Afgelopen vrijdag was het tijd voor Ruffec met een ochtendlossing in sector 3 en 4. De duiven werden om 7.15 uur gelost. De wind was overwegend achter. Een vlucht met een vlot verloop en een hoge snelheid (voor marathonbegrippen) lag binnen de verwachting. Dit kwam uit! De eerste duiven haalden ruim 85 km per uur. Na ruim 2,5 uur waren de prijzen verdiend.
Toen Ruffec met een ochtendlossing op het programma van de marathonvluchten kwam, ontstond er veel discussie in metname het zuidelijk deel van sector 3. Het was tekort en mocht geen marathonvlucht genoemd worden. Dit werd zelfs uitgesproken door liefhebbers die Limoges (korter dan Ruffec) met een middaglossing prima vinden. Als ik al dat gemekker lees, springen op een slechte dag tranen in mijn ogen en op goede dagen schiet in de (slappe) lach. Ik denk altijd: Mekker niet, maar zie kansen. Je bent immers niet verplicht om mee te doen!
Ooit heb ik bij een toenmailige nieuwe NPO-voorzitter in een, op zijn initiatief, afgesproken onderhoud tussen hem en mij een idee willen opperen om meer vluchten te organiseren als Ruffec nu. Onder de kop: ‘Marathon ontmoet Dagfond’ of zoiets. Op een zware vlucht zijn de marathonduiven in het voordeel en met een makkelijke editie waarschijnlijk de dagfondduiven. Je krijgt dan leuke vluchten met een grote deelname … vluchten met cachet! Het gesprek met die nieuwe voorzitter liep niet naar wens, dus het is er niet van gekomen, maar wie weet, kan het nog in de toekomst. Twee of drie vluchten van dit kaliber zouden mooi zijn.
Deze editie werd in sector 3 gewonnen door Falco Ebben en zijn oom Will uit Boven Leeuwen. Een dagfondduif ligt binnen de verwachting, maar is dat zo? We gaan het verder lezen in dit verslag.
De winnende liefhebbers
Will en Falco Ebben spelen sinds enige jaren vanaf twee verschillende erven. Vanaf het erf van Will wordt er al jaren super gevlogen op metname de dagfond. Sinds enige jaren wordt er vanaf het erf van Falco eveneens gespeeld. Falco, 46 jaar, is een bekend (duiven)fotograaf en filmer in de duivensport. Will is 72 jaar en gepensioneerd. Op het erf van Falco is de winnaar van Ruffec gevallen. Deze duif was de snelste duif van sector 3 en 4 en ook nog eens de duif met de hoogste snelheid die op vrijdagmiddag en -avond werd geklokt van alle sectoren.
Falco kwam via algemene interesse in dieren in 1990 in de duivensport terecht. Zijn eerste duiven waren krijgtertjes. De prestaties gingen echt de lucht in na de introducie van de Schaerlaeckensduiven in 1998. In zijn tuin staat een hok van 6,5 meter met drie afdelingen. Hij biedt ruimte aan maximaal 16 koppels vliegers en maximaal 30 jonge duiven om te spelen.
De huidige stamopbouw bestaat hoofdzakelijk uit duiven van Schaerlaeckens. Aangevuld met duiven van Mariën, een hele goede duivin van Peter Janssen uit Kleve. Met een doffer van Verkerk hebben ze ook succes.
De winnende duif
De winnende duif komt rechtstreeks van de tandem Fernand & Koen Mariën uit Tielen (België). Het is een duivin en gespeeld als weduwvrouw (totaal). Ze is een kleindochter van de Nationale Asduif dagfond van Dierickx-Visschers. Verder is hij een broer van de 33e nationaal Bourges tegen meer dan 25.000 duiven. Het is zelf bepaald geen eendagsvlieg. Falco: ‘Ze was als jong Duifkampioen van de kring, als jaarling 3e duifkampioen Dagfond in de regio en vliegt 7 maal een prijs 1:100 in totaal. De zaterdag voor Ruffec won hij nog een goede prijs op de dagfondvlucht vanuit Nevers (580 km).
Het seizoen
Het seizoen wordt, zoals gezegd, gestart met 16 koppels op weduwschap. Verder zitten er 6 kweekkoppels. De duiven zijn eind januari gekoppeld. Alle duiven hebben jongen grootgebracht. Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Hoeveel vluchten hebben ze gehad? De winnaars van Ruffec: ‘In het begin hebben we ook op een paar midweekse vluchten gespeeld. Verder gewoon elke week in de mand en niet zelf wegbrengen.’
De duiven krijgen voer van Vanroabaeys en wel de 3910 “EBBEN SPECIAAL” … hun eigen mengeling. In het seizoen wordt met deze mengeling een beetje gespeeld. Falco: ‘Mijn eigen mengeling aangevuld met paddy om het lichter te maken en energy om het zwaarder te maken. Daarnaast krijgen de duiven conditiepoeder, mineralen en een goed gritmengsel. Ik bevochtig het voer met Zell Oxygen en Daflor HE als ik er conditiepoeder of mineralen overheen doe. De duiven hebben nog geen medicijnen gehad … tot nu toe helemaal niets, nog geen geelkuur. De duiven worden ongeveer iedere vijf weken gecontroleerd door een dierenarts. Verder denk ik eenvoudig … Ik geloof niet zo in bijproducten, doe het noodzakelijke en medicijnen geloof ik ook niet in.
De Beleving en het slotstuk
Falco heeft samen met zijn oom Will sinds 2001 samen duiven. Hij heeft een dochter van 14 jaar (Renée) die de duiven ook heel leuk vindt. Aan de duivensport heeft hij leuke vriendschappen overgehouden. Falco: ‘Een paar mensen vliegen ook uitsluitend met onze duiven. Zoals superkampioen Frans Strikker uit Hengelo en Arno van Benten uit Renkum.’
Wat is er voor jou zo mooi aan de duivensport? Falco: ‘De combinatie van spanning en omgang met dieren.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Falco: ‘Ik wilde heel graag aan deze vlucht meedoen. Dit was mijn eerste kans in 30 jaar om aan een vlucht van tussen de 650 en 800 kilometer deel te nemen … die hebben wij normaal niet. Ik had er deze winter dan ook al mijn zinnen op gezet. Het enige nadeel was dat ik mijn duiven dan drie weken op rij boven de 550 kilometer moest spelen (deze vlucht zit tussen twee dagfondvluchten in). Ik heb daar toch voor gekozen, en gelukkig zaten de omstandigheden mee. Gelukkig was de vlucht van vorige week niet te zwaar. De winnende duif won vorige week de 17e Nevers (580 km) tegen 1.842 duiven en was toen mijn 3e duif. Ik heb haar op dinsdag weer ingemand voor Ruffec. Het resultaat was ook goed met 7 van de 8 in de prijzen, 5 x 1:10. Alleen mijn 1e getekende miste, die kwam zaterdagochtend gewond thuis (gepakt door een roofvogel). Zouden er in de toekomst meerdere van dit soort vluchten per jaar op het programma komen te staan, ging ik me hier speciaal op toe leggen.’
Falco, bedankt voor de medewerking aan dit verslag. Nogmaals gefeliciteerd !!! Het is een mooie overwinning. Ik hoop met jou dat er in de toekomst meer van dit soort vluchten komen in een seizoen. Dat het een mengeling mag worden van vluchten boven de 1.200 mpm en eronder. Wie spreken elkaar !!!
Recente reacties