Een grote vlucht winnen is de wens van iedere marathonduivenliefhebber. Als je dat dan lukt, leef je in een soort roes. Je wordt overspoeld met felicitaties en veel mensen willen wat van je. Niet in de laatste plaats verslaggevers. Het is dan bijzonder leuk, als je van de winnende liefhebber een fantastisch stuk krijgt toegestuurd, waar je weinig aan hoeft te doen om het een mooie reportage te laten zijn. Zo’n verslag kreeg ik van Auke en Marijke. U, als lezer van Het Marathonduivenjournaal, mag hier van mee genieten. Comb. Rekker-Westra uit Berlikum de winnaars van de 1e, 7e en 8e Limoges van de afdeling Friesland.
De winnaars
Auke, wil je jullie aan ons voorstellen? Auke: ‘Ik ben Auke Rekker uit Berlikum Friesland en 35 jaar oud. Ik werk bij de buitendienst bij gemeente De Waadhoeke. Ik heb samen met mijn vriendin Marijke Westra de duiven. Afgelopen zaterdag stond de vlucht voor Limoges op het programma. Ze werden uitgesteld tot zaterdagmiddag los en zondag thuis. Een fantastische vlucht voor ons met een 1e, 7e en 8e NPO in de Afdeling Friesland en 3e, 11e en 12e Nat in sector 4!
De geschiedenis
Hoe kwam je in aanraking met de duivensport? Auke: ‘Als klein jongetje ben ik begonnen met duiven die op een markt zijn gekocht als hobby. Dit is uitgegroeid tot wat het op de dag van vandaag is. In 1995 ben ik lid geworden bij de duivenclub (PV Franker ’96) en ben ik begonnen met vluchten op de vitesse. In 2010 zijn wij (ondertussen comb Rekker-Westra, samen met mijn vriendin Marijke) overgestapt naar de meerdaagse fond. De keuze is toen gemaakt, omdat wij die spanning erg leuk vinden en we een gezin kregen. Zo hoeven we niet elke vrijdag en zaterdag naar de club.
Onze allereerste overnacht duiven hebben we gehaald bij Jan Ernest te Steenbergen. Later zijn er duiven van Lammert Atsma en Sjaak Buwalda bijgekomen. Dit is na goede selectie weer uitgebreid met duiven van Jelle Jellema. We hebben onze eigen stam opgebouwd met duiven uit onze Roos, die beste jaarling was bij ons in 2014 (2x 1e NPO, tevens beste jaarling op Bergerac).
Wij hebben ongeveer zo’n 20 meter hok tot onze beschikking. Van links naar rechts zitten er in de eerste afdeling onze oude vliegduiven, aan de andere kant van het halletje zitten de jonge duiven 2018. Het andere hok wat er aan vast zit heeft 2 afdelingen. In alle 2 deze afdelingen zitten onze jaarlingen. Daarnaast hebben we nog een hokje staan, waar onze kwekers in zitten.
De winnende duif
Vertel eens wat over de winnende duif. Auke: ‘De winnende duif is een duivin van 2016. We hebben haar de naam Lisa gegeven. Vorig jaar als jaarling heeft deze duif een 201e Nationaal Ruffec sector 4 van 3.532 duiven gewonnen. We klokten haar toen om kwart voor 7 ‘s morgens. Wij spelen altijd het nestspel met onze duiven. Zo ook nu met Lisa, ze had een jong van 3 dagen oud bij inkorven waar ze op thuis moest komen. Lisa komt uit een zoon van het Dopke (50% Peiren met een 25% Vannoppen en 25% soort van Egberts-Hofman) van Auke Heidstra met een dochter van Barto (eigen kweek uit soort Buwalda, Jellema en Bruinsma). Dopke won bij Auke Heidstra o.a. 7e NPO Limoges en 5e nationaal St. Vincent. Barto won 4 prijzen bij de eerste 65 nationaal.
De voorbereiding op het seizoen
Hoe wordt het seizoen opgebouwd? De winnaar van Limoges: ‘We hebben ongeveer een 85 vliegduiven (oud en jaarlingen) op het hok zitten en zo’n 20 kweekkoppels (incl voedsterkoppels). Wij doen onze duiven van begin van de vitesse mee in de club. Hier worden ze op ingespeeld, dan zo’n 10 dagen voor inkorven is de laatste vlucht, dan blijven ze thuis. Dan lap ik ze zelf op zondag over de afsluitdijk, zodat ze ritme houden. We spelen het nestspel, ik heb de duiven op 28 april gekoppeld. Dit jaar iets anders dan andere jaren vanwege onze vakantie afgelopen mei vakantie. Lisa heeft nu haar eerste nestje en jongen waar ze op vloog vanuit Limoges. De duiven blijven tot half maart bij elkaar zitten en worden dan gescheiden en daarna gekoppeld voor hun eerste vlucht.’
De voeding en begeleiding
Wat krijgen de duiven allemaal binnen? De man uit Berlikum: ‘Wij voeren altijd Mariman. In het seizoen meng ik dit altijd met Matador fond. Net voor de vluchten voer ik de duiven op met een vette mengeling van p40, pinda’s, hennep, TOVO en PE korrel. Dit krijgen ze dan de laatste dagen om mooi rond ingekorfd te worden. Ik ga ongeveer driemaal in het seizoen naar Nanne Wolff voor controle. Afhankelijk van hoe de duiven zitten en of ze wat hebben, wordt er een medisch beleid opgemaakt.
Beleving
Hoe wordt de duivensport beleefd? De Limoges-winnaar van Friesland: ‘Zoals ik hierboven al heb beschreven vlieg ik samen met mijn vriendin Marijke Westra in combinatie. Ook zij vind de duivensport leuk en spannend. De kinderen groeien ook op met onze hobby. Onze dochter Roos vindt de duiven ook erg leuk. Ze helpt met de verzorging van de duiven en het pakken van de duiven als ze er is. Onze zoon vind het leuk maar doet er verder niks mee.
Wat wij zo mooi aan de duivensport vinden is de spanning van het thuiskomen van de duiven. Zo ver van huis en toch thuiskomen. Het niet weten waar ze zijn of vliegen (als ze onderweg zijn) en hoe laat ze er zullen zijn. Dat maakt de sport zo mooi. We beleven dit ook altijd samen. Vaak ook met andere duivenvrienden die gezellig langskomen om duiven op te wachten. Zelf ben ik voor een vlucht altijd wel zenuwachtig. Als de 1e duif maar in het hok zit, dan zakt de spanning wat weg.’
7e en 8e NPO Limoges
Auke en Marijke hadden op Limoges 20 duiven mee. Maar liefst 18 zaten er in de prijzen. Vijf duiven zaten bij de eerste 34 duiven en de tweede en derde duif zaten 7e en 8e tegen 1.358 duiven.
De tweede duif is een rode doffer van 2016. Hij won vorig jaar als jaarling twee mooie prijzen op Ruffec (121e nationaal) en Orange (188e nationaal). De vader komt uit een Jellema-doffer (zoon Orion met Sylvie) en Roos (stammoeder). De moeder van deze rode doffer is een dochter van Barto en een volle zus van de moeder van Lisa (1e NPO Limoges 2018).
De winnares van de 8e NPO Limoges is een kras-duivin van 2016. Ze won in 2017 2 mooie prijzen als jaarling, waaronder de 49e nationaal Cahors. De vader is een doffer van Jan Ernest. Hij is ook vader van de 9e nationaal Cahors 2014. De moeder is een Buwalda-duivin. Zij is ook moeder van de 9e nationaal Cahors 2017.
Tot Slot
Auke vertelt verder: ‘Een leuke anekdote over deze vlucht: Ik had op de meldingssite gezien dat Jan Grootonk een vroege duif had. Ik was met een medeliefhebber aan het telefoneren en zei tegen hem: Als ik hem nog voor wil zitten moet ik nu bijna of in ieder geval voor half 10 een duif klokken’. Dit gezegd te hebben zie ik in één keer een duif aankomen en vertel hem dat ik op moet hangen, omdat ik een duif heb. De duif deed echter nog 2 rondjes dus ik dacht eerst nog, misschien is het ook nog wel een van de afgelopen weken. Maar toen ze op de klep zat zag ik dat het een duif van Limoges was en wist ik dat ik vroeg zat!’
Vanaf mijn plek achter de laptop wil ik Auke en Marijke nogmaals feliciteren met hun overwinning en prachtige uitslag. En zeker ook bedankt voor de info. Je hebt het geweldig verwoord, zat ik er weinig aan hoefde toe te voegen. Helemaal top !!! De een volgende overwinning, kampioenschap of mooie uitslag !!!
Recente reacties