In deel 1 heeft u als lezer kunnen de lezen over de geschiedenis als duivenliefhebber van Auke Rekker. Marijke Westra maakte niet alleen kennis met haar latere levenspartner, maar raakte ook besmet met het duivenbacil. Twee vliegen in één klap voor Auke.
De laatste seizoenen is de Comb. Rekker-Westra hét tophok van Friesland. Met topuitslagen van 100% prijs tot sectorale overwinningen bestormen ze de uitslagen. Je kunt niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben, want die is er genoeg uit o.a. Balk, Bant, Oosterwolde en Staphorst. Deze man-vrouw combinatie hebben de laatste jaren dan ook een geweldige stam opgebouwd rondom de inmiddels wereldberoemde Zanzibar en Roos. Daarbij zijn deze toppers ook nog eens bijzonder sympathiek. Deel 1 werd afgesloten met wat mooie kampioenschappen en idem dito uitslagen.

Stamopbouw
Auke en Marijke vertellen over hun stam: ‘Onze stam is, zoals eerder al verteld, in het begin opgebouwd uit duiven van Jan Ernest en Sjaak Buwalda. Er werden wat duiven gekweekt en hier bleek een goede duivin bij te zitten … genaamd ‘Chocoprinses’. Ze is zo genoemd vanwege haar kleuren (wit met bruin). Chocoprinses’ vloog een 14e nat. Limoges tegen 3.923 duiven en een 15e nat. Montpellier tegen 1.821 duiven. Tevens tweemaal een eerste in het NIC. Helaas hebben we deze duif verspeeld. Dit is de reden dat er 3 late doffers uit deze duif naar het kweekhok verhuisden. Een van deze doffers is de vaalbonte ‘Zanzibar’. In 2013 hebben we deze duif gekoppeld aan een duif van Sjaak Buwalda. Deze duif was een dochter uit de ‘Melinda’ van Sjaak en deze kreeg de naam ‘Marijke’. Vernoemd naar de vrouw des huizes. Uit dit topkoppel (goed maal goed) werd ‘Roos’ geboren. Sindsdien is ‘Zanzibar’ de stamvader van de Rekker-Westra stam. ‘Roos’ is de dubbele afdelings-winnares. Ook de 2 broers van ‘Zanzibar’ kweken goed met verschillende duivinnen. Zo komt ‘Selina’ (8e en 12e nationaal St. Vincent) uit een volle broer van ‘Zanzibar’.
Wat de kweek betreft: ik koppel niet op stamboom. Ik kijk naar wat naar mijn mening goed is. Ik koppel dan goed maal goed op elkaar. Wel kijk ik naar de bouw van de duif, ik zet geen groot op groot maar klein iets groter. Echte grote duiven hebben we hier niet. Ik kijk hierbij wel naar de ogen. Ik koppel een geel oog aan een wit oog. Ik zet niet dezelfde ogen op elkaar. Dit komt niet altijd uit en dan kijk ik er verder niet meer na. Natuurlijk zit het stamkoppel weer bij elkaar maar ik heb ook wel inteelt. Ik koppel dan ‘Zanzibar’ op ‘Roos’ bijvoorbeeld. 
Op dit moment hebben wij zo’n 25 koppels kweekduiven. Sommige koppels worden gebruikt als voedsterkoppels, om zo uit de allerbeste duiven meerdere jongen te kunnen halen. 
De kweekstam bestaat natuurlijk niet alleen uit deze toppers. Zo hebben Auke en Marijke dit jaar zo’n 90 vliegduiven zitten om mee te starten. Die natuurlijk allemaal weer uit deze kweekkoppels komen.’ 

De beste duiven
Onze beste duif is natuurlijk Roos, zij won in 2014 als jaarling 2x een 1e NPO. Maar wij hebben dankzij Roos meerdere toppers op ons hok zitten. Waaronder: 
– ‘Klein Goud’: Deze duivin van 2016 won o.a. de 3e nationaal Perigueux, 4e nationaal Dax en 12e nationaal Limoges. Ze was in 2018 3e Beste Marathonduif van Nederland. Haar vader is ook de vader van ‘Janneke’, die de 9e nationaal Cahors 2014 won. In deze goede kweekdoffer zit onder meer het bloed van de duiven van Jan Ernest. De moeder van ‘Klein Goud’ is ook moeder van de 9e nationaal Cahors 2017 en de 40e nationaal Bergerac 2018. Zij komt uit ‘Zoon Simson’,  1e Duifkampioen Noordelijke Unie en een dochter van ‘Zwart Goud’ met ‘Doutzen’ (1e nationaal Ruffec 2006).
– ’ Lisa’: Deze duivin van 2016 won onder meer de 1e Limoges van Afdeling Friesland in 2018. Verder won ze de 8e nationaal Cahors en de 22e nationaal Limoges. Haar vader is een zoon van ‘Dopke’ van Auke Heidstra. Deze duivin was de 1e Asduif van de Noordelijke Unie (afdelingen 7 t/m 11). De moeder van ‘Lisa’ is een zoon van ‘Barto 799’. Deze doffer won 7 prijzen binnen de eerste 65 van Afdeling Friesland en als kers op de taart de 192e nationaal Barcelona (1e NIC van Drachten).
– ‘Little Princes’: Deze duivin van 2015 won onder meer de 24e nationaal Dax. Zij is een volle zus van ‘Roos’.  Helaas is zij op één van de marathonvluchten verspeeld. Haar vader is stamvader ‘Zanzibar’.  Deze doffer kwam op de kweek, omdat zijn moeder ‘Chocoprincess’ was verspeeld. Lees nog even het begin van het hoofdstuk Stamopbouw over de ouders van ‘Roos’ en ‘Little Princess’.

… wordt vervolgd …