In het tweede internationale duivenweekend is het traditioneel tijd voor Agen. Het leuke van deze vlucht is, dat er een apart jaarlingen concours is bij de ZLU. Vooral voor de liefhebbers uit het Zuidelijke deel van het land is deze vlucht in trek betreft de jaarlingen. Dit jaar waren er enkele tientallen jaarlingen meer in concours dan oude duiven. Om half zeven op vrijdagochtend zijn de duiven gelost en de vlucht was niet moeilijk. Natuurlijk ging het bij de jaarlingen iets moeizamer om de prijzen eruit te krijgen. Dat is logisch, omdat deze duiven nog in kracht moeten groeien. De snelste duiven zijn wel jaarlingen. De snelste twee duiven van het hele concours waren jaarlingen. De snelste van ruim 12.000 duiven is die van de Comb. Verhagen-Buyl. Liefhebbers die de duiven goed op de rit hebben, want op Bordeaux/Pau maakten ze ook al een goede uitslag. Hoe kwam de overwinning op Agen ZLU bij de jaarlingen tot stand? Lees gerust verder …

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 30 weduwnaars (hier tussen zitten 14 dagfonddoffers) en 10 nestkoppels. 20 kweekkoppels dragen zorg voor de aanvulling. Voor zichzelf worden er 80 jongen gekweekt. De duiven worden gekoppeld op Tweede Kerstdag. De beste vliegers brengen hun eigen jongen groot en de rest krijgt eieren van de kwekers.
De duiven gaan vanaf het begin van het seizoen mee. De nestkoppels zijn 7 koppels jaarlingen en 3 koppels oudere duiven voor Barcelona. De weduwnaars voor de ZLU-vluchten is een gemêleerd gezelschap. Ook hier zitten jaarlingen tussen, zoals de winnende vale doffer. De jaarlingen zijn t/m de tweede dagfondvlucht (Chateuroux) ingespeeld en toen ingemand op Agen ZLU. De nestduiven zaten op 10 dagen broeden. De oude duiven vliegen in t/m de tweede midfondvlucht en krijgen dan wat ZLU-vluchten. Tussen de vluchten door worden de duiven regelmatig op 30 km gelapt. Ze houden ze de gang erin.
Tijdens het vliegseizoen krijgen de duiven als basis de NPO en Championmix van Embregts-Theunis (4:1). De duiven worden gevoerd in de potjes in hun broedbak. Een vol schepje, die bij het Prestatvit-voer van Embregts-Theunis zit. De duiven die naar de ZLU-vuchten gaan krijgen All-In-One van Beyers één tot anderhalve week voor ze worden ingemand. Nadat de duiven weer thuis zijn krijgen ze de volgende ochtend de producten Origanium Red met Octavit over het voer en twee dagen voor het inmanden krijgen ze over het voer Origanium Red met Prestavit. Die zijn producten van Embregts-Theunis.
De medische begeleiding ziet er als volgt uit . Voor het kweekseizoen begint, wordt dierenarts Diender in Vlissingen bezocht om mest en duif te controleren. In het seizoen gaat Dennis elke drie weken met mest en duiven op controle. Alleen op zijn advies wordt er iets gegeven. Alleen na de vlucht zit er anderhalve dag BS van De Weerd in het water.

De Beleving
Hoe beleven jullie de duivensport? Sandra: ‘We doen er alles voor. In het duivenseizoen is er geen tijd voor vakantie. De kinderen houden zelfs rekening met de planning van een bruiloft.’ Dennis: ‘Sandra’s dochter gaat na het ZLU-seizoen trouwen’.
Is jullie gezin betrokken bij uw hobby? Dennis: ‘De kinderen zijn het huis uit. Ze zijn wel belangstellend, maar snappen de hobby niet. Een kleinkind noemt Sandra oma duif.’
Hebben jullie andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Dennis: ‘Aart Jan Maljaars uit Zoutelande is een goede duivenvriend. We ruilen, doen samenkweek en we hebben regelmatig contact om ervaringen uit te wisselen.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Sandra:’ Ik vind het mooi om in het weekend het resultaat van de verzorging van doordeweeks terug te zien’. Dennis: ‘Ik geniet van het kweken. Maar eigenlijk is alles van hobby leuk.’

Hoe werd Sandra enthousiast?
Sandra over haar intrede in de duivensport: ‘Ik moest zo lachen, dat Dennis tegen jou (Jaco) had gezegd dat ik het wel leuk vond … die duiven. Eigenlijk is het een noodzakelijk kwaad. Toen ik Dennis leerde kennen, snapte ik helemaal niets van dat duivenspelletje. Totdat ik mijn winkel op moest doeken en thuis kwam te zitten. Ik zat heel de dag alleen. Toen speelde Dennis nog onder de Gebroeders Verhagen. Zij gingen na het avondeten de hokken in. Toen zat ik in de avond nog alleen. Ik vroeg Dennis: Wat doe je dan? Hij zei: Ach, beetje krauwen, eten en drinken geven. Ik dacht: Geregeld … ik de volgende dag het hok in en de boel schoon gemaakt. Komen de mannen ‘s avonds thuis. Ik trots. Nou … nu hoef je alleen maar eten en drinken te geven. Mis … weer heel de avond alleen. Ik zei: Hoeveel eten geef jij die beesten en wat geef je ze te drinken? Dennis zei: Ach … een beetje zus en zo en water. Ik de volgende dag aan de slag. Schoon maken, eten en drinken. Ik ’s avonds tegen hem: Zo en nu zit je vanavond op de bank, alles is al gedaan. Zo ben ik er in gerold. Het vreemde is dat ik op dit moment nog fanatieker ben dan Dennis. Hahahaha.
Ik werk niet, want ik ben in 2017 volledig afgekeurd door een hersentumor. Dus de duiven zijn een enorme rust en structuur aan mijn dag. Een echte win-win-situatie voor ons allemaal.
Tijdens een huldiging stond ik op het podium bij André van der Wiel. Ik was 3e dagfond kampioen geworden van Nederland met de ‘Ladies ringen’. Kreeg ik plotseling een microfoon onder mijn neus geduwd, met de vraag wat ik aan de duiven doe. Ik zei: Alles, behalve op zondag. Op zondag?, zei Andre, een principe kwestie. Nee, maar op zondag doe ik dan een beetje achterstallig onderhoud, in het huishouden. Wasje draaien, enz. Dat schiet er doordeweeks bij in. Ik zit van maandag tot zaterdag in het duivenhok. Ik kom er ook wel eens uit, hoor. Hahahaha. Dus vandaar dat mijn duivenhok schoner is dan mijn huis in het duivenseizoen.
Zoals ik al zei, ik ben er in 2014 bij gekomen. Ik zei tegen Dennis, dan wil ik twee duifjes voor mijn verjaardag. Dennis naar zijn werk en ik dat jonge duivenkot in met pen en papier. Kijken, kijken en nog eens kijken. Ik kon geen keus maken. Van alles wat ik wilde hebben, had ik de ringnummers op geschreven. ’s Avonds, toen Dennis thuiskwam, gaf ik hem mijn lijstje. Hij keek naar mijn lijstje en zei: Jij hebt in mijn computer gekeken. Nee, dat heb ik niet, zei ik. Had ik uit zijn beste koppels, de jongen gekozen.’ Een geboren duivenkenner! (red.)

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Sandra en Dennis: ‘We waren aan het eten. Toen zagen we hem aankomen. De winnende vale duif kwam er werkelijk aan als een kogel. Hij zat lekker hoog en viel kaasrecht naar beneden vanuit die hoogte.’
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Sandra: ‘Mijn verzorging is gebaseerd op de drie R’s: Rust, regelmaat en reinheid. Ik ben van de klok. Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Ik krab ook de hokken weleens van andere liefhebbers. Die zijn dan verbaasd hoe schoon het is. In het seizoen is het hok soms schoner dan mijn eigen huis. Hahahaha!’
Sandra en Dennis heel hartelijk voor jullie medewerking en nogmaals gefeliciteerd met jullie overwinning. Een mooi pluspunt in jullie leven!