

De Verzorging
De Verzorging ligt grotendeels in de handen van Piet. Het voeren, duiven loslaten, trainen, lappen en  poetsen en wat verder nog nodig is voor de duiven. Robin heeft de hele administratie onder zijn beheer en bepaalt met Piet samen welke duiven wanneer gespeeld worden.
Het duivenbestand bestaat uit 25 kweekkoppels, 60 vliegduiven en 60 jonge duiven. Het gaat allemaal wel iets minder worden … nu de programma duiven weg zijn. De Kweek begint voor de kweekkoppels eind december. Eind maart wordt alles gekoppeld. Na het broeden, wordt er overgeschakeld op het weduwschap spel. Hier zijn geen aparte weduwduivinnen nodig, want  de beste weduwnaars krijgen een kweekduivin als partner. Dat deze duivinnen niet los komen schijnt geen enkel probleem te zijn. Duivinnen worden niet gespeeld. De vliegduivinnen van de doffers gaan ook op weduwschap. Omgekeerd als bij de weduwnaars. Hier blijven de kweekdoffers, die nu als weduwman dienen thuis. Het medische plaatje is als bij veel liefhebbers. Voor het seizoen wordt een dierenarts bezocht om alles te laten onderzoeken. Geen klachten … dan gebeurt en niets. Tijdens het seizoen krijgen ze af en toe iets voor de luchtwegen  Het overbekende middel S.A.S. (Travipharma)  werkt zeer bevredigend. Als aanvulling op het voer krijgen ze pinda’s, P40, Kurkuma en een fruitdrap (gemaakt met een blender) over het voer. Dit fruitdrap blijft over als er met de blender fruitsap is geperst.  Bij thuiskomst wordt er licht voer gegeven en daags erna volle bak … zoveel ze lusten. Verder vind je hier altijd knoflook in het water. Verder wordt er regelmatig een rooktablet gebruikt in het hok en met regelmaat wordt alles met chloor gereinigd. Dus U begrijpt, Piet heeft hier een dagtaak aan.

Tot Slot
Dit was de eerste kennismaking met de comb. Smeets-Penris op Het Marathonduivenjournaal. Als de trend van de laatste twee jaar wordt doorgezet, zullen we de komende jaren wel vaker van deze mannen gaan horen. Zeker, omdat de programmaduiven weg zijn en zij hun energie volop op de marathonduiven kunnen richten. Ik wens hen veel succes en vooral plezier met de duiven de komende jaren, mede namens Jaco, de man achter Het Marathonduivenjournaal !!!

©Hans Schuttelaar