Door de inmiddels bekende omstandigheden zijn de duiven van St. Vincent vorige week gelost in Libourne. De plaats waar sinds vorig seizoen Bergerac wordt gelost. 150 km korter dan de originele losplaats. In het noorden van het land blijft de afstand toch gemiddeld rond de 1.015 km. Van de 1.050 duiven in sector 4 hadden Frank Huigens en Marc van der Molen de snelste duif. Zij klokten hun winnende doffer om 4.41 uur in de vroege zaterdagochtend op een afstand van 993 km. Ze hadden 5 minuten (omgerekend) voorsprong op de nummer twee, van Herman Brinkman uit Tuk. 8 minuten over 5 pakten zijn hun tweede duif. Deze duif eiste de derde plaats op. Een prachtig weekend voor deze mannen !!!
Bergerac/Libourne
Frank en Marc wisten vooraf al wel dat dit een hele zware vlucht zou worden kijkend naar de extreme temperatuursvoorspellingen. In eerste instantie zou de vlucht starten vanaf St. Vincent. Later is door de NPO besloten om de vlucht te verplaatsen richting Bergerac wegens de extreme hitte. Gezien het vroege tijdstip van de lossing in Bergerac wisten ze dat de duiven een flinke uitdaging stond te wachten. Of je met zulke vliegomstandigheden nog hooggespannen verwachtingen mag hebben vragen ze zich wel af. Wel hadden ze stille hoop op een vroege duif in de late avond. Helaas bleef het die desbetreffende avond erg stil in de Noordoostpolder. Maar de volgende ochtend kwam in alle vroegte ‘de Tukkepoot’ hen de overwinning bezorgen. Helaas is hij onderweg wel gewond geraakt. Bij aankomst constateerden ze dat hij een behoorlijk diep gat in zijn krop had zitten. Diezelfde ochtend is hij nog naar Nanne Wolff gebracht om gehecht te worden. Net weer op adem gekomen van hun vroege duif arriveerde na twintig minuten hun tweede duif. Het was ‘Amelia’, zij vloog onlangs op Limoges een 52e NPO. Frank en Marc vermoeden dat deze duivin nog een hoop voor hun in petto heeft de komende jaren.
Hoe ziet het vlieghok eruit?
De vliegduiven worden gespeeld vanaf een zolderhok. Dit hok van 7,5 meter is door Frank zelf gebouwd en bestaat uit vier afdelingen van 1,80 gevuld met 33 broedbakken. Aan de voorkant van het hok zit eveneens een schitterende ren van 7,5 meter breed en 1 meter diep. Hierin vermaken de duiven zich prima. Overdag staan de ramen los en kunnen de duiven in de ren. Het plafond blijft dan dicht. Dit om tocht op de afdelingen te voorkomen. Ieder seizoen starten zij met circa 66 vliegers vanaf dit hok.
Het systeem
Aan het begin van het jaar voeren de mannen de duiven voornamelijk Jellema Sport van Beyers gemengd met paddy en gerst. Deze mengeling stellen ze samen op basis van gevoel. Ze houden de duiven goed in de gaten en passen aan de hand hiervan de voersamenstelling aan. Richting de eerste vluchten krijgen de duiven de laatste dag vetter voer. Dan voeren ze ook Jellema Power van Beyers bij zodat de duiven niet afgevlogen thuis zullen komen. Drie weken voor de eerste overnachtvlucht schakelen ze compleet over op het Jellema voersysteem. Dit systeem is op internet terug te vinden. Vier dagen voor het inkorven word dit aangevuld met een vetrijke mengeling van TOVO, schapenvet en pinda’s. Mineralen en grit zijn alle dagen beschikbaar voor de duiven. Hiermee houden ze de duiven in goede conditie. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van extra voedingssupplementen zoals bijv. LTW van Beute.
Er wordt in principe getracht zo min mogelijk medicatie toe te dienen, alleen indien echt noodzakelijk. De duiven krijgen al tijdig hun verplichte paramyxo-enting. Deze prik wordt in combinatie met de paratyfus inenting gezet. In april worden de duiven allemaal ontwormd door middel van een medicatie van Belgica de Weerd. Aanvullend krijgen de duiven iedere twee weken voor een vlucht een geelpil opgestoken. Op de dag voor het inkorven ontvangen de duiven nog een orni-pil. Indien nodig wordt het hok uitgerookt met een Koudijs-rookblok. Bij thuiskomst van een zware en lange vlucht krijgen ze elektrolyten door het water. Met enige regelmaat ondergaan de duiven een gezondheidsonderzoek bij dierenarts Nanne Wolff. Wat ons betreft is voorkomen beter dan genezen.
Tot Slot
Frank en Marc: ‘Ons doel dit jaar was een teletekst uitslag behalen, die we nu inmiddels hebben bereikt. De komende vluchten hopen we wederom een aantal mooie uitslagen te maken.’
Tot slot wil ik jullie, Frans en Marc, van harte gefeliciteerd met jullie mooie overwinning. Als jullie de vorm vast kunnen houden, komen er vast en zeker nog wel een paar mooie resultaten bij.
Het laatste woord is aan de winnaar: ‘Ons motto is: Het enige wat telt, is kwaliteit.’
Recente reacties