De opening van het seizoen is de laatste jaren, in Oost en Noord Nederland, Limoges. Het is wat vroeg in het seizoen, maar met een degelijke voorbereiding, is het een mooie opstart voor hetgeen dat volgt. De editie van 2021 is een mooie geweest. De wind zat in de Noord-Noordoost hoek en de temperatuur zat rond de 20 graden … kortom alle omstandigheden waren aanwezig voor een mooie vlucht. En dat werd het ook.
De snelste duif in sector 4 viel in Emmer-Compascuum bij vader en zoon Abbink. Deze liefhebbers spelen pas een paar jaar met duiven. Als je dan al een grote overwinning binnenhaalt, is dat een grote motivatie om door te gaan met onze prachtige hobby. Hoe de overwinning tot stand kwam en hoe de beleving is van deze mannen is voor onze gevleugelde vrienden leest u in dit verslag.

De winnende liefhebbers
De comb. Abbink bestaat uit Remco en Kyran Abbink, 42 en 11 jaar, uit Emmer-Compascuum. Remco is Bedrijfsleider in een varkensbedrijf en Kyran is natuurlijk nog op school. Op mijn vraag of hij ‘echt’ betrokken is bij de duiven, vertelt vader, dat hij helpt met het verzorgen van de duiven en het inkorven en dat hij met regelmaat op eigen initiatief met de duiven bezig is. De duivensport lijkt in hem verankerd. Remco heeft in zijn jeugd zelf ook een jaar of 3-4 duiven gehad.
De hernieuwde start met de duiven had een leuke aanleiding. Remco vertelt: ‘Doordat ik een aantal jaren terug een pup verkocht aan dhr J. Wildenberg uit Oss, kwam ik weer in aanraking met duiven. Wildenberg had postduiven en maakte mij opnieuw nieuwsgierig. Mijn eerste duiven kwamen dan ook via dhr J. Wildenberg uit Oss. Hij heeft mij en m’n zoontje Kyran zo goed op weg geholpen. Later zijn daar wat duiven bijgekomen. Zo bestaat ons stammetje in het begin uit duiven van de rassen: Harold Zwiers, Nico van Veen, Riny Ruys en bloed van de duiven van John Wildenberg zelf.
De duiven hebben genoeg ruimte. Ze hebben een hok tot hun beschikking van 20 meter hok. Dit is onderverdeeld in 4 meter voor de kwekers, 7 meter voor de jongen en 8 meter voor de vliegduiven.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Na Chimay zijn ze gekoppeld voor Limoges en voor die tijd zijn ze op weduwschap gespeeld.
Deze winnende duif heb ik als jong van Jan van Zwienen gekregen. Jan heeft in de loop van de jaren een eigen stammetje opgebouwd. Met Jan doen Remco en Kyran veel samen. Leuk om te vertellen, is dat de eerste duif bij Jan van Zwienen van Limoges dezelfde ouders heeft.
De winnende duivin van de mannen uit Emmer-Compascuum won vorig jaar op Limoges ook prijs. Ze was toen nog een jaarling.

Het seizoen tot nu toe
De huidige stam van Remco en Kyran bestaat uit duiven van Harold Zwiers, John Wildenberg, Auke Rekker en Marijke Westra, Henri Hoeks en Jan van Zwienen.
Het hok wordt bezet door 70 vliegduiven en 16 kweekkoppels.
De duiven zijn half maart gekoppeld. De winnende duivin heeft één jong groot gebracht. In het voorjaar worden de duiven niet verduisterd en straks wordt er ook niet bijgelicht. Het dagritme is zo dicht mogelijk bij de natuur.
Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven op weduwschap ingespeeld. De laatste vlucht was Chimay. Daarna zijn ze gekoppeld voor Limoges. De zondag voor inkorven zijn de Limoges-duiven nog een 50km weggebracht.
Het voer wat de duiven krijgen komt van Beyers. De mengeling is Koopman all-in-one. Een week voor inkorving komen daar pinda’s, gepelde zonnepitten, TOVO, hennep, P40 korrel, vloeibaar schapenvet en snoepzaad (1x daags ter beschikking) bij.
Qua medische begeleiding is het minimaal. Vier weken voor Limoges een geelkuur gehad. Een dierenartsbezoek doen de mannen niet. Remco: ‘Als een duif wat nodig heeft, dan krijgt hij het en dan maakt het voor mij niet uit of het een natuurproduct of een medicament is.’

De Beleving
Duivensport is voor Remco pure ontspanning. Remco: ‘Een stukje genieten naast mijn drukke baan komt er natuurlijk bij. Mijn vrouw loopt me af en toe wel te stangen … maar stiekem geniet ze er ook wel van. En zelfs onze jongste van 7 maanden oud kijkt zijn ogen uit bij de duiven. Ik werk op duivengebied veel samen met Jan van Zwienen. Samen delen we eigenlijk alles. Als ik de eerste draai dan hoop ik dat hij de 2de draait en andersom net zo.
Ik heb bewondering voor de duiven, als je ze terug ziet komen. Het geeft me elke keer weer een hoop voldoening.’

Tot Slot
Remco vertelt over de ochtend van de Limoges-overwinning: ‘Zaterdagochtend zei ik tegen mijn vrouw: Als ik om half 10 een duif krijg dan draai ik een vroege duif. Nog geen 15 minuten laten kon ik haar vertellen dat de eerste duif al in het hok zat. Het was toen nog niet eens 9 uur. Wat was dat een bijzonder gevoel. Machtig mooi.’
En dat zal het altijd zijn, als je een vroege duif draait. Het blijft een prachtige en bijzondere ervaring. Remco en Kyran, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Ik hoop dat het vervolg van het seizoen nog meer mooie momenten op gaat leveren. Succes!!!