Vandaag leest u het volgende deel van de reportage over de Comb. Kroon & Erren. Deze combinatie bestaat uit Jos Kroon en Jan Erren. Ze hebben hun hokken in Ven-Zelderheide staan. Een dorpje dat in het uiterste Noord Oosten van Limburg ligt. Ze hebben de laatste jaren mooie prestaties neergezet. De 6e Nationaal Barcelona van enkele jaren terug sprong in het oog. Ook het behalen van Nationale Asduiven is hen niet vreemd. U heeft al veel over hun kunnen lezen. Over de historie, de betere duiven, de verzorging, de stamopbouw, over hoe het seizoen wordt opgebouwd en de prestaties (uitslagen). We gaan hier nog een paar delen mee verder. Lees daarom maar gerust nog even door over Jos Kroon en Jan Erren en hun duiven …
De beste duiven laatste seizoenen (4)
In 2020 wonnen de mannen zoals eerder geschreven de 6e nationaal Barcelona. Een jaar ervoor hadden ze ook een goede Barcelona-duif: ‘Alida’. Zij won de 86e nationaal tegen 4.129 duiven en de 95e Internationaal duivinnen tegen 5.104 duiven. In de jaren ervoor won ze al verschillende prijzen op de marathonvluchten zoals de 45e NPO Bergerac tegen 2.578 duiven en de 63e NPO Cahors tegen 2.026 duiven.
Haar vader is van het oude Vervuurt-soort. De broer van deze duif mocht deelnemen aan de Olympiade. Met deze vader is nooit gevlogen. Hij is ook de vader van de 19e nationaal Cahors tegen 13.227 duiven en hij is grootvader van de 38e nationaal Agen tegen 6.379 duiven.
Ook met de moeder van ‘Alida’ is niet mee gevlogen. Deze duivin komt van Gerard Kok uit IJsselmuiden. Haar vader komt een volle zus van ‘Miss Gijsje’ van Arjan Beens. Haar moeder komt van Koop Kiekenbelt en heeft meerdere goeie kweek- en vliegduiven gegeven.
In het seizoen 2021 won ‘Sifan’ de 87e nationaal Perpignan tegen 4.865 duiven. Eerder dat jaar won deze duif de 542e nationaal Barcelona tegen 4.838 duiven. Deze blauwe duivin won eerder prijzen op Perigueux en Pau.
Ze heeft dezelfde vader als ‘Alida’. Haar moeder komt van Frans van Wel uit Bakel. Zij wint de 24e nationaal Barcelona in 2008 tegen 7.043 duiven (1e van de Afdeling).
De Beleving
Jos : ‘Wij beleven de duivensport heel intens. Er is eigenlijk geen moment van de dag dat we er niet mee bezig zijn. Onze gezinnen zijn niet echt met de duiven begaan. Wel komt mijn vrouw altijd vragen hoe het gaat en koffie en eten brengen. En ze gunt ons natuurlijk het beste. Zoals al beschreven hier boven hebben we een intensief contact met Gerard Kok uit IJsselmuiden. We doen aan samenkweek, we ruilen duiven en kopen ook regelmatig samen duiven. Het mooiste in de duivensport is de omgang met de duiven. ‘s Morgens vroeg in alle vroegte opstaan en tot dan knettervroeg een duif op de klep zien vallen en dit dan met je duivenmaat delen.
Ja, wat kan er beter in de duivensport. Ik zou zeggen de communicatie over het lossen van de duiven, zodat we het niet meer meemaken zoals dit jaar op Narbonne. Een blinde had nog wel kunnen zien dat de duiven niet los konden. Dit is nou één van de reden dat wij zeggen: We gaan doen aan risicospreiding met de jaarlingen.
Een leuke anekdote vinden wij dat onze duivenvriend Gerard Kok dit jaar de 8e nationaal Perpignan speelt. Hij belde ons om te vertellen dat hij er een had. Ik vraag hem de hoeveelste gemelde is het? Hij zegt weet ik niet … ik moet hem nog melden. Dit zegt toch iets over hoe we met elkaar omgaan.
Het belang van samenwerken in de duivensport is vaak ver te zoeken. Ieder spelonderdeel moet elkaar veel meer in zijn waarde laten! Naar onze mening moeten we toch echt meer aparte inkorfcentrums krijgen, zoals die er bij de ZLU en Marathonvluchten al zijn. Ook zijn er dan grote logistieke voordelen. Kunnen we misschien ook terug naar één nacht mand op de midfond. Hier is toch echt werk aan de winkel voor NPO en de afdelingen.
… wordt vervolgd …
Recente reacties