Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
Cahors werd bepaald geen makkelijke vlucht. Mede veroorzaakt door de warmte in Frankrijk. Dat de duiven daar goed tegen kunnen, is te zien aan het verloop van de vlucht. Toen een groot deel van de duiven in de loop van middag thuis was, begon het te lopen en waren de prijzen op Cahors de volgende ochtend snel verdiend.
In Noordelijk Nederland waren 1.526 duiven ingemand voor Cahors. De gemiddelde afstand van deze sector is ongeveer 1.075 km. De winnaar in sector 4 gaat de laatste jaren en vooral dit seizoen als een speer. Twee jaar terug had hij van deze sector de snelste van Bergerac. Kortom hij is goed bezig. Het is Daniël Kreileman uit Nieuwleusen. Hij klokte zijn winnende duif om 12.57 uur op een afstand van 1.028 km. De winnende snelheid in het Noorden van ons land komt hiermee op 983 mpm. Hij heeft hiermee (omgerekend) precies 5 minuten voorsprong op de nummer twee: A.A. van der Veer uit Donkerbroek. Nummer drie in deze sector is Coen Brugman uit Luttelgeest. De winnaar vertelt hieronder zijn verhaal …

De winnende liefhebber
Daniël: ‘Jaco vroeg mij om een verslag te maken van Cahors (en een klein beetje Ruffec), waarbij we op beide vluchten een 1ste in de afdeling vlogen en op Cahors zelfs de 1ste in de sector en 4de van de gehele lossing S2,S3 en S4. Ik voel me vereerd!
Ik zal me even voorstellen, ik ben Daniёl Kreileman, 44 jaar en werk al bijna 25 jaar als zelfstandige. Ik run een bedrijf en onze core-business is het onderhoud aan productiemachines, veelal in of gerelateerd aan de voedingsindustrie. Vele fondspelers in Noord-Nederland kennen mij dan ook van ons ZLU-inkorfcentrum Nieuwleusen, welke ik samen met Willem Mulderij heb opgericht enkele jaren geleden.
Ik woon samen met Marianne en mij dochter Alissa, 11 ondertussen alweer. Samen met Marianne beoefen ik dan ook de duivensport. Zij komt uit een duiven-familie en verzorgt hier de jongen en traint in de ochtend de vliegploeg. Dit zorgt ervoor dat gedurende het seizoen de duiven hun volledige training kunnen krijgen, van 2x per dag een uur. Daarnaast kan ik mij volledig focussen op de vliegploeg.

De winnende duif
De winnende duif van Cahors is een duivin van 2019, die als 2-jarige ook al een 3de nationaal S4 vloog op een zware Dax. Het is een iets grotere, goedgebouwde, eigenwijze duivin, met een eigenaardig karakter. Dwz wij zijn geen vrienden…. Persoonlijk hou ik wel van duiven die bijzonderheden in hun karakter hebben. Voor mij op het hok een witte raaf. Zij was ingekorfd op het nest, net als al mijn 30 koppels, maar deze had toevallig een jong van 6 dagen, waar ik ze veelal op 10-14 dagen broeden speel.

Het seizoen
Zoals gezegd speel ik met ongeveer 30 koppels, deze zitten allemaal in 1 afdeling van 4 meter bij 3 meter diep. Deze afdeling is voorzien van mechanische ventilatie volgens het principe van Steven van Breemen en geoptimaliseerd door Harm Kuipers en Willem Mulderij en ondergetekende. Met zijn drieën delen we dan ook veel info, gedachten en duiven. Willem is kort geleden verhuisd naar Wierden en Harm is ook nog niet zolang bezig in Borne. Van deze mannen gaan we zeker nog veel horen!
Al mijn duiven komen bij Willem vandaan, ook de ouders van de winnares.  Haar vader was hier een goede vliegduif  en haar moeder is een nestmaat van mijn 3de nationaal S4 St.Vincent.
Willem heeft een (kweek)hok met enorme sterke duiven. Het is me dan eigenlijk ook een raadsel hoe Ruffec (lees:dagfond) zo goed ging hier, met een 2de in de sector. Normaliter geldt, hoe zwaarder,hoe beter. Ook gezien de aanloop naar deze vluchten. Duiven hadden het lastig op de korte vluchten, veel gewonden, verbroken neststanden etc. Limoges en St.Vincent in iets mindere mate waren dan ook niet goed genoeg.

Verzorging
Voor wat de medische verzorging en algehele verzorging: Ik ga voor de vluchten naar Nanne Wolff en probeer dat na de derde vlucht opnieuw te doen. Duiven worden behandeld tegen Geel en Ornithose en krijgen in het najaar een paratyfus kuur of zoals dit jaar, alleen de enting.
De duiven gaan vanaf vlucht 1 met alle vluchten mee en in het hok vinden ze het voer van Matador. Ik voer Matador Fond, Turbo en HE. Hiermee probeer ik ze op te voeren naar de vlucht toe. Verder staat in het hok ViSpuMin, Vitamineral en veel en vers grit.  Eigenlijk wordt het schema steeds simpeler.
Goede duif, hard trainen en spelen, rust en goed eten. Met name dit systeem zal voor marathonduiven beter werken, dan voor de programma-duiven.

De Beleving
De laatste vraag is dan voor mij denk ik een van de sleutels van dit succes geweest. Ik heb me volledig gericht op de marathon en voor en na deze vluchten, verzorg ik, korf ik met veel plezier mijn duiven in. Deze komen op de programmavluchten, ver achter de rest van de vereniging aan, maar de duiven thuis zien komen, met de wetenschap dat mijn vluchten nog komen, geeft al veel voldoening. Na mijn vluchten komen de jongen, deze speel ik op de natour en probeer uiteindelijk over te schakelen naar de laatste jonge duiven vlucht(en). Niet altijd alles loopt echter zoals je hoopt dat het loopt, dus daarin moet je schakelen.
Factor tijd is een ding hier en ik ben te fanatiek om het half te doen, dus de specialisatie op de marathon icm het nestspel is voor mij ideaal!. Dat het dan ook lukt is helemaal geweldig!
Duivensport is hier dan ook teamwerk, naast Willem, Harm en Marianne, zijn hier vaak liefhebbers die komen kijken. Mijn schoonvader, ook duivenmelker en aanstichter van ‘het virus’. Ook Harm Kleinganseij is er altijd bij. En een vroege duif aanzien komen, wat overigens niet altijd lukt, is natuurlijk een kippenvel moment en het mooiste van de sport…

Tot Slot
Tot slot, het is niet aan mij om adviezen te geven, maar als ik het dan toch mag doen zou ik zeggen: Geniet van je duiven, van de sport, respecteer elkaars mening en neem niet teveel hooi op je vork. Zeker als je een gezin, werk etc hebt is specialisatie dan ook een geweldige uitkomst. Beter een ding goed, dan twee dingen half!
Bedankt voor je mooie woorden en het goede verhaal, Daniël, En samen nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Op naar de laatste vlucht!