Op de middaglossing zijn drie echte klassiekers: St. Vincent, Dax en Bergerac. Als je een nationale vlucht wilt winnen op de middaglossing heeft zo’n klassieker toch wel echt de voorkeur. Dit jaar is het Chris Paauwe uit het Zeeuwse Kruiningen gelukt om Nationaal Dax te winnen tegen ruim 11.000 duiven. Een prachtige prestatie van zijn ‘Nicolle’, Chris’ winnende duif. Chris is geen onbekende in de marathonduivenwereld. Hij fluit zijn deuntje al weer wat jaren mee. In het voorjaar van 2018 maakte ik voor het eerst een reportage over hem na een sterk seizoen van zijn kant. In de inleiding van die reportage staat hoe ik voor het eerst met de naam Chris Paauwe in aanraking kwam. Nu, ruim drie jaar later, wint Chris de klassieker vanuit Dax. Een prachtige overwinning die een verslag verdiend en die nieuwsgierigheid opwekt bij trouwe lezers.
De winnende liefhebber
De inmiddels 55 jarige Chris Paauwe uit Kruiningen is de winnaar van Nationaal Dax. Chris werkt al jaren als ZZP-er. Zijn werkzaamheden zijn op het gebied van financiën, control en bedrijfsvoering. Hij heeft zijn eigen bedrijf hierin genaamd PaauweSupport.
Chris is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Chris: ‘Hij had duiven en zodra ik kon lopen ging ik mee in het duivenhok. Vanaf die tijd heb ik samen met mijn vader gespeeld. Pas vanaf 2004 speel ik zelfstandig op mijn eigen adres en richt ik me volledig op de marathonvluchten.’
Van wie kwamen de eerste duiven? Welke bekende rassen hadden deze duiven als achtergrond? De Dax-winnaar: ‘Ik ben begonnen met 12 duiven van Eijerkamp via de meubelformule. Metname met kleinkinderen van de Black Giant en met een zoon van de Daxter ben ik succesvol geweest. Later zijn er ook duiven bijgekomen van melkers die ook goed presteerden. Uit de duiven waar deze liefhebbers ook goed mee hebben gevlogen. Zo heb ik in 2010 en 2011 al rechtstreeks Jellema duiven aangeschaft. Verder zitten er voornamelijk duiven van Ko van Dommelen, Jos Pepping en Arjan Beens. Daarnaast nog wat enkelingen verkregen op een bon. Hoeveel meter hok heeft u tot uw beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? De liefhebber uit Kruiningen: ‘Mijn hok is 7,5 meter lang en 1,80 meter breed, verdeeld in 2 afdelingen van 1,20 m breed en 2 afdelingen van 1,80 breed. Een hokje van 1,20 m breed is voor de kwekers met ren van 1,50 m diep. Verder nog een hok van 1,80 m voor de jongen met een ren van 1,50 diep ervoor. Voor de vliegers heb ik ook een hokje van 1,80 m en een van 1,20 m breed.
De winnende duif
De winnende duif is een jaarling duivin die vorig jaar is opgeleerd tot Chateaudun (420 km). Dit jaar is deze duivin iedere week mee geweest. In totaal heeft ze ongeveer 1.600 kilometer gevlogen voordat ze werd ingemand voor Bordeaux (18 juni). Hierop won ze de 66e tegen 1.130 duiven. Vervolgens wint ze 3 weken later de 1e Nationaal Dax.’ Speelt u de duiven op weduwschap of op welke stand is deze duif ingemand? Chris: ‘Ik speel de duiven op nest. Deze duivin werd ingemand op 8 dagen broeden. De dag van inkorving heb ik er ‘s morgens een klein jong onder geschoven.’ Waar komt deze duif uit? Chris over zijn winnende duif: ‘De vader heb ik zelf gekweekt en won als jaarling al een 99e Nat. Agen ZLU. Echter als 2 jarige is deze doffer gewond thuisgekomen van Agen ZLU en heb ik hem niet meer gespeeld en op de kweek gezet. Deze doffer komt uit een Arjan Beens doffer via Gebr. Poelman maal een rechtstreekse duivin van Jelle Jellema. Uit de nestbroer van deze duivin kweekte ik de 2e Nat. Agen ZLU 2017. De moeder kocht ik in 2011 rechtstreeks bij Jelle Jellema.’
De Dax-winnares heeft geen jong grootgebracht. Tijdens de kweekperiode bij Chris, december/januari, was deze jaarling niet gekoppeld.
Het seizoen
Chris start het seizoen met ongeveer 100 vliegduiven. Dit is inclusief ongeveer 50 jaarlingen. Daarnaast heeft hij zo’n 25 koppels kweekduiven.
Het seizoen start eigenlijk met de kweek. Alle duiven (vliegers en kwekers) zijn gekoppeld rond de kerst. De kwekers blijven dan t/m augustus bij elkaar. De vliegers mogen vrij paren en worden medio maart gescheiden en dan op totaal weduwschap ingevlogen.
Bij de start van het vliegseizoen gaan de duiven in principe vanaf de eerste vlucht wekelijks mee. 8 dagen voor inkorving van de marathonvlucht vliegen ze dan nog 100 of 200 kilometer. Ze zijn dan ca. 7 of 8 keer mee geweest en hebben 1.500 tot 2.000 invlieg kilometers in de vleugels.
Chris geeft zijn duiven voer van Van Tilburg. In het vliegseizoen geeft hij van Beyers Koopman All-In-One aangevuld met nog een vetrijkere mengeling. Chris: ‘Als bijproducten geef ik snoepzaad, P40, Tovo, Pinda’s, grit, vitaminepoeder, allerlei etc.’
Wat doe je aan medische begeleiding? Onze Zeeuw: ‘In het najaar geef ik een kuur van 14 dagen met Parastop. Eind november worden alle duiven geënt tegen Paramyxo. Dan volgt in maart een enting tegen de pokken, krijgen ze een worm pil en een druppel in de bek (ParaBoost) tegen paratyfus en een druppel tegen luizen. In april krijgen ze dan een kuurtje tegen het geel met BS. In het weekend voor inkorven krijgen ze meestal 2 of 3 dagen OrniSpeciaal en/of BelgaTai voor de luchtwegen. De laatste 1 of 2 dagen krijgen ze dan nog Belgasol of Wonderpigeon.
De jonge duiven worden geënt tegen de pokken. En ik heb 4 in 1 mix en Belgamco/Cobel in de kast staan om direct in te kunnen grijpen wanneer de jongen verschijnselen van coli vertonen.
De duiven worden enkele keren per jaar gecontroleerd door een dierenarts. Dit doet Chris naar volle tevredenheid bij de Weerd in Breda. Houd je van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Chris: ‘In principe gaat mijn voorkeur uit naar natuurproducten maar soms is het onvermijdelijk om medicatie van een dierenarts te gebruiken.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties