Al jarenlang is Bob Jansen een topper in de duivensport. Eerst als programmaspeler via dagfond en overnacht is hij sinds een jaar of vijftien een marathonspecialist. Dit gaat hem super goed af. Zo won hij in 2015 Cahors in de sector 2. Het afgelopen jaar had hij een puik seizoen met een geweldige duivin, Belle. Met alleen deze topduivin doe je Bob als marathonspeler te kort. Ik vond het daarom hoog tijd voor een wat langere reportage. Bob schreef zelf een prachtig stuk, waar ik niets aan toe wil voegen, als alleen deze inleiding. Bob vertelt verder…

De vluchten
Bob vervolgt zijn verhaal: ‘Op de vier middaglossingen dit jaar waren dit mijn resultaten in Afdeling 5:
St. Vincent 21269 duiven 14, 50, 157, 228, etc (15/8) 
Bordeaux 3838 duiven 45,50,61,75,172,194,325, 416, etc (20/12) 
Bergerac (Dax) 1309 duiven 6, 176, 253 (10/3) 
Bergerac 4587 duiven 79,101,116,211,216,347,350,355,383, etc (27/13)
Daarnaast deed ik nog mee op ZLU Agen. In Fondclub Groot-Rotterdam won ik de eerste prijs (6e in Afdeling 5), maar verder was het resultaat bedroevend. Daar moet nog hard aan gewerkt worden.

Vluchten met een dierbare herinnering 
Aan twee vluchten heb ik bijzondere herinneringen. Op Bergerac in 2013 meldde ik mijn eerste duif in het NIC en hoorde dat het de eerste was. Vervolgens kwamen ze als raketten. Van 283 duiven had ik er 6 bij de eerste 10 en 8 bij de eerste 15 met 20 duiven mee. Ik durfde de meldpost (Cor van der Linden, ook niet de minste) bijna niet meer te bellen, want ik draaide er tien voor hem. De tweede vlucht die ik niet meer vergeet was Cahors 2016 toen ik met La Primera de 1e Nationaal won in Sector 2. Later werd ze ook nog de moeder van de SuperBob die bij Ronald Geerdink 4 kopprijzen op de ZLU vloog en in 2018 3e duifkampioen ZLU werd.

 

Het seizoen 2020
2020 begon ik met 48 koppels om te vliegen en 22 kweekkoppels. Onder de vliegers bevonden zich 16 laten die nooit eerder in de mand hadden gezeten. Dat was dus geen succes. De kwekers koppelde ik dit jaar voor mijn doen nogal vroeg: begin januari. De vliegers koppel ik meestal eind maart, zo ook dit jaar. Ik heb ze in eerste instantie geen jong groot laten brengen. Pas later hebben enkele koppels wel een jong groot gebracht. Verduisteren van de oude vliegduiven heb ik niet gedaan, de eerste ronde van de jonge duiven wel. Ik vlieg op nest en probeer de koppels samen op dezelfde vlucht te spelen. Dat doe ik zowel op eieren van een dag of tien tot twaalf als op jongen van vijf tot acht dagen. Als voorbereiding gaan ze zo veel mogelijk mee op de vitesse en midfondvluchten. De jaarlingen probeer ik eerst een of twee dagfondvluchten te laten vliegen. Daarna moeten ze ook minstens een, soms twee keer overnachten. Mijn jongen richt ik voor de vluchten een keer of vijf, zes af. Daarbij los ik ze altijd een voor een. Direct vanaf de eerste keer. Ik ben de kladvliegers het liefst maar zo snel mogelijk kwijt, hoewel dat reuze meevalt. Ook dit jaar weer weinig jongen verspeeld. Mijn eerste ronde en een deel van de tweede ronde heb ik op de programmavluchten voor jonge duiven gespeeld. De rest is meegegaan op da nalijn. Ook kon ik het weer niet nalaten op een stel late jongen aan te houden. Ik heb me voorgenomen om ze dit jaar beter op te leren, anders wordt het weer geen succes. Alleen moet het weer nu wel even gaan meewerken.

Ik voer de mengelingen van de Patagoon en Beyers Koopman All-in-One. Drie dagen voor de fondvluchten komt daar Energymix van Versele Laga bij. Ik voer één keer per dag in potjes in de nestbak. Daarnaast geef ik iedere dag grit, snoepzaad en tijdens de vluchten ook pinda’s en hennep. Bij thuiskomst van de vluchten geef ik ProteinPlus van Backs over het voer vanaf twee nachten mand. Er zitten dan elektrolyten in het water. ’s Avonds gaat In het water OntsmettingsVitaal van Duifvitaal. De dag na thuiskomst krijgen ze probiotica (Probion van DHP) in het water. Daarnaast krijgen ze zonder regelmaat af en toe Naturaline, Colinol Plus, Jan Smit Kruidendrank, etc. Nadat ik bij mijn kwekers paratyphus problemen heb gehad, geef ik deze twee keer per week Previsal van BonyPharma, naast de eerder genoemde bijproducten. Buiten de parayphuskuur bij de kwekers gebruik ik al jaren geen antibiotica meer. De laatste geelkuur dateert van meer dan 10 jaar geleden. Als het nodig is bezoek ik de dierenarts, maar niet met regelmaat.

De Beleving
Ik kan nog iedere dag genieten van de duiven(sport). Mijn vrouw is niet echt geïnteresseerd in de duiven (ze noemt ze kippen), maar gunt me mijn hobby. Dat probeer ik goed te maken door in de winter wat vaker weg te gaan. Een clubgenoot neemt dan op voortreffelijke manier de verzorging over.
Na een bestuurlijk rommelige periode in duivenland lijkt er nu een zeer capabel bestuur te zijn aangetreden. Ik ben veertig jaar voorzitter van mijn vereniging en zit ook al meer dan dertig jaar in Samenspelbesturen. Dan ben je natuurlijk wat meer dan gemiddeld geïnteresseerd in bestuurlijke zaken. Voor het eerst heb ik sinds lange tijd een goed beleidsstuk gezien. Dit nieuwe NPO-bestuur is wat mij betreft veelbelovend begonnen. Begrip voor de regionale verschillen, realiteitszin met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal duivenhouders, goede plannen voor meer uniformiteit in duivenland, etc.  Ik hoop dat dit het begin is van meer samenwerking in duivenland en wat meer begrip voor elkaars positie. Het transport is daarbij een onderdeel waar we nog flinke stappen moeten maken. Als we het vervoer van onze “helden” niet optimaal laten plaats vinden, dan gaat het ons ongetwijfeld in de komende jaren opgelegd worden door de overheid.’

Tot Slot
Bob bedankt voor je verhaal en duidelijk uitleg. Je mag trots zijn op je duiven en de resultaten in de loop der jaren en specifiek dit seizoen. Ik hoop dat we de komende jaren nog meer over je mogen schrijven of van je kunnen lezen. Blijf gezond !!!