St. Vincent is en blijft de klassieker van de middaglossingen. Om deze vlucht te winnen is voor iedere marathonduivenliefhebber een droom. Deze droom werd werkelijkheid voor vader en zoon De Ridder uit Arnemuiden. Zij klokten hun duif in de zeer vroege ochtend, net even voor plaatsgenoot Klaas van der Graaff. Deze duiven doken de nacht in om zo snel mogelijk thuis te kunnen komen. De motivatie en doorzettingsvermogen van dit soort duiven is geweldig en dat geeft een extra kick. Deze Arnemuidense duiven waren ook de twee snelste duiven van het hele nationale concours van ruim 13.000 duiven.

Sector 1
De winnende duif van St. Vincent van sector 1 en van heel Nederland was de eerste van de twee doorzetters uit Arnemuiden. De eigenaars van deze topper zijn vader en zoon De Ridder. Zij klokten hun duif om kwart voor zeven in de ochtend op een afstand van 946 km. De snelheid werd hierdoor bepaald op 1.316 mpm. Op 202 meter verder in Arnemuiden werd vier minuten later de tweede duif geconstateerd. Deze topper is van Klaas van de Graaff. Zijn duif was ruim 7 mpm langzamer. De derde duif werd aan de andere kant van sector 1 gedraaid door Kurvers-de Weerd uit het Limburgse Hulsberg. Hun duif had een snelheid van 1.148 mpm, wat alweer beduidend lager was. Vader Gielen uit Baarlo was de tweede Limburger en 4e in sector 1. Nummer 5 waren de eerste Brabanders Van Schijndel en znn uit Geffen. Mooie uitslagen waren te noteren voor de winnaar, C. de Ridder en zn uit Arnemuiden, met een 100% score. Ze hadden drie duiven mee op St. Vincent. Geert Kouters en zn uit Noordhoek had 27 duiven mee en won 15 prijzen. Zij hadden er maar liefst 5 bij de eerste 50 in sector 1. Frans Belleter uit het Brabantse Nispen had 6 duiven mee en 100% prijs. Van Venrooij uit Deurne (de eerste twee op de plaatsen 54 en 55), Schutjens uit Geffen (beginnend met de prijzen 22 en 28) en Peters uit Elsloo (beginnend op plek 35 in sector 1) deden het net wat minder dan Kouters met 5 van de 6 in de prijzen. Dit is natuurlijk nog steeds grandioos. Jo Corstjens uit Thorn had er 6 in de prijzen van de 8. Hij begon op de plaatsen 32 en 40 in de sector. Van Dooren uit Oirschot had ook 75% prijs met 4 duiven mee. Tot slot pakte Wetemans uit Kelpen-Oler 7 prijzen van de 11 St. Vincent-gangers.

De winnende liefhebbers
De liefhebbers die in 2017 dé klassieker op hun naam hebben geschreven zijn Vader Kees (67 jaar) en zoon Cor (46 jaar) de Ridder uit Arnemuiden. Het leeuwendeel van de verzorging wordt gedaan door vader Kees, die altijd stratenmaker bij de gemeente is geweest. Kees krijgt hulp van zijn vrouw en van zijn kleinzoon Nieck. Cor, die tegelzetter is van beroep, vult de gaatjes waar de anderen niet aan toe komen en is altijd paraat in het vliegseizoen om de nodige taken op zich te nemen. De mannen spelen traditioneel weduwschap met alleen doffers. Zij spelen met hun duiven metname de dagfond- en marathonvluchten (zowel ZLU- als NPO-vluchten). En dit met maar een paar duiven. Voor de marathonvluchten hebben ze er maar 9… naast de 17 programma-duiven van de vliegploeg. De marathonduiven stammen allemaal af van ‘De Amelander’.  Deze duif komt van Cor van der Ploeg uit Leeuwarden. Deze voormalige Friese topper heeft een stam duiven opgebouwd met duiven afkomstig van onder andere Carteus, Norman en Vanbruane. Naast de stamduif ‘De Amelander’ hebben de mannen van De Ridder verschillende duiven met een goede afkomst zoals duiven van Hengst-Provoost. Van deze combinatie komt de vader van de winnende duif. De kweekstal is 15 koppels groot. Hier zitten ook de kwekers van de programma-duiven bij.

De winnende duif
De winnende duif is een blauwe weduwnaar. Hij komt uit een dochter van ‘De Amelander’.  Tegen deze stamdoffer zat een duivin eveneens afkomstig van Cor van der Ploeg. In deze duivin zitten de soorten Vanbruane, Norman en vooral Carteus. De vader van de winnende duif komt van de combinatie Hengst-Provoost. De vader van deze vader komt van Cas van der Graaff en zn. In deze duif zitten veel topvliegers … 4 voorouder wonnen top 15 op de nationale vluchten. De moeder van de vader komt van Verweij-de Haan. In deze oma van de winnaar zitten duiven van Jan Roelofs en een dochter van ‘de 621’ van Gebr. Jacobs, de vaandeldrager van ‘Het Betuwe-koppel’ van Gerrit Veerman. Kortom heel veel goed vliegbloed in deze nationale winnaar van St. Vincent. Vorig seizoen won de winnaar van St. Vincent twee vroege prijzen op Agen (ZLU en NPO), waaronder de 2e nationaal.

Het seizoen en de voorbereiding
Half januari worden de duiven gekoppeld. De vliegduiven maken een koppel jongen groot. De eerste 14 tot 16 dagen samen. Daarna brengen de doffers de jongen groot. Vanaf dat moment zitten ze op weduwschap. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht wekelijks mee tot en met de eerste dagfondvlucht. Daarna worden ze verdeeld in kleine groepjes van meestal 3 duiven. St. Vincent was de eerste vlucht van het marathonduivenseizoen. De duiven krijgen voer van Mariman. In het vliegseizoen is het 75% Vlucht Geel met 25% Super Dieet. De duiven krijgen naast het voer mineralen van dr. Marien en ook van hem komt de conditiemix. Eens per maand krijgen de vliegduiven een geeltablet. Twee maal per jaar worden de duiven gecontroleerd door de dierenarts. De duiven krijgen zo weinig mogelijk medicijnen, zodat ze lang als vliegduif mee gaan.

Tot Slot
Vader en zoon De Ridder zijn fanatieke nuchtere duivenliefhebbers. Ze hebben hulp van moeder/vrouw Nel en kleinzoon/neefje Nieck. Zo hebben ze 365 dagen samen plezier. Ik wil de familie De Ridder nogmaals feliciteren met hun overwinning …  een hele knappe en mooie overwinning op een prachtige vlucht en ook nog eens op een bijzondere manier. Verder wil ik Falco Ebben van Pigeonpixels bedanken voor het beschikbaar stellen van de foto’s. Falco heeft ook een mooi filmpje gemaakt van de winnaar. Leuk om even naar te kijken.

Foto’s Falco Ebben (Pigeonpixels)

Tekst: