Vorige week is de start gemaakt van de reportage over de Comb. Kroon & Erren. Deze combinatie bestaat uit Jos Kroon en Jan Erren. Jan had niet altijd de gelegenheid om zijn duiven goed te verzorgen. Door zijn werk zat hij vaak in het buitenland. Een samenwerking van Jos Kroon was een geweldige oplossing. Ze hebben hun hokken in Ven-Zelderheide staan. Een dorpje in het uiterste Noord Oosten van Limburg lag. Net geen Gelderland, net geen Brabant en net geen Duitsland. Vlakbij het Duitse Goch waar je trouwens heerlijk ijs kunt kopen. Ik stuurde hen mijn standaard vragenlijst werd gemaild en een bulk aan informatie kwam terug. De komende weken krijgt u daar een mooie bloemlezing van. Veel leesplezier!

Stamopbouw
De stam die is opgebouwd bestaat voor een deel uit ‘De Ramona-lijn’. De duif heeft als achtergrond de eerste duiven voor de Marathon kwamen van A. Coopmans. Deze duiven hadden als achtergrond Jan Theelen, Jeu Vervuurt , Bertus Wijnacker. Deze duiven lopen nog als een rode draad door onze duiven. Ook met de duiven van Wilfried Stiel deden het altijd goed bij Jos en Jan. Na de volledige overstap naar de ZLU-vluchten in 2019 zijn er ook andere duiven bijgekomen. Door ruilen en samenkweken met Gerard Kok. Samen met Gerard worden er ook weleens duiven bijgehaald. De vriendschap met hem is sinds 2005 doordat Gerard een duif van hem opvieng. Verder zijn er  Jellema duiven via Herman Hendrix, Bertus Timmer, Gerard Kok, Harrie Kalter en duiven van Arjan Beens via Gerard Kok. Duiven van Verweij de Haan kwamen via Henk van het Goor uit ’t Harde. We hebben twee jaar een zoon van de Milos op het hok gehad. Er kwamen ook duiven via Gebr Janssen. Samen met Gerard Kok werden er rechtstreekse duiven van Jan Grootoonk duiven gekocht.  Ook kwamen via hem duiven van  Kramer & Ouwehand. Via Jo van Schijndel & Zn zitten er ook nazaten van Techno M, Bungeneers, Cor de Heijde en Arjan Beens duiven op het hok.
Op de Jellema-duiven zijn Jos en Jan erg trots. Zo hebben ze een kleinzoon van Silke (1e Nationaal Barcelona 2020), een kleinzoon van ’t Klein Kweekstertje (3e nationaal St. Vincent en moeder Silke), vier kleinzoons van Zwart Goud, twee kleinzonen van Noud (24e nationaal Barcelona 2020 en 6e nationaal Barcelona 2021 en kleinzoon Silke) en een kleinzoon en kleindochter van Romy (3e nationaal Barcelona 2019). In deze duiven zitten ook Kleine Jade, New Laureaat en Special One, drie Internationale Winnaars van Barcelona.
Van de beste duiven van Arjan zitten kleinkinderen op de hokken van Kroon & Erren: Rika, Miss Gijsje, Dancing Moonlight en Snelle Jelle.
Van de duiven van Verweij-de Haan zitten kleinkinderen van Milos, Balotelli, Robben, Rex en de 1e Nationaal Brive. En dan zitten er nog kleinkinderen van Joe Frazier (Kramer & Ouwehand via Gerard Kok), Late Blauwe (Cees Nijdeken), Super Barça 621 van Gebr. Jacobs (Zoon Betuwekoppel Gerrit Veerman via Harrie Kalter) Techno M (1e nationaal Barcelona Wim Muller via Van Schijndel), de Blauwe Hulk (2e Nationaal Dax 2018 van Grootoonk) en Vader New Spirit (1e Nationaal Bordeaux van Wim Gielen).

De beste duiven laatste seizoenen (1)
De eerste topper is eerder genoemd in de inleiding van deel 1. Het ‘Malika’. Zij won de 6e nationaal Barcelona 2020 tegen 4.477 duiven (10e Internationaal tegen 12.315 duiven). Eerder vloog ze diverse prijzen waaronder de 61e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.692 duiven.
Haar vader komt uit een kleinzoon van topvlieger ‘Ramona’ met een kleindochter van de 1e nationaal Bergerac 2008 van Leo van der Waart. Deze vader won o.a. de  61e nationaal St. Vincent tegen 6.228 duiven. De moeder van ‘Malika’ komt rechtstreeks van duivenvriend Gerard Kok uit IJsselmuiden. Zij is direct naar het kweekhok gegaan. Haar vader komt uit een volle zus van ‘Miss Gijsje’ van Arjan Beens. Haar moeder is een 100% Kiekebelt uit Drijber. Zij is een bewezen kweekster.

Een andere goede duif van Jos en Jan over de jaren 2019 en 2020 is ‘Panthea’. Zij won de 32e nationaal Perpignan 2020 tegen 3.354 duiven en een jaar eerder de 37e nationaal Perpignan tegen 4.287 duiven. Hij werd hiermee in de ranking van onze zuiderburen 2e Nationale Asduif Perpignan over twee jaar. Eerder won ze o.a. de 132e nationaal Dax tegen 4.780 duiven en de 182e nationaal Tarbes tegen 4.760 duiven. Vader van ‘Panthea’ is van het soort van Jeu Vervuurt. Hij is een broer van de Olympiade-deelnemer. Hij is direct naar de kweek gegaan. Hij is ook de vader van de 99e nationaal Bordeaux tegen 18.023 duiven. Zijn vader was ook een goede kweker. Hij is vader en grootvader van duiven die samen 8 prijzen bij de eerste 50 nationaal wonnen. De moeder van ‘Panthea’ komt uit dezelfde oma als van ‘Malika’.

… wordt vervolgd …