In het tweede internationale duivenweekend is het traditioneel tijd voor Agen. Het leuke van deze vlucht is, dat er een apart jaarlingen concours is bij de ZLU. Vooral voor de liefhebbers uit het Zuidelijke deel van het land is deze vlucht in trek betreft de jaarlingen. Dit jaar waren er enkele tientallen jaarlingen meer in concours dan oude duiven. Om half zeven op vrijdagochtend zijn de duiven gelost en de vlucht was niet moeilijk. Natuurlijk ging het bij de jaarlingen iets moeizamer om de prijzen eruit te krijgen. Dat is logisch, omdat deze duiven nog in kracht moeten groeien. De snelste duiven zijn wel jaarlingen. De snelste twee duiven van het hele concours waren jaarlingen. De snelste van ruim 12.000 duiven is die van de Comb. Verhagen-Buyl. Liefhebbers die de duiven goed op de rit hebben, want op Bordeaux/Pau maakten ze ook al een goede uitslag. Hoe kwam de overwinning op Agen ZLU bij de jaarlingen tot stand? Lees gerust verder …

foto’s van Falco Ebben

De winnende liefhebbers
De winnende liefhebbers is een man-vrouw combinatie. Het zijn Sandra Buyl en Dennis Verhagen (44 jaar). Dennis is van beroep stukadoor. Hij kwam voor het eerst in aanraking met duiven door zijn buurman Van Alfen. Dennis was toen pas 5 jaar. Niet heel veel later is hij in 1989 zelf met duiven begonnen. Van het 2000 tot 2016 vloog hij samen met zijn broer in combinatie. Sandra, die van huis uit niet in aanraking met duiven is geweest, vond de hobby van Dennis best leuk en zeker de omgang met de duiven. Sinds 2016 gingen ze in combinatie vliegen en vooral het accent gingen leggen op de ZLU vluchten. Dennis die ‘s morgens al vroeg op pad moet en pas in de late namiddag weer thuis is, is blij dat Sandra bijna de gehele verzorging van de duiven op zich heeft genomen. Dennis doet ‘s avonds zijn deel. ‘s Morgens om 7 uur gaan de duiven in groepen los en soms is het al 2 uur in de middag als alles verzorgd is. Tegen de avond begint het ritueel opnieuw. Dan zijn ze rond 8 uur klaar.
De stam is vooral opgebouwd met duiven van uit Zeeland. Ze spelen naast de ZLU-vluchten ook de dagfond. De wat snellere duiven komen o.a. van Koen Minderhout, inmiddels weer plaatsgenoot. Duiven uit de lijn van de “Geeloger” werd een basislijn. Via de competitie “Ladies League” kwamen ze in contact met de broers Frederik en Jan-Willem Dekkers uit Terneuzen. Van deze toppers kwamen ook duiven naar heb toe. Er kwamen eveneens duiven van de Gebr. Scheele uit Terneuzen naar Westkapelle. Hieruit werden 5 koppels samengesteld welke voor het nageslacht zorgen voor de programmavluchten. Om de 15 koppels voor de marathon samen te stellen, kwamen er duiven van Aart-Jan Maljaars uit Zoutelande, Cas en Klaas van de Graaff uit Arnemuiden en Bart van Olmen, die de moeder van de 1e nationaal Agen leverde.
De duiven hebben de beschikking over 13 meter hok. Hier zitten 6 afdelingen in. 3 afdelingen voor in de totaal 30 weduwnaars, 1 afdeling voor 10 nestkoppels en 2 afdelingen voor de jonge duiven. In een apart hok zitten 20 kweekkoppels.

De winnende duif
Om 17 minuten over 5 uur in de middag werd de winnende duif geklokt. Het is een vale doffer die op weduwschap wordt gespeeld. Hij wordt ‘De Kogel’ genoemd. Deze naam kreeg hij door de manier waarop hij die vrijdagmiddag aan kwam jagen.
De vader van deze winnaar komt van Aart Jan Maljaars uit Zoutelande. De opa van vaderskant won verschillende prijzen op o.a. St. Vincent, Perpignan, Marseille en Barcelona. De oma van vaderskant won ook zeker 7 prijzen op de ZLU-vluchten. De moeder van ‘De Kogel’ is gekocht op een veiling voor een goed doel. Zij komt van de Belgische liefhebber Bart van Olmen. De opa van moederskant won verschillende vluchten mooie prijzen, zoals de 3e Limoges tegen 590 duiven en de 36e Cahors tegen 5.640 duiven.
Als voorbereiding kreeg ‘De Kogel’ o.a. Chateauroux. Hij kwam op de ‘trainingsvluchten’ dus danig goed dat hij als tweede getekende werd ingemand. In voorjaar heeft hij een jong grootgebracht van de kwekers.

… wordt vervolgd …