Na Mont de Marsan 2006 kan ik me niet herinneren dat een marathonvlucht op donderdag is gelost. Bij Marseille 2018 was het weer zover. Een verstandige beslissing van de verantwoordelijke organisatie uit België. Regeren is vooruitzien. We zien het niet altijd terug in de duivensport, maar als het wel gebeurt, zoals nu, dan is een compliment zeker op zijn plaats. Zoals verwacht kwamen er in de avond duiven door. Maar ook niet veel. Het werd uiteindelijk een Limburgs feestje. De snelste tien duiven kwamen uit deze provincie. Het is ze gegund! De eerste duif van deze eerste tien viel in het prachtige Zuidlimburgse dorp Berg en Terblijt, nabij Maastricht. Het plaatsje met een prachtige beklimming in de wielerwereld, waar Hennie Kuiper eens de Amstel Goldrace besliste. Uit respect voor deze topwielrenner heet de straat van die beklimming in de volksmond de Hennie Kuiper-Allee. In deze plaats vol wielernostalgie viel de winnende duif van de jubilerende wedvlucht Marseille, een vlucht eveneens vol nostalgie. Passender kan bijna niet! De eigenaren van de winnende duif zijn vader en zoon De Bresser. Vorige week heeft u kunnen lezen over de liefhebbers en hun duivenstam en nu gaat het over de winnende duif en de opbouw van het seizoen en … …

De winnende duif
De winnende duif is ‘Franciscus’. De vader van deze weduwnaar is ‘Le Mazarin’. Deze doffer won de 395e  nationaal Narbonne 2016, 382e nationaal Agen 2017 en mooie 89e nationaal Marseille 2017. Zijn vader ‘de D’ Artagnan’ was een echte topvlieger met 6 maal mee en 6 maal prijs. Hij vloog de 85e nationaal Agen Oude duiven 2014, de 11e nationaal Marseille 2014, de 401e nationaal Agen oude duiven 2015, de 129e nationaal Marseille 2015, de 250e nationaal Marseille 2016 en de 553e nationaal Agen 2016 bij elkaar. Hij werd 3e Nationaal Asduif over 3 jaar Marseille 2014-2016. Hij is een ingeteelt naar ‘de Turbo’. De moeder van ‘Le Mazarin’ is een dochter van het stamkoppel. Dit koppel bestaat uit ‘De Deur’ met een duivin uit ‘De Barcelona-lijn’.  Uit dit koppel komen o.a. ‘De Fienna’ (o.a. 109e Prov. Barcelona), ‘De Kleine Harry’ (o.a. 3e nationaal Agen Oud 2016), ‘De Kromsnavel’ en ‘Emielius’ (o.a. 160 nationaal Marseille 2017).
Van moederskant komt ‘Franciscus’ uit een doffer van hetzelfde stamkoppel (‘De Deur’ maal ‘Barcelona-lijn’) met een dochter van ‘Perseus’. Deze doffer won als jaarling de 279e nationaal Agen in 2015. Hij kwam met een hagelschotwond thuis en is hier aan overleden. Dit deed bij de mannen veel pijn, want het was een prachtige talentvolle sterke doffer.
Marseille was voor ‘Franciscus’ de tweede marathonvlucht. Op Agen miste hij op een kwartier de prijzen.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met zo’n 50 vliegduiven. Dit zijn ongeveer 32 weduwnaars en 20 weduwduivinnen. Daarnaast hebben de mannen de beschikking over 8 kweekkoppels, die de Van der Wegen-stam (via Math Duijkers) in stand houden.
Op 25 maart zijn de duiven dit jaar gekoppeld. De meeste koppels (zoals de winnende duif van Marseille) hebben twee jongen grootgebracht.
De duiven zijn ingespeeld vanaf de vitesse, via de midfond naar de eerste eendaagse fondvlucht. Drie weken voor een ZLU-vlucht krijgen de duiven hun laatste trainingsvlucht.
De duiven krijgen voer van het merk Mariman. De duiven krijgen in het begin van het seizoen een mengeling van de rui- en de kweekmengeling en voor de belangrijke zware vlucht komt daar de sportmengeling bij. Het gewone voer wordt in het marathonseizoen aangevuld met snoepzaad en pinda’s bij. Ook krijgen de duiven regelmatig duiventhee.
Medisch gezien krijgen de duiven producten van Henk de Weerd, als dat nodig is en uit voorzorg voor het seizoen tegen het geel. De duiven worden voor het seizoen gecontroleerd en als er iets niet lijkt te kloppen, wordt daar naar gehandeld. Als natuurlijke producten krijgen de duiven de eerder genoemde thee en honing in het water.

De Beleving
De duivensport beleven vader en zoon De Bresser als een echte hobby. Met daarbij veel respect voor de duif. De winnaars van Marseille: ‘Zo’n klein diertje moet veel kunnen en moet verder veel doorstaan om die grote afstanden te overbruggen. Ik (Roy) ben meegeweest als verzorger van de duiven met de vlucht Barcelona. Wat een afstand! Geweldig dat onze duiven dat kunnen. Daarom is het belangrijk dat we zo’n mooie sport moeten zien te behouden en dat we het samen koesteren. Mijn vader en ik vinden het mooi dat we de sport samen als vader en zoon kunnen beleven. Onze moeder vindt dit ook een goede zaak.’

Tot Slot
De mannen uit Berg en Terblijt: ‘We willen iedereen bedanken voor alle mooie felicitaties. Dit is het mooiste wat je in de duivensport mag mee maken!’ Mannen, nogmaals van harte gefeliciteerd! Geniet van alle huldigingen komend winterseizoen. Het is jullie van harte gegund en veel succes met de voorbereidingen voor 2019. Die is met het einde van het vluchtseizoen 2018 immers al begonnen!